Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Škótom nevyšiel návrat na vrcholný turnaj, Robertson: Tvrdá lekcia

Škótsky futbalista Stephen O'Donnell (vľavo) a český futbalista Jan Bořil počas zápasu základnej D-skupiny Škótsko - Česká republika na ME vo futbale 14. júna 2021 v Glasgowe. Foto: TASR/AP

Útočník Bayeru Leverkusen si na polovici ihriska prebral odrazenú loptu, rýchlo sa pozrel, kde je brankár David Marshall a parádnou strelou z asi 45 metrov rozvlnil sieť.

Glasgow 15. júna (TASR) - Dlhé čakanie Škótov na veľký turnaj nemalo sladký koniec. V prvom zápase po 23 rokoch na vrcholnom podujatí nepredviedli zlý výkon a vypracovali si aj dostatok šancí, no ich nádeje na dobrý výsledok zmarili dvojgólový Patrik Schick a český brankár Tomáš Vaclík.

Škótski fanúšikovia sa dlhé mesiace tešili na majstrovstvá Európy, no ich entuziazmus a očakávania schladili hneď v úvodnom zápase Česi, ktorí dosiahli víťazstvo 2:0. Dvadsaťpäťročný Schick sa najprv v 42. minúte zavesil do vzduchu a cez dvoch obrancov poslal loptu k vzdialenejšej žrdi a krátko po zmene strán predviedol nádherný zásah, ktorý ašpiruje na gól turnaja, a umlčal tak dvanásťtisíc škótski priaznivcov v Hampden Parku.

Útočník Bayeru Leverkusen si na polovici ihriska prebral odrazenú loptu, rýchlo sa pozrel, kde je brankár David Marshall a parádnou strelou z asi 45 metrov rozvlnil sieť. "Je to skvelé, bol to ťažký duel a stál nás veľa síl. Je super, že sme ho zvládli s nulou vzadu. Ten druhý gól bola čerešnička. Bola tam odrazená lopta, periférne som sa pozrel a videl som, že brankár je vysoko, tak som to tam praskol," uviedol pre ČT Sport.

Nádherný gól z polovice ihriska ocenili aj bývalí škótski reprezentanti. "Sedím tu ako Škót a som sklamaný, ale musíte zatlieskať tej klase, šikovnosti a prevedeniu. Taký gól som nevidel už dlho," povedal bývalý krídelník Neil McCann. "Bolo to neuveriteľné prevedenie od špičkového útočníka," pridal sa bývalý kapitán Škótov Darren Fletcher. "Marshall bol ďaleko od brány a Schick predviedol brilantné zakončenie. Treba sa však pýtať, prečo bol tak ďaleko z brány, pretože Škótsko nevyužíva svojich brankárov ako extra obrancov," kládol si otázku Pat Nevin.

Škóti mali pritom o čosi viac šancí ako Česi, no nedokázali ich premeniť. Z veľkej časti za to mohol výborný Vaclík, ktorý tesne pred druhým gólom reflexívne vytesnil tečovanú strelu Tomášom Kalasom spred bránkovej čiary a po Schickovej paráde zachránil pri dvoch tutovkách Lyndona Dykesa. Pri strele Jacka Hendryho za stavu 1:0 mu pomohlo brvno.

"Boli sme sebavedomí, nabudení a nakoniec to stroskotalo na tom, že sme nevyužili naše šance. Nemôžete povedať, že sme netvorili, vypracovali sme si zopár veľmi dobrých príležitostí, s ktorými sme mali naložiť lepšie. Ak by sa nám to podarilo, bol by to iný zápas. Je to pre nás tvrdá lekcia, že na tejto úrovni, na vrcholových turnajoch je povinnosť premieňať šance. Čechom sa to podarilo, nám nie," povedal sklamaný obranca Andrew Robertson.

Zverenci trénera Stevea Clarkea si dali pred turnajom za cieľ postup zo skupiny, po prehre s Českom sa ich šance značne zmenšili. Teraz ich čaká cesta na Wembley, kde nastúpia proti odvekým rivalom z Anglicka. Prekvapenie na úkor štvrtého tímu svetového rebríčka na jeho domácej pôde však bude veľmi tvrdý oriešok. Clarke uviedol, že pred derby pripraví zmeny v kádri: "Poučenie z minulosti je skvelý dar. Bola to dobrá lekcia. Síce sme sem neprišli na to, aby sme sa učili, ale stále a musíte poučiť z takýchto lekcií a chopiť sa šancí, keď sa naskytnú."

Českí reprezentanti nastúpia vo svojom druhom zápase D-skupiny v piatok 18. júna o 18.00 h opäť v Glasgowe proti Chorvátom, duel Škótska s Anglickom je na programe v ten istý deň o tri hodiny neskôr.