Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Škriniar si váži aj Cenu fanúšikov a verí v obhajobu titulu s Interom

Z vyhlasovania výsledkov 29. ročníka ankety o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2021 v Šamoríne 22. marca 2022. Na snímke Milan Škriniar (Inter Miláno) s Cenou fanúšika za rok 2021. Foto: FOTO TASR – Jaroslav Novák

Chceme im ukázať, že Slovensko má kvalitných hráčov a že vieme spraviť veľký úspech, zdôraznil Škriniar, ktorý neradí individuálne trofeje nad tímové.

Šamorín 23. marca (TASR) - Čerstvý trojnásobný Futbalista roka Milan Škriniar si rovnako váži aj Cenu fanúšikov. Potešila ho aj vzhľadom na to, že slovenská reprezentácia vlani nepostúpila na svetový šampionát do Kataru. Dvadsaťsedemročný obranca sa postupne musí zhostiť úlohy lídra národného mužstva a túto zodpovednosť si uvedomuje.

Stopér Interu Miláno získal Cenu Jána Popluhára tretíkrát za sebou, keď na druhé miesto odsunul rekordného osemnásobného víťaza tradičnej ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Mareka Hamšíka. "Je to odmena za každodennú prácu, tréningov a zápasov je naozaj veľa. Je to odmena, vďaka ktorej si poviete, že to naozaj má zmysel. Verím, že sa budem ešte zlepšovať. Snažím sa pracovať aj z mentálnej stránky, zatiaľ som sa z horších situácií vedel dostať, dúfam, že ich bude čo najmenej. Nepodarilo sa nám postúpiť na záverečný turnaj MS, veľa zápasov sme pokazili, o to viac si vážim aj Cenu fanúšikov. Chceme im ukázať, že Slovensko má kvalitných hráčov a že vieme spraviť veľký úspech," zdôraznil Škriniar, ktorý neradí individuálne trofeje nad tímové: "Nedávam si ciele, že musím vyhrať túto anketu aj na budúci rok. Keď to vyjde, bude to dobré, keď nie, nič sa nedeje. Hlavne chcem, aby sa nám darilo ako kolektívu, či už v klube, alebo v národnom tíme. Zodpovednosť v reprezentácii pomaličky musím preberať na seba, snažím sa o to. Nie vždy to vyjde, tak ako si predstavujete, ale verím, že to bude lepšie a lepšie."

Na snímke reprezentačný obranca Milan Škriniar (Inter Miláno) s Cenou Jána Popluhára pre víťaza ankety Futbalista roka 2021 počas galavečera v Šamoríne 22. marca 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Škriniar sa vlani v drese Interu radoval z titulu v najvyššej talianskej súťaži. Šancu na obhajobu má aj v tejto sezóne, klub figuruje na tretej priečke so šesťbodovým mankom na lídra a mestského rivala AC, pričom disponuje zápasom k dobru: "Veľmi mi pomohlo, že sa nám s Interom podarilo v Taliansku vyhrať Scudetto. Aj tento rok k tomu máme blízko, aj keď teraz máme také hluchšie obdobie, ale verím, že sa opäť nakopneme. Za uplynulé roky je talianska liga momentálne najvyrovnanejšia, žiaľ, zaváhali sme vo viacerých zápasoch. Mužstvá nás popredbiehali, máme zápas k dobru, bude sa bojovať do posledného kola. Dúfam, že na konci to zvládneme. Verím, že aj ostatným chlapcom sa bude dariť v kluboch, pre reprezentáciu je to len dobré."

Medzi stabilných členov A-tímu sa už vo veku 19 rokov zaradil aj stredopoliar Tomáš Suslov z holandského Groningenu, ktorý získal Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu do 21 rokov. Na triumf v hlavnej ankete zatiaľ nemyslí: "Škrinka je momentálne na inej úrovni a ja som rád, že sa mu darí. Určite sa chcem zlepšovať a možno to príde časom. Zahrať si na majstrovstvách Európy bol pre mňa splnený sen, bol to najkrajší moment minulého roka. Som rád, že môžem byť v A-tíme, že tréner má vo mňa dôveru. Dúfam, že sa to už nezmení. Naučil som sa veľa od hráčov, ako sú Milan Škriniar, Marek Hamšík, môžem to brať len pozitívne."

Na snímke Tomáš Suslov (FC Groningen) s Cenou Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Už štvrtýkrát sa najlepším trénerom roka stal Vladimír Weiss st. (2009, 2010, 2020, 2021). Viac Cien Jozefa Vengloša má na konte jedine Ján Kozák st., ďalší bývalý kouč slovenskej reprezentácie sa tešil päťkrát za sebou v rokoch 2013 až 2017. Kozáka na utorňajšom šamorínskom galavečere uviedli do Siene slávy slovenského futbalu (SSSF). "Trofeje nerátam, Janko Kozák urobil veľkú kariéru hlavne pri reprezentácii, zaslúžil si tie ocenenia. Aj ja som pracoval pri reprezentácii, je normálne, že v tom rebríčku vedieme. Dosiahli sme úspechy, ktoré Slovensko nemôže mať každý rok, ľudia si to pamätajú. Budem pracovať ďalej, zatiaľ pre Slovan, uvidíme, čo bude ďalej. S mojimi kolegami chcem ľuďom prinášať radosť z futbalu a zlepšovať hráčov. Moje trénerské krédo je, že nie je dobrý tréner, ktorý má trofeje, ale ten, ktorý zlepšuje hráčov," povedal 57-ročný Weiss, ktorý sa vlani po pôsobení na lavičke Gruzínska vrátil do bratislavského klubu: "Ľudia si možno myslia, že trénovať Slovan je ľahké, ale opak je pravdou. Nie je to prechádzka ružovým sadom, tlak a očakávania sú veľké, nikdy nie je ľahké trénovať hráčov, ktorí sú z trinástich krajín. Každý je iného naturelu, každý má svoje problémy, svoju kvalitu. Myslím si, že zatiaľ to zvládame dobre, musíme tento ročník dokončiť úspešne. Stojím si za tým, že v lete bude Slovan lepší."

Na snímke Vladimír Weiss st. (Slovan Bratislava) s Cenou Jozefa Vengloša pre najlepšieho trénera Slovenska za rok 2021 počas galavečera Futbalista roka 2021 v Šamoríne 22. marca 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák