Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slafkovský získal v Čunove striebro v C1

Na snímke slovenský vodný slalomár Alexander Slafkovský, ktorý získal striebornú medailu počas finále C1 na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Areáli vodných športov Divoká voda v bratislavskom Čunove v nedeľu 26. septembra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dvadsaťtriročný Chaloupka si pripísal premiérový úspech na významnom podujatí, vo finále zajazdil čisto.

Čunovo 26. septembra (TASR) - Slovenský vodný slalomár Alexander Slafkovský získal na MS v Čunove striebornú medailu v C1. Vo finále zaostal za víťazným Čechom Václavom Chaloupkom iba o 15 stotín sekundy. O zlato prišiel na predposlednej bránke s číslom 22, kde zaznamenal ťuk a inkasoval dve trestné sekundy.

Slafkovský získal na svetovom šampionáte tretiu individuálnu medailu v kariére a opäť to bolo striebro. Na druhý stupienok sa postavil už v Prahe 2013 a v Pau 2017. Dvadsaťtriročný Chaloupka si pripísal premiérový úspech na významnom podujatí, vo finále zajazdil čisto. Tretí skončil Nemec Franz Anton s odstupom 2,08 sekundy a dvoma trestnými sekundami.
Na snímke český vodný slalomár Václav Chaloupka (uprostred) sa teší na pódiu po zisku zlatej medaily vo finále C1 mužov na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Areáli vodných športov Divoká voda v bratislavskom Čunove v nedeľu 26. septembra 2021. Striebornú medailu získal Slovák Alexander Slafkovský (vľavo), bronz Franz Anton (vpravo) z Nemecka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vo finále sa predstavil aj druhý slovenský reprezentant Matej Beňuš. Účastník OH 2020 v Tokiu uzavrel výsledkovú listinu desaťčlenného finále, keď minul bránku a dostal penalizáciu 50 sekúnd. Tretí Slovák Marko Mirgorodský nepostúpil zo semifinále.
Na snímke nemecký vodný slalomár Franz Anton, ktorý získal bronzovú medailu počas finále C1 na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Areáli vodných športov Divoká voda v bratislavskom Čunove v nedeľu 26. septembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

"V podstate som s jazdou spokojný, ale jedna chyba ma stála medailu. Narazil som do prekážok, preto som netrafil bránku. Som sklamaný, že som doma neuspel. Ale tento rok boli katastrofálne podmienky na tréning," povedal Beňuš po pretekoch.



Slovenský reprezentant priznal, že takú chybu, akú urobil, sa mu nepodarilo spraviť ani v tréningoch: "Mne sa išlo od začiatku dobre, čas som mal dobrý. Ale trať bola zradná a robilo sa veľa chýb. Som sklamaný, ale bola to moja blbosť. Je to škoda, lebo bola úžasná atmosféra."
Na snímke český vodný slalomár Václav Chaloupka, sa teší po zisku zlatej medaily po finále C1 mužov na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Areáli vodných športov Divoká voda v bratislavskom Čunove v nedeľu 26. septembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na náročnosť trate upozorňovali pretekári už od prvého dňa, nový majster sveta Chaloupka pre TASR povedal: "Najmä v prvej pasáži je veľa valcov a dajú sa tam vymyslieť rôzne kombinácie. Mne sa trať veľmi páčila, aj keď som nemal veľa času vyskúšať si ju. Ale to čo som tu natrénoval, to som sa snažil využiť na maximum. Finálová trať zodpovedala majstrovstvám sveta a o tom aká bola náročná svedčí to, že aj tí najlepší na svete to pokazili."

C1 muži - finále:


1. Václav Chaloupka (ČR) 92,02 s (0 trestných sekúnd),
2. Alexander SLAFKOVSKÝ (SR) 92,17 (2),
3. Franz Anton (Nem.) 94,10 (2),
4. Nicolas Gestin 94,81 (4),
5. Denis Gargaud Chanut (obaja Fr.) 94,84 (4),
6. Ander Elosegi (Šp.) 95,17 (2),
7. Lukáš Rohan (ČR) 99,15 (0),
8. Adam Burgess (V. Brit.) 105,96 (2),
9. Benjamin Savšek (Slovin.) 141,31 (50),
10. Matej BEŇUŠ (SR) 141,97 (50), ..., semifinále: 30. Marko MIRGORODSKÝ (SR)


Slafkovský a Beňuš postúpili do finále C1 mužov na MS v Čunove


Na snímke slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš v kvalifikačnej jazde v kategórii C1 mužov počas XXXII. letných olympijských hier v Tokiu v nedeľu 25. júla 2021, foto z archívu.
Foto: TASR - Michal Svítok

Alexander Slafkovský a Matej Beňuš postúpili do finále C1 na MS vo vodnom slalome v Čunove. Do finálovej desiatky sa nedostal Marko Mirgorodský, ktorý nabral až 156-sekundovú penalizáciu a v semifinále skončil posledný. V semifinále bol najrýchlejší Slovinec Benjamin Savšek, Slafkovský bol tretí (+1,57), Beňuš dosiahol ôsmy najlepší čas (+4,39).
Na snímke slovenský reprezentant Marko Mirgorodský počas semifinále C1 na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Areáli vodných športov Divoká voda v bratislavskom Čunove v nedeľu 26. septembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mirgorodský mal prvý dotyk na bránke č. 5, chybu urobil aj na deviatke a šestnástke. V závere na bránkach 20 až 22 už nemal síl a dostal tri päťdesiatky: "Mne sa nešlo dobre už od štartu, cítil som, že to nie je úplne ideálne. Vedel som, že spodok bude náročný, ale ubiehalo mi to, stopa nebola ideálna. Som sa to snažil tlačiť, ale napokon to nevyšlo. Bola to zvláštna jazda, cítil som sa dobre celú sezónu, dnes to bolo úplne opačne. Chcel som sa pobiť o finále, myslím si, že som na to mal, ale, bohužiaľ, nevyšlo to."