Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Skvelý Sagan v 14. etape TdF na stupni víťazov nechýba, skončil druhý

Slovák Peter Sagan počas 14. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Limoux do Foix, 15. júla 2012. Foto: TASR/AP

Peter Sagan nedokázal vyhrať už svoju 4. etapu, keď bol rýchlejší len Španiel Sanchez. Slovák M.Velits skončil na 8. mieste. Neznáme osoby rozsypali na cestu klince, ktoré spôsobili asi 30 defektov.

Bratislava/Foix 15. júl (TERAZ.SK/TASR) - Slovenský reprezentant Peter Sagan obsadil po impozantnom výkone v nedeľňajšej 14. etape prestížnych cyklistických pretekoch Tour de France znovu druhé miesto. Pretekár tímu Liquigas-Cannondale na trati z Limoux do Foix (191 km) patril k najaktívnejším a cieľovú pásku preťal 45 sekúnd za víťazným Luisom-Leonom Sanchezom.

Sagan tak síce pri svojom premiérovom štarte na Tour de France nezískal štvrté etapové prvenstvo, ale znovu dosiahol pódiové umiestnenie. Dvadsaťdvaročný Slovák vyhral 1., 3., aj 6. etapu, v sobotu v 13. etape skončil na druhom mieste.

Žilinský rodák si skvelým predstavením počas celej etapy zvýraznil vedúce postavenie v bodovacej súťaži o zelené tričko. V polovici etapy vyhral jedinú šprintérsku prémiu (20 bodov), pričom jeho konkurent Andre Greipel si dokázal pripísať v čiastkovom špurte iba 4 body a Sagan pred ním vedie v súťaži o najlepšieho šprintéra takmer o 100 bodov (333 proti 236). Za druhé miesto v etape si Slovák zaknihoval ďalších 17, naviac, počas etapy sa prezentoval aj odolnosťou v kopcoch a v poslednej horskej prémii získal 6 bodov.




Posledné stúpanie zvládol Sagan na 3. mieste a keďže do cieľa zostávalo niečo viac než 30 km klesania a rovinky, stal sa z neho jeden z favoritov na triumf. Pelotón v tom čase zaostával asi štvrťhodinu a bolo jasné, že prvenstvo si zaknihuje niekto z unikajúcej skupiny. Tá pozostávala z tria Sagan, Sandy Casar a Gorka Izaguirre, ktorých zakrátko dohnali Philippe Gilbert a Luis-Leon Sanchez. Sanchez sa potom 11 km pred koncom rozhodol pre individuálny atak a zvyšná štvorica na jeho iniciatívu nevedela odpovedať. Sagan sa na záverečných metroch presadil a došpurtoval pred oponentmi na 2. mieste.

"Bol to znovu vydarený deň z mojej strany. Neveril som veľmi, že by sa nám tak skorý únik mohol vydariť až do konca. Som rád, že som napokon vydržal. V skupinke šli veľmi kvalitní pretekári, navzájom sme sa strážili. Pravdupovediac som nečakal, že Sanchez podnikne útok 10-12 kilometrov pred cieľom, ale bol to nesmierne tvrdý a múdry atak," povedal do mikrofónu stanice Eurosport po dojazde Sagan, ktorý sa v celkovom hodnotení vyšplhal na 31. miesto (+47:32 min) a za aktívny výkon si vyslúžil aj cenu pre najbojovnejšieho jazdca v etapy.

Spokojný Sagan: Teraz už len prémie a Paríž

"Pochopiteľne, že som chcel uspieť hneď na rýchlostnej prémii, čo sa mi aj podarilo. Odstup našej skupinky sa postupne zvýšil až na pätnásť minút a som nesmierne rád, že som vydržal v kopcoch. Prvý som prešiel vcelku v pohode, v druhom ma utrhli, ale potom pri zjazde som ich došiel. Španiel Sanchez bol chytrý, keď sa odo mňa pred cieľom odpútal. V tom čase som si bral gél, aby som sa najedol a on ma odišiel... Nezvládol som s ním zostať na čele, lebo som musel niečo zjesť. Nevšimol som si, že práve vtedy zaútočí a odpúta sa, takže už nie je čo riešiť. Napriek tomu, som veľmi spokojný, pretože som nečakal, že v horskej etape budem tak úspešný. V záverečnom špurte sa dali viaceri za mňa, bol som obozretný a som rád, že som prešiel páskou druhý a pripísal si ďalšie body. dnes som odovzdal zo seba skutočne maximum svojich síl a zajtra to môžem pocítiť... Náskok mám už síce sľubný, takmer stobodový, takže teraz sa sústredím na prémie a hlavne, aby som nespadol, nezranil sa a v poriadku prišiel až do Paríža," sprostredkoval ďalšie reakcie Sagana jeho manažér Jozef Korbel.

"Vedel som, že Sagana bude veľmi ťažké zdolať v špurte. Preto som musel atakovať skôr," povedal v cieli víťaz.



M. Velits ôsmy

Z ôsmeho miesta sa teší ďalší slovenský zástupca Martin Velits (Omega Pharma – Quick Step), ktorý sa spolu s ďalšími ôsmimi pretekármi pridal 35 km po štarte k unikajúcemu triu okolo Sagana. Do cieľa prišiel s odstupom 3:49 min na víťazného Sancheza.

"Bol to pre mňa už druhý únik na Tour, čo možno považovať za pekný úspech. Bolo ťažké vydržať v úniku, lebo sa nám odpútať podarilo hneď po prvej horskej prémii. Bola to kvalitná skupina 11 jazdcov, ale v závere bol už kopec na mňa príliš prudký. Ostatní boli silnejší v tejto fáze a lepšie umiestnenie sa už z toho nedalo vytĺcť," priblížil M. Velits dojmy z nie jednoduchej 14. kapitoly najprestížnejších cyklistických pretekov na svete.

Slováci, ktorí si odbíjajú na Tour premiéru sa na dlhé kilometre ocitli na spoločnom "pôsobisku", ale dojmy si medzi sebou nevymieňali. "Zišli sme sa v tej skupine, bola to celkom rarita, že dvaja Slováci, i keď z iných tímov, sa ocitli naraz v úniku. Veľmi však rozprávať nebolo o čom ani kedy, obaja sme sa sústredili na vlastné výkony," opísal Velits situáciu, ktorá pri televíznych obrazovkách i priamo pri trati potešila slovenských priaznivcov.

Žltý dres pre lídra celkového poradia si ustrážil Bradley Wiggins (Sky). Brit prišiel do cieľa v hlavnom poli a naďalej si udržuje náskok 2:05 min na krajana a tímového kolegu Christophera Froomeho.


Rozsypané klince na ceste



Sabotáž s pripináčikmi zatienila nedeľnú 14. etapu cyklistických pretekov Tour de France. Po páde ťažkom páde musel odstúpiť z podujatia Chorvát Robert Kišerlovski z tímu Astana.

Tridsiatka jazdcov dostala defekt, najhoršie skončil Kišerlovski. Jediný Chorvát v pelotóne spadol a musel prestížne podujatie vzdať s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti. Kým obhajca titulu Cadel Evans stál bezmocne na vrchole Mur de Peguere, Kišerlovski sa zvíjal v bolestiach na asfalte. Dôvodom bol nešťastný incident. Chorvát sa snažil pomôcť svojmu tímovému kolegovi Janezovi Brajkovičovi, no zastavenie ho stálo účasť v ďalšom priebehu pretekov. Nečakane totiž doňho zozadu narazil tímový kolega bratov Velitsovcov z Omega Pharma-Quick Step Levi Leipheimer, potvrdila pre agentúru Reuters hovorkyňa Astany. Američan sa po kolízii pozviechal a etapu dokončil v pelotóne.

Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme informoval, že neznáme osoby rozsypali na cestu klince, ktoré spôsobili asi tridsať defektov. "Tak veľa defektov, to je podozrivé. Bol to hlúpy žart. Bolo to pre jazdcov nebezpečné," cituje slová riaditeľa Tour Christiana Prudhomma internetový portál berliner-zeitung.de. Organizátori podajú na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Evans menil trikrát zadné koleso, predné raz. Defektu sa nevyhol ani líder priebežného poradia Bradley Wiggins. "Je to smutné, ale musíme sa s tým popasovať. Na futbalovom štadióne by páchateľa hneď zatkli. Aj my sme zraniteľní. Dúfam, že sa to už nestane. Hneď sme vedeli, že niečo nie je v poriadku. Zrazu malo 15-16 jazdcov defekt," reagoval jazdec tímu Sky.


Pondelková 15. etapa dlhá 158,5 km povedie cez prevažne rovinatý terén zo Samatanu do Pau a o víťazovi pravdepodobne rozhodne záverečný špurt.


14. etapa, Limoux - Foix, 191 km:



1. Luis Leon Sanchez (Šp./Rabobank) 4:50:29 h, 2. Peter SAGAN (SR/Liquigas) +47 s, 3. Sandy Casar (Fr./FDJ), 4. Philippe Gilbert (Belg./BMC Racing), 5. Gorka Izagirre (Šp./Euskaltel) všetci rovnaký čas, 6. Sergio Paulinho (Port./Saxo Bank) +2:51 min, 7. Sebastien Minard (Fr./AG2R) rovnaký čas, 8. Martin VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step) +3:49, 9. Eduard Vorganov (Rus./Katuša) +4:51, 10. Steven Kruijswijk (Hol./Rabobank) +4:53


Priebežné poradie po 14. etape:

1. Bradley Wiggins (V.Brit./Team Sky) 64:41:16 h, 2. Chris Froome (V.Brit./Team Sky) +2:05, 3. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas) +2:23, 4. Cadel Evans (Aust./BMC Racing) +3:19, 5. Jurgen Van den Broeck (Belg./Lotto) +4:48, 6. Haimar Zubeldia (Šp./RadioShack) +6:15, 7. Tejay Van Garderen (USA/BMC Racing) +6:57, 8. Janez Brajkovič (Slovin./Astana) +7:30, 9. Pierre Rolland (Fr./Europcar) +8:31, 10. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) +8:51,..., 24. Peter VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step) +27:37, 31. Peter SAGAN (SR/Liquigas) +47:32, 76. Martin VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step) +1:30:38


Súťaž vrchárov:

1. Fredrik Kesiakoff (Švéd./Astana) 69 bodov, 2. Pierre Rolland (Fr./Europcar) 55, 3. Chris Sörensen (Dán./Saxo Bank) 39, ... 8. P. VELITS 29, 26. SAGAN 8, 45. M. VELITS 2

Najlepší mladý pretekár (biely dres):

1. van Garderen 64:48:13 h, 2. Pinot +1:54 min, 3. SAGAN +40:35