Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Skupina so silným menoslovom ide do volieb v STZ s reformným plánom

Na snímke zľava kandidát na predsedu Západoslovenského tenisového zväzu Igor Zelenay, kandidát na predsedu Stredoslovenského tenisového zväzu Martin Kližan a novozvolený predseda Bratislavského tenisového zväzu Peter Miklušičák počas tlačovej konferencie na tému Reforma slovenského tenisu v Bratislave 22. marca 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V uplynulých piatich mesiacoch oslovili okolo 130 zo všetkých klubov na Slovensku, ktorým už predostreli aj konkrétne mená.

Bratislava 22. marca (TASR) - Skupina okolo bývalých reprezentantov na čele s Martinom Kližanom predstavila v utorok sedem základných bodov, na ktorých chce postaviť zmeny slovenského tenisu v prípade, že uspeje vo voľbách do národného zväzu i regionálnych zväzov. Svojho kandidáta na post prezidenta Slovenského tenisového zväzu (STZ) by mali oznámiť až po nadchádzajúcich voľbách v krajoch a tesne pred zväzovými, ktoré sa uskutočnia 9. apríla.

V uplynulých piatich mesiacoch oslovili okolo 130 zo všetkých klubov na Slovensku, ktorým už predostreli aj konkrétne mená. Verejnosti ich však zatiaľ nepredstavili. Kandidatúru doteraz oznámili bývalí reprezentanti Ján Krošlák a Miloslav Mečíř st. Doterajší prezident STZ Tibor Macko pôsobí vo funkcii nepretržite od roku 1998. Generálnym sekretárom STZ je dlhé roky Igor Moška.

"My budeme mať samozrejme svojho kandidáta, respektíve kandidátov, ktorých oznámime čoskoro a podľa demokratických volieb si ich Rada STZ zvolí. Tá sa skladá z 33 členov, zástupcov z každého kraja plus zástupca za hráčov a tí si rozhodnú, koho chcú za prezidenta. Ľudia môžu počítať s menami ako Kližan, Dominik Hrbatý, Vladimír Pláteník, Martin Hromec. Ľudia, ktorí sa v tenise hýbu dlhé roky, vidia problémy a vedia, ako ich riešiť," odpovedal Kližan na otázku TASR, kto bude ich kandidát na prezidenta STZ.

Nový projekt s názvom Reforma slovenského tenisu 2022 predstavil spolu s čerstvo zvoleným predsedom Bratislavského tenisového zväzu Petrom Miklušičákom, kandidátom na predsedu Západoslovenského tenisového zväzu Igorom Zelenayom, kandidátom na predsedu Stredoslovenského tenisového zväzu Michalom Mertiňákom a Františkom Babejom. "Podpora klubov bola pri každej jednej diskusii veľmi pozitívna. Každý klub sa vyjadril, že to chce zmenu, sú tu 15 až 20 rokov staré štruktúry, takisto aj systém a stanovy, ktoré sú zle nastavené. Doba je rýchla, modernizuje sa a aj stanovy treba modernizovať. Kluby sú naklonené každej zmene, vnímajú to veľmi pozitívne. Samozrejme, každý sa aj v kútiku duše bojí, čo nastane. Aj to málo čo dostávajú, tie omrvinky, že ešte aj o to môžu prísť. My ich upozorňujeme, že zo zákona o športe sú jasne dané podmienky od štátu, ktoré sa musia finančne dodržiavať, čiže o to nepríde žiadny klub a my tomu môžeme len pomôcť. Či už regionálnymi centrami i ďalšími bodmi v reforme pomôžeme k lepšiemu," verí Kližan.

Prvým z bodov je zavedenie regionálnych tenisových centier po celom Slovensku v troch kategóriách od prípraviek až po 15-ročných hráčov. V každom z nich by mali pôsobiť profesionálni tréneri platení z finančných prostriedkov STZ, čím by sa znížili náklady rodičov na prípravu. Podľa iniciátorov reformy by sa tým sprístupnil tenis širokej mase detí a mládeže a zväčšila by sa členská základňa. "Chcem dať do klubov opäť tenisový život. Máme približne rozpočítané, koľko by to mohlo stáť. Chceli by sme po Slovensku urobiť 25 až 30 centier, ktoré sa dajú splniť za čiastku okolo pol milióna eur. Chceme tam zapojiť vzdelaného trénera, ktorý bude platený od zväzu. Áno, je to nejaká väčšia suma, ale my už máme rozpočítané, kde by sa dalo ušetriť a z čoho by sa dalo získať viac peňazí. Regionálne centrum je niečo, čo kluby v dnešnej dobe naozaj potrebujú," povedal Kližan.

Ďalšími bodmi sú vyriešenie problému stratovosti klubov pri organizovaní turnajov, zjednotenie tréningovej metodiky po celom Slovensku a s tým spojené pravidelné školenia a semináre STZ pre trénerov. "Momentálne stačí trénerovi, aby bol certifikovaný, absolvovať jeden seminár, ktorý sa koná raz za rok. Nie je tam také sito na kvalitu a potom takíto tréneri trénujú deti. Keď sa dieťa naučí zlé základy do nejakých 10-11 rokov, celý život trpí nedostatkami a je to ťažko dobiehať. To chceme zmeniť, preto je dôležité nastaviť a zjednotiť metodiku," uviedol Miklušičák.

Iniciátori projekt v ďalších bodoch predstavili aj riešenia iných problémov, ktoré podľa nich najviac trápia slovenský tenis. Medzi nimi napríklad zmeny súčasného modelu prestupov a hosťovania hráčov, rozšírenie právomoci krajských zväzov a navýšenie ich finančného rozpočtu, odstránenie protekcionizmu a nastavenie transparentných kritérií v STZ či obnovenie kvality turnajov kategórie dospelých v krajine. Reforma počíta so zavedením prize money, obnovením letných a zimných MSR, zmenou modelu extraligy, aby bol zaujímavá pre verejnosť a zvýšenie ročného počtu turnajov ITF Futures na Slovensku.

Takéto zmeny si vyžiadajú nemalé financie, iniciátori reformy sú však presvedčení, že ich dokážu nájsť. "Myslím si, že peňazí, ktoré sa dostávajú do STZ je dosť, len treba trochu prenastaviť ich toky. Nevidíme zvonku úplne presne, kde idú tie peniaze, ale máme nejakú predstavu. Určite sú však nejaké dva-tri projekty, z ktorých vieme, že tam by sa dali peniaze ušetriť a presunúť priamo do tých regionálnych centier a rozšírenie mládeže," uviedol Miklušičák. Ďalšie finančné zdroje chcú pritiahnuť zo súkromného sektora.

"Dajme šancu mladším, myslíme si, že je čas na zmenu, chceme pomôcť, máme dosť skúseností a máme chuť," dodal Igor Zelenay.