Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slafkovský sa stal druhým najlepším mladým zimným športovcom Európy

Na snímke ambasádor projektu, jednotka posledného draftu hokejovej NHL Juraj Slafkovský podpisuje dres dvom vyžrebovaným výhercom počas tlačovej konferencie Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) spojenú s odovzdaním šekov pre víťazov v grantovom projekte Ukáž sa! v Bratislave vo štvrtok 11. augusta 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Najlepší strelec aj najužitočnejší hráč olympijského hokejového turnaja v Pekingu Juraj Slafkovský získal Cenu Piotra Nurowského pre druhého najlepšieho mladého športovca Európy v zimných športoch.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Najlepší strelec, najproduktívnejší a zároveň najužitočnejší hráč tohtoročného olympijského hokejového turnaja v Pekingu Juraj Slafkovský získal Cenu Piotra Nurowského pre druhého najlepšieho mladého športovca Európy v zimných športoch. Pri jeho návšteve na pôde Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) mu ju vo štvrtok odovzdal prezident SOŠV Anton Siekel. Informoval o tom web olympic.sk.

Pre piatich najlepších mladých športovcov Európy v zimných športoch Cenu Piotra Nurowského každoročne udeľujú Európske olympijské výbory (EOV). Slovenský reprezentant Juraj Slafkovský bol vybraný do najlepšej pätice. V hlasovaní na 51. valnom zhromaždení Európskych olympijských výborov v Skopje skončil druhý, keď ho predstihla len slovinská skokanka na lyžiach Nika Prevcová.

Cenu Piotra Nurowského získali všetci piati nominovaní športovci, líšila sa len výška ich finančnej prémie v podobe štipendia – víťazka dostala 15-tisíc eur, Slafkovský 8000, tretí v poradí 5000 a zvyšní dvaja finalisti po 3000 eur.

Slafkovský bol z nominovanej pätice jediný, ktorý sa na ZOH v Pekingu mohol pochváliť ziskom medaily. Pred hlasovaním bol preto považovaný za najväčšieho favorita. V jeho neprospech však zavážilo to, že na rozdiel od Prevcovej sa na valnom zhromaždení EOV nezúčastnil, pretože v tom čase bol na dovolenke. Cenu Piotra Nurowského preňho prevzal prevzal prezident SOŠV, ktorý mu ju teraz odovzdal.

Za Prevcovou a Slafkovským v ankete EOV skončili nemecký snoubordista Leon Ulbricht, rakúska zjazdárka Victoria Olivierová a taliansky rýchlokorčuliar Lorenzo Previtali.