Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Skvelý Sagan triumfoval aj v záverečnom špurte 6. etapy

Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom tričku pre najlepšieho špurtéra víťazí pred Nemcom Andre Greipelom (vpravo) a Austrálčanom Matthewom Harleyom Gossom (vľavo) počas 6. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati z Epernay do Metzu 6. júla 2012, dlhej 207,5 km. Foto: TASR/AP Photo

Slovenský cyklista zvíťazil časom 4:37:00 a pri svojom premiérovom štarte na Tour de France si zapísal už tretie etapové prvenstvo a zvýšil svoj náskok aj v súťaži o zelené tričko.

Méty 6. júla (TASR) - Peter Sagan pokračuje v spanilých výkonoch na prestížnych cyklistických pretekoch Tour de France, keď triumfoval aj v rovinatej 6. etape z Épernay do Mét (207,5 km). Slovenský cyklista z tímu Liquigas-Cannondale zvíťazil časom 4:37:00 a pri svojom premiérovom štarte na Tour de France si zapísal už tretie etapové prvenstvo, pričom v celkovom poradí figuruje už na 8. mieste.

Sagan využil v skupinovom závere opäť svoj nečakaný nástup, keď sa obtrel o lakťom o pomalších kolegov z pravej strany a miernym náskokom predstihol Nemca Andre Greipela (Lotto-Belisol) a tretieho Austrálčana Matthew Gossa (Orica Greenedge). Žilinský rodák si upevnil vedúce postavenie v bodovacej súťaži o zelené tričko, keď so ziskom 209 bodov vedie pred Greipelom (178 b.). V tejto individuálnej súťaži sa darí aj ďalšiemu Slovákovi Petrovi Velitsovi (Omega-Pharma), ktorý okupuje 17. pozíciu s 36 bodmi.

"Je to neskutočné. Po prvej víťaznej etape som bol šťastný, ale teraz už začínam byť aj ja prekvapený," uviedol Sagan pre Eurosport. "Pred záverečným finišom som si vytvoril dobrú pozíciu, a potom som jednoducho zdolal aj tých najlepších. Dnes došlo k nepríjemnému hromadnému pádu pri rýchlosti okolo 70 km/h a boli tam aj cyklisti, ktorí ašpirujú na celkové prvenstvo. Ja som spadol včera, dnes zasa iní. Taký je šport a najmä Tour de France. Podobne mal dnes smolu aj Greipel, ktorý mal pád už na 40. kilometri. Mám obrovskú radosť, ale pred nami je ešte veľa etáp, treba pokračovať ďalej."

Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom tričku pre najlepšieho špurtéra víťazí pred Nemcom Andre Greipelom (vpravo) a Austrálčanom Matthewom Harleyom Gossom (vľavo) počas 6. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati z Epernay do Metzu 6. júla 2012, dlhej 207,5 km.
Foto: TASR/AP Photo
Celkové vedenie v pretekoch Tour de France si udržal Švajčiar Fabian Cancellara (29:22:36) z tímu Radioshack-Nissan, na ktorého Sagan stráca už len 19 sekúnd. Ďalší Slovák Peter Velits prišiel (Omega-Pharma Quick Step) prišiel do cieľa so stratou 4 sekúnd na na víťazného krajana, jeho brat Martin Velits sa musel uspokojiť so 103. miestom a stratou 2:09.

Sagan, ktorý v súťaži o biele tričko pre najlepšieho mladého jazda do 26 rokov stráca na vedúceho Američana Tejaya van Garderena (BMC Racing) len deväť sekúnd. Na sedemnástej priečke je v tejto individuálnej súťaži P. Velits (36 bodov).

Etapu, ktorá mala len jedno väčšie stúpanie, poznačili hromadné pády. Na 35. kilometri sa stalo obeťou kolízie asi 20 jazdcov, k ďalšej skupinovej nehode došlo 60 km pred koncom, do ktorej sa zaplietol aj spomínaný Greipel. Asi 26 km pred koncom sa do úniku dostala trojica cyklistov s aktuálnym víťazom Giro d'Italia Ryderom Hesjedalom, Luxemburčanom Frankom Schleck a Britom Markom Cavendisom. Pelotón ich však necelé 2 km pred cieľom pohltil a potom už písal víťazný scenár Sagan. "Skutočne neviem ešte koľko etáp vyhrám. Už tri je dobré číslo, ale možno to bude aj viac," poznamenal hviezdny slovenský reprezentant.



Výsledky 6. etapy:
1. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale) 4:37:00 h, 2. André Greipel (Nem./Lotto-Belisol), 3. Matthew Harley Goss (Austr./Orica GreenEdge), 4. Kenny van Hummel (Hol./Vacansoleil-DCM), 5. Juan José Haedo (Arg./Saxo), 6. Gregory Henderson (N.Zél./Lotto-Belisol), 7. Alessandro Petacchi (Tal./Lampre-ISD/), 8. Luca Paolini (Tal./ Kaťuša), 9. Daryl Impey (JAR/Orica GreenEdge) všetci v rovnakom čase, 10. Brett Lancaster (Austr./Orica GreenEdge) +4 s, 28. Peter VELITS (Omega-Pharma) +4 s, 103. Martin VELITS (Omega-Pharma) +2:09 min.



Celkové poradie:
1. Fabian Cancellara (Švajč./Radioshack-Nissan) 29:22:36 h, 2. Bradley Wiggins (V. Brit./Sky), 3. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma Quick Step obaja +7 s, 4. Tejay van Garderen (USA/BMC) +10, 5. Denis Menšov (Rus./Kaťuša) +13, 6. Cadel Evans (Austr./BMC) +17, 7. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Cannondale) +18, 8. P. SAGAN, 9. Andreas Klöden (Nem./Radioshack-Nissan) obaja +19..., 28. P. VELITS +2:09, 80. M. VELITS +9:10

Bodovacia súťaž (zelený dres):
1. P. SAGAN 209, 2. Goss 178, 3. Greipel 167, 4. Cavendish 129, 5. Petacchi 109,...17. P. VELTS 36

Súťaž tímov (biely dres so žltým pásom v strede):
1. SKY (V.Brit.) 88:08:22, 2. Radioshack-Nissan (Hol.) 4 s, 3. BMC Racing (USA) +6, 4. Omega Pharma-Quick Step (Belg.) +13, 5. Liquigas-Cannondale (Tal.) +25.

Súťaž vrchárov (červeno-šachovnicový dres):
1. Michael Denmorkov (Dán./Saxo Bank-Tinkoff Bank) 9 bodov, 2. Ivan Basso (Tal./Liquigas-Cannondale), 3. P. SAGAN, 4. Anthony Palace (Fr./Saur-Sojasun), 5. David Framoncouttie (Fr./Cofidis) všetci po 2 body.

Súťaž mladých do 26 rokov (biely dres):
1. Tejay van Garderen(USA/BMC Racing) 29:22:46, 2. P. SAGAN +9 s, 3. Rein Taaramae (Est./Cofidis) +12 s, 4. Tony Fragallopin (Fr./Radioshack-Nissan) +1:28 min, 5. Edvald Hagen Norboasson (Nór./ SKY) +2:06 min.