Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Shiffrinová sa rozplakala: Trápi ma to, ale nie je koniec sveta

Členovia tímu utešujú Mikaelu Shiffrinovú zo Spojených štátov amerických po tom, čo nedokončila prvé kolo slalomu na Zimných olympijských hrách 2022, 9. februára 2022. Foto: TASR/AP

Shiffrinová verí, že sa dokáže pozbierať z dvoch veľkých neúspechov a že na olympiáde v Pekingu ešte zabojuje.

Jen-čching 9. februára (TASR) - Pred prvou odpoveďou si dala dlhú pauzu, rozprávala pomaly a spočiatku veľmi ťažko hľadala slová. Počas 20 minút v mixzóne si niekoľkokrát poplakala, no nakoniec sa i zasmiala a povedala, že v živote sa dejú aj horšie veci ako vypadnutie na olympijských hrách. Najväčšia lyžiarska hviezda v Pekingu Mikaela Shiffrinová nedokončila po obrovskom slalome ani svoju druhú "medailovú" súťaž a postarala sa o obrovské prekvapenie. "Tak veľa práce zahodenej dokopy na päť bránok v obráku a päť v slalome," zhodnotila s trpkosťou svoje výkony.
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová odchádza preč z cieľa po tom, ako vypadla v 1.kole slalomu žien v alpskom lyžovaní na ZOH 2022 v Pekingu, v stredisku Jen-čching 9. februára 2022.
Foto: TASR/AP

Prvá otázka médií bola prostá: "Mikaela, čo sa stalo?" No dvadsaťšesťročná Američanka dlho nevedela odpovedať. "Ja... ja som...," až po chvíli sa dokázala rozhovoriť: "Príliš som na to tlačila a možno to bolo už za mojimi limitmi. Mala som cieľ predviesť moje najlepšie lyžovanie, najrýchlejšie oblúky a vtedy treba ísť naozaj na hrane a veci sa dejú strašne rýchlo. Nie je tam priestor ani na malé zaváhanie."
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová sedí na trati po tom, ako vypadla v 1.kole slalomu žien v alpskom lyžovaní na ZOH 2022 v Pekingu, v stredisku Jen-čching 9. februára 2022.
Foto: TASR/AP

Shiffrinová prišla do horského strediska Jen-čching ako veľká favoritka úvodných dvoch ženských disciplín. Obhajkyňa zlata v obráku a zlatá zo slalomu v Soči 2014 však pohorela už na úvodných bránkach a z jej očakávaného súboja s Petrou Vlhou nič nebolo. Ani Slovenke úvodné jazdy príliš nevyšli, v obrovskom slalome skončila 14., po 1. kole slalomu jej patrilo 8. miesto, no s mankom 72 stotín sekundy na vedúcu Nemku Lenu Dürrovú mohla v 2. kole stále zabojovať o medaily. "Chcela som ísť agresívne a aj som to robila, no má to jeden háčik... musíte prísť aj do cieľa. A to je teraz pre mňa očividne problém," uviedla Američanka.



Shiffrinová si rovnako ako v obráku vyžrebovala sedmičku a opäť to pre ňu bolo nešťastné číslo. Po športovej tragédii zostala dlho neveriacky sedieť na kraji trate: "Odštartovala som mentálne pripravená, no zrazu som bola mimo trate. Je to veľké sklamanie. Keď som tam sedela, moje pocity boli kombináciou oboch týchto dní. Snažila som sa pozrieť späť, premýšľala som o uplynulých dňoch a o tom, čo som sa snažila robiť. Myslela som na to, že som na olympiáde nedokončila ani jedno kolo."

Prišli ďalšia dlhšia odmlka a ďalšie pochmúrne úvahy. Počas celej svojej kariéry sa vždy dokázala spoľahnúť na svoje výkony, svoje lyžovanie, a i keď bol na ňu vyvíjaný obrovský tlak, tak práve to ju posúvalo k najlepším výkonom: "Vždy som sa vracala k tej fundamentálnej myšlienke, že sa stále môžem spoľahnúť na moje lyžovanie. Nie je to koniec sveta a je naozaj hlúpe, že ma to tak strašne trápi, ale teraz mám pocit, že musím o veľa veciach vážne pochybovať."
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová odchádza preč z cieľa po tom, ako vypadla v 1.kole slalomu žien v alpskom lyžovaní na ZOH 2022 v Pekingu, v stredisku Jen-čching 9. februára 2022.
Foto: TASR/AP

V minulosti jej v podobných chvíľach najviac pomáhal otec Jeff, ktorý zomrel vo februári 2020: "Teraz by som bola veľmi rada s ním, o to je to ťažšie. Pravdepodobne by mi povedal, aby som sa cez to preniesla. Ale nie je tu, aby to povedal. Nie je to najhoršia vec, ktorú som prežila, i keď je to veľmi ťažké, nedá sa to porovnať s inými."

Shiffrinová verí, že sa dokáže pozbierať z dvoch veľkých neúspechov a že na olympiáde v Pekingu ešte zabojuje. A optimisticky zakončila aj dlhý rozhovor v mixzóne: "Keď sa rozhliadnete okolo, je dnes veľmi pekný deň. Mám tu skvelých tímových kolegov, jeden z nich mal včera striebornú medailu. Mám tu aj priateľa Aleksandra Aamodta Kildeho, ktorý získal bronz a celú kariéru tak tvrdo pracoval, aby dosiahol na olympijskú medailu. Pritom mal doteraz veľkú smolu. Ja sama mám tri medaily, tie ma čakajú doma v skrini, takže i keď sa teraz cítim veľmi sklamaná, stále je veľmi veľa vecí, pre ktoré môžem byť optimistická."