Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Siedmy ročník Detskej Tour Petra Sagana má šesť kôl

Peter Sagan. Foto: TASR/AP

Detská tour privíta tento rok v 6 kolách po celom Slovensku deti od 3 do 14 rokov v rôznych kategóriách.

Bratislava 6. júl a (TERAZ.SK) - Siedmy ročník Detskej Tour Petra Sagana určenej pre milovníkov bicyklov do 14 rokov sa uskutoční tento rok v 6. kolách po celom Slovensku. ŠKODA AUTO Slovensko, ako exkluzívny partner podujatia, plynule nadväzuje na podporu cyklistiky na Slovensku aj vo svete. Bezpečnú a zábavnú cyklojazdu si môže užiť každá rodina, stačí sa držať niekoľkých pravidiel.

Detská tour privíta tento rok v 6 kolách po celom Slovensku deti od 3 do 14 rokov v rôznych kategóriách. Svoje sily si zmerajú prevažne na nenáročnom okruhu na lúkach, ihriskách či lesných cestách, pričom fanúšikovia ich môžu povzbudzovať priamo na trati. Každý zo súťažiacich získava účastnícky list s podpisom Petra Sagana, tí najlepší dostanú poháre a medaile nášhofenomenálneho cyklistu. Popri medzinárodných pretekoch ako Tour de France alebo španielska Vuelta a domácich pretekoch Okolo Slovenska či ŠKODA BIKE OPEN TOUR, tak Detská tour uzatvára paletu cyklo podujatí, ktoré si spoločnosť ako fanúšik cyklistiky zobrala pod svoje krídla.

„S Petrom Saganom nás spája nielen vášeň pre cyklistiku, ale aj snaha viesť už tých najmenších k aktívnemu pohybu a zdravému životnému štýlu. Práve cyklistika, ktorá je medzi Slovákmi čoraz populárnejšia, je na to ako stvorená. Po pretekoch určených dospelým cyklistom, sa tak Detská Tour Petra Sagana stala prirodzeným pokračovaním našej podpory ako jedného z najväčších partnerov cyklistiky na Slovensku,“ uviedol Roman Rajtár, marketingový vedúci spomínanej spoločnosti.

Venovať sa cyklistike môže naozaj každý, a to v hociktorom veku. Či už ide o profesionálov na cestom bicykli alebo len hobby bajkerov, ktorí si užívajú šliapanie do pedálov. Detská Tour Petra Sagana sa predstaví v hneď niekoľkých mestách. „Detská Tour nie je určená len pre výkonnostných športovcov, má za cieľ prilákať aj začínajúcich hobíkov. Súťažiť môžu i tí najmenší na odrážadlách s podporou svojich rodičov. Aj oni si počas nášho podujatia prídu na svoje. Na záver je pre nich pripravená súťaž, kde sami pocítia, že šliapnuť do pedálov nie je až také jednoduché,“ hovorí Peter Zánický, riaditeľ pretekov a mládežnícky tréner Petra Sagana. Ako dodáva, Podujatie nie je iba o hľadaní nového šampióna. „Sme verní heslu, že bicyklovať je zábava. Na návštevníkov okrem samotnej súťaže čaká aj celodenný program, divadlá či animátori,“ dodáva Zánický.

Prvé kolo Detskej tour sa uskutočnilo 21. júna v Rajeckej Lesnej. Aj napriek nepriaznivému počasiu sa ho zúčastnilo viac ako 530 účastníkov, najmladší z nich mal pritom iba necelé dva roky. Bezpečnosť malých aj veľkých cyklistov je prvoradá, preto vzhľadom na hygienické opatrenia prebehlo prvé kolo netradične, a to formou individuálnej horskej časovky. Účastníci aj fanúšikovia sa tak vyhli hromadeniu na jednom mieste. Ďalšie kolá prebehnú 26. júla v Rimavskej Sobote, 16. augusta v Šamoríne, 30. augusta v Stupave, 19. septembra v Žiline a 26. septembra v Červenom Kláštore. Všetky ďalšie potrebné informácie nájdu záujemci na stránke www.detskatour.sk.

Peter Zánický však upozorňuje, že na prvom mieste je vždy bezpečnosť a preto odporúča, aby počas každej jazdy mal každý cyklista prilbu. „Dbajte na to, aby bola veľkosť bicykla uspôsobená veľkosti vášho malého cyklistu. Zle nastavený bicykel môže totiž zaťažovať kĺby, dieťa sa tiež môže neprirodzene hrbiť.Pred tým, ako sa spolu vydáte na cesty, preberte s deťmi dopravné značky. Aktívne si ich potom opakujte aj počas vášho výletu. Dodržujte pravidlá cestnej premávky. Ak jazdíte po krajnici, držte sa jednotlivo sa sebou. Vedľa seba môžete ísť len v prípade, že idete po vyznačenej cestičke pre cyklistov. Nepreceňujte detské sily. Stanovujte si reálne ciele, aby ste si radosť z dosiahnutého cieľa užili všetci naplno. Začínajte s kratšími trasami a postupne ich pri naberaní kondície predlžujte tak, aby cyklistika deťom chutila,“ radí.

Podľa jeho rád by sa malo bicyklovať pravidelne. Najlepšie je, aby sa deti učili jazdiť už od skorého veku. Bicyklovanie je totiž skvelé na budovanie kondície, udržiavanie balansu, rozvoj koordinácie, no tak isto zabezpečuje pobyt na čerstvom vzduchu. Nemalo by sa zabúdať na reflexné prvky. Môžu totiž zachrániť zdravie aj život.