Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Skvelé! Slovenskí hokejisti zdolali Kanadu 4:3 a sú v semifinále MS

Radosť slovenskej lavičky po výhre 4:3 nad Kanadou vo štvrťfinále hokejových MS 17. mája 2012 v Helsinkách. Foto: TASR/Pa

Slováci sa v sobotňajšom semifinále v Helsinkách stretnú s úspešnejším z večerného štokholmského zápasu Česko - Švédsko.

Helsinki 17. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti vo štvrtok senzačne zdolali Kanadu 4:3 a po dlhých ôsmich rokoch sa na majstrovstvách sveta prebojovali do semifinále.

Slováci sa v sobotňajšom semifinále v Helsinkách stretnú s úspešnejším z večerného štokholmského zápasu Česko - Švédsko.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka už pred štvrtkovým zápasom splnili oba ciele, ktoré si stanovili pred šampionátom. Po štyroch neúspešných rokoch postúpili zo základnej skupiny a zároveň si vybojovali aj priamu miestenku na zimnú olympiádu 2014 v Soči.

Slováci začali duel výborne, keď už po desiatich minútach vyhrávali 2:0 zásluhou Kopeckého a Šatana. Kanada však ešte do prvej prestávky znížila. V druhom dejstve už zámorskí hráči na ľade dominovali a vyrovnali, potom sa dostali do vedenia 3:2. Reprezentanti s dvojkrížom na hrudi však v záverečnom dejstve otočili na 4:3 a sú v semifinále.

ŠTVRŤFINÁLE:


Kanada - Slovensko 3:4 (1:2, 2:0, 0:2)

Góly:
17. Kane (Getzlaf), 27. Skinner (Eberle, Sharp), 38. Burrows (Russell, Ladd) - 6. Kopecký (Radivojevič, Handzuš), 10. Šatan (Hudáček, Surový), 54. Bartovič (Tatar), 58. Handzuš (Sekera). Rozhodcovia: Fraňo, Jeřábek (obaja ČR) - Schulz (Nem.), Šeľanin (Rus.), zmeny v zostave: SR od 46. minúty bez Miklíka a Hovorku, vylúčení: 3:3 na 2 min, navyše: Getzlaf (Kan.) 5+DKZ, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 11.568 divákov.

Kanada: Ward - Keith, Bouwmeester, Phaneuf, Russell, Schenn, Quincey, Murray - Perry, Getzlaf, Kane - Sharp, Nugent-Hopkins, Benn - Eberle, Tavares, Skinner - Burrows, O'Reilly, Ladd - Purcell

SR: Laco - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka, Bližňák, Bartovič

Štvrťfinálový duel mal opatrný úvod. Prvý sa do útoku tlačili Kanaďania, ale Laco si s ich pološancou poradil. Slováci hrali od 4. minúty presilovku, síce držali pásmo, do väčších príležitostí sa nedostali. Tesne po jej konci však zakombinoval prvý útok, Radivojevič vypálil a jeho strelu tečoval do Wardovej siete Kopecký - 1:0.

zľava Tomáš Kopecký, Michal Handzuš, Branko Radivojevič a Michal Sersen sa radujú po prvom góle proti Kanaďanom z hokejky Kopeckého.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
V 10. minúte viedli reprezentanti s dvojkrížom na hrudi už 2:0. Hudáček sa výborne uvoľnil pri mantineli, jeho prihrávka síce Surového nenašla, ale Šatan si letiaci puk rukou sklepol na ľad a z prvej ho poslal za Wardov chrbát.

Kanada mohla znížiť už o minútu neskôr. Benn poslal strieľanú prihrávku na Sharpa a ten minul Lacovu odkrytú bránku len o milimetre.

Sedemnásta minúta už gól "javorových listov" priniesla. Bartovič nezastavil pri mantineli Getzlafa, Baranka nedokázal pred bránkou vyhodiť puk a v následnej mele sa najlepšie zorientoval Kane - 2:1.

Kanaďania od začiatku druhého dejstva poriadne pritlačili. Slováci si zo začiatku dávali vzadu dobrý pozor a nepúšťali ich do vyložených šancí ani k odrazeným pukom. V 26. minúte však Mikúš zastavil kanadský útok až za cenu faulu a zámorskí hokejisti mali prvú presilovku. Pri zlom striedaní unikol Eberle, jeho tutovku ešte Laco zmaril, ale na následnú dorážku Skinnera už nestačil zareagovať - 2:2. Vzápätí ich mohli poslať do vedenia Perry s Kaneom, letiaci puk neusmernili do odkrytej siete.

Vpravo druhý gól Kanady strieľa Jeff Skinner vo štvrťfinálovom stretnutí majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - Kanada 17. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách. Vľavo brankár Ján Laco (Slovensko).
Foto: TASR/Pavel Neubauer
V 29. minúte prišla zbytočná sekera Hovorku, krátko po ňom išiel na trestnú aj Sersen a Kanaďania mali takmer jeden a pol minútovou početnú výhodu o dvoch hráčov. Napriek obrovskému tlaku a snahe gól nedali, keďže Laco a po ňom aj Chára, ktorý za neho zaskočil na bránkovej čiare, puk do siete nepustili. Hneď potom si zahrali presilovku aj Slováci a góly na hokejkách mali Surový so Šatanom, Ward zachránil. Kanada nepoľavila ani v závere. Nugent-Hopkinsova strela skončila na žŕdke, ale dve minúty pred koncom dejstva Burrows už Laca prekonal a svojich spoluhráčov poslal prvýkrát v zápas do vedenia.

Stretnutie sme sledovali minútu po minúte TU

Tomáš Kopecký (vľavo) sa raduje po prvom góle, vpravo je Michal Handzuš.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Kanaďania si v treťom dejstve už vzadu dávali pozor, no súper si napriek tomu vypracoval niekoľko dobrých príležitostí. V úvode mal najväčšiu Tatar, keď unikol po krídle, zbavil sa obrancu, ale Ward si s jeho strelou poradil. Postupne im však dochádzali sily a Kanada sa čoraz viac tlačila pred Laca. Slovenský brankár zachránil v 50. minúte šancu Tavaresa, ktorý bol veľmi blízko štvrtého gólu.

Slovákom však vyšiel brejk v 54. minúte a Bartovič na dvakrát vyrovnal na 3:3. Vzápätí ich mohol poslať do vedenia Šatan, zblízka však neuspel. Slováci následne nevyužili presilovku, ale na jej konci Getzlaf poslal nešetrne na ľad Mikúša a dostal 5+DKZ. Slováci výhodu využili už po niekoľkých sekundách, keď Handzuš tečoval do siete strelu Sekeru a Slovákov poslal do semifinále.

Fotogaléria zo zápasu:




Hlasy po zápase:


Radosť slovenskej lavičky po výhre 4:3 nad Kanadou vo štvrťfinále hokejových MS 17. mája 2012 v Helsinkách.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Veril som, že podáme perfektný výkon a že budeme bojovať do konca. Boli sme pod tlakom, súper nás prehrával, ale dokázali sme sa zdvihnúť a poctivým hokejom dosiahnuť víťazstvo. Kanaďania hrajú vždy až do konca, rovnako tak teraz a napriek zmätkom v závere sme to dotiahli do úspešného konca. Chalani sa jednoducho za nepriaznivého stavu nabudili, ešte nechceli ísť domov."

Tomáš Kopecký, stredný útočník SR: "Je to veľká eufória, o takomto sme snívali ako malí chlapci. Keď hráte ako jeden tím, jeden pre druhého, to je najkrajšie víťazstvo, aké len môže byť. Odplata za Vancouver? Nemyslím si, my sme sa sústredili na seba. Spravili dve vylúčenia na konci, dali sme góly a zrazu sme boli na koni my. verím, že si to diváci to užili, tak ako my. Ďakujeme za všetku podporu zo Slovenska, cítime ju aj z médií."

Radosť slovenskej lavičky po výhre 4:3 nad Kanadou vo štvrťfinále hokejových MS 17. mája 2012 v Helsinkách.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Michal Handzuš, strelec víťazného gólu SR: "Vyhrali sme ako tím, nebolo to o individualitách, všetky víťazné zápasy tu v Helsinkách boli o kolektívnom výkone. V druhej tretine sme síce mali nejaké hluché miesta, ale verili sme, že dáme nejaký gól. To dlhé oslabenie bolo veľmi ťažké, škoda že sme potom dostali gól do šatne. V druhej prestávke sme si povedali, že 2:3 je stále dobrý výsledok, je to len o jeden gól, nakoniec sa nám podarilo streliť dva. Nie je koniec, sme na dobrej vlne, treba v tom pokračovať aj v semifinále. Tešíme sa z radosti fanúšikov doma, tešíme sa s nimi."

Milan Bartovič, krídelník SR: "Pri neúspešnej strele som mal v mysli, že treba puk zobrať ďalej, nemal som taký prehľad, nevedel som, kde presne je, ale padlo to tam. Boli sme pozitívne naladení aj pri 2:3, povedali sme si, že keď budeme tlačiť na nich viac, vyrovnávajúci gól padne. Nakoniec sa nám podarilo dať aj víťazný. Super, že sme dokázali nájsť ešte sily. Je jedno, koho dostaneme v semifinále, Švédi i Česi majú rovnako kvalitné tímy. Medaila by bola krásna."

Radosť Miroslava Šatana (Slovensko) po strelení druhého gólu vo štvrťfinálovom stretnutí majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - Kanada 17. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Miroslav Šatan, útočník SR: "Je skvelé, že sme sa po piatich rokoch dostali nielen do štvrťfinále, ale už aj medzi najlepšiu štvorku. Uvidíme, aký potenciál z tohto mužstva ešte dokážeme vytĺcť. Som milo prekvapený výkonmi a myslím si, že aj ľudia doma. Dúfam, že sme ešte nepovedali posledné slovo. Kanada čakala, ako budeme hrať, my sme boli aktívni a prekvapili ich dvoma gólmi. Súper sa zobudil v druhej tretine, čo sa prejavilo aj na výsledku. V druhej prestávke sme si povedali, že treba dať do toho všetko. Verili sme, že jeden gól dáme a dotiahneme to do predĺženia či nájazdov. Nakoniec sme dali dva góly, a preto je to zaslúžené víťazstvo. Po mojej nepremenenej šanci som si povedal, že toto bude asi moment, o ktorom sa bude ešte veľa hovoriť. Napokon ma to nemusí mrzieť a naopak dúfam, že som si to šťastie ušetril do ďalších zápasov. Uvidíme, koho nám dožičí osud a opäť sa pokúsime podať takýto koncentrovaný výkon. Víťazstvom nad Kanadou sme vydali jasný signál, že môžeme hrať s každým."