Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ŠKANDÁL: Slovenská futbalová dvadsaťjednotka vraj na zrazoch vyvádzala

Na snímke slovenský futbalový reprezentant do 21-rokov Jakub Paur (vľavo) a tréner Ivan Galád počas tréningu pred odvetným zápasom baráže o postup na EURO 2015 proti domácemu Taliansku. Reggio Emilia, 13. októbra 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Anonym informoval slovenské denníky o divokých večierkoch v spoločnosti litrov alkoholu a ľahkých žien, demolovaní hotela a obťažovaní hostí. Vedenie SFZ informácie čiastočne potvrdilo.

Bratislava 19. novembra (Teraz.sk) – Dva jesenné zrazy mladých slovenských futbalistov do 21 rokov údajne sprevádzali nespútané žúry niektorých hráčov a možno aj funkcionárov. Šokujúce informácie priniesli denníky Šport a Nový čas, ktoré na to upozornil anonym. Nový čas hovorí o divokých večierkoch v spoločnosti litrov alkoholu a ľahkých žien, demolovaní hotela a obťažovaní hostí. Všetko sa údajne odohralo počas pobytu tímu v hoteli v Senci na Slnečných jazerách.

Prvý prípad bujarej zábavy sa údajne stal počas septembrového zrazu, po remíze so Škótskom. Neznámy počet hráčov vraj popíjal alkohol a chcel sa dostať do erotického salónu. Hotelová strážna služba tomu zamedzila – zamkla vchod hotela. Podľa inej verzie išlo len o väčšie popíjanie piva bez incidentov.

Druhý októbrový prípad znie závažnejšie, mal sa udiať po zápase s Talianskom. Podľa anonyma sa zas popíjal alkohol, údajne už boli prítomné aj dievčatá. Zasahujúceho príslušníka strážnej služby podľa denníkov priviazali k zábradliu. Hovorí sa o rozbíjaní pohárov a poškodených dverách, ako aj o napadnutí jedného hotelového hosťa. Vedenie hotela si ale od Slovenského futbalového zväzu (SFZ) nenárokovalo náhradu škody.

„Všetci zainteresovaní zo SFZ, teda ja, viceprezident pre štátnu reprezentáciu Karol Belánik, generálny sekretár Jozef Kliment a technický riaditeľ Ján Greguš sme boli z obsahu anonymu v absolútnom šoku. Po preverení sme, žiaľ, zistili, že do veľkej miery bol relevantný. Približne na 80 percent je jeho obsah naozaj pravdivý,“ povedal pre Šport prezident SFZ Ján Kováčik.

Futbalový zväz prípad stále rieši. „Je jasné, že z toho vyvodíme dôsledky. Hoci to technicky bude už náročné, keďže táto kategória ukončila svoj cyklus a v reprezentácii do 21 rokov zostala len minorita z týchto hráčov,“ potvrdil Kováčik. SFZ zváži možnosti, jednou je aj finančný postih. S hráčmi budú hovoriť.

Galád Nevedel, Lásik odmieta

Vtedajší tréner reprezentácie Ivan Galád tvrdí, že o zverskom správaní svojich zverencov nevedel. "Na zraze sa správali vždy príkladne a to, čo robili po zraze, o tom nemám žiadne informácie. Sú to dospelí ľudia a to, čo robili vo svojom voľnom čase, na to ja už nemám dosah, to nebola moja úloha," povedal Novému Času Galád.

Anonymné obvinenia odmieta kapitán reprezentácie do 21 rokov Richard Lásik. "Absolútne neviem, čo sa tu rieši, pretože takéto veci sa u nás v dvadsaťjednotke nikdy nediali a ani sa diať nebudú. Jediné, čo k tomu môžem povedať, je, že ako partia sme si po druhom barážovom zápase s Talianskom sadli, ale o žiadnej ujme na majetku či podobných veciach, aké sa v anonyme spomínajú, neviem absolútne nič. Pritom som tam bol, pretože sme sedeli celá partia, teda hráči aj s realizačným tímom,“ vyjadril sa pre Šport Lásik.

Kauzu chcú zodpovední vyšetriť čo najskôr, hoci nemajú k dispozícii kamerový záznam z hotela. Podľa Kováčika informácie o údajných výtržnostiach mali vplyv aj na nepredĺženie kontraktu s trénerom Galádom, ktorého zverenci v baráži ME s Talianskom vypadli. Slováci s nimi v Zlatých Moravciach remizovali 1:1 a v odvete prehrali v Reggio Emilia 1:3 po kontroverznom rozhodovaní arbitra Stevena McLeana zo Škótska.