Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slafkovský skóroval pri výhre Montrealu, Černák asistoval za Tampu

Slovenský hokejový reprezentant v drese Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský, foto z archívu. Foto: TASR - AP

V drese Washingtonu sa predstavil obranca Martin Fehérváry. Capitals zdolali Nashville u súpera 3:0.

New York 30. októbra (TASR) - Slovenský hokejový útočník Juraj Slafkovský prispel gólom k víťazstvu Montrealu Canadiens 7:4 na ľade St. Louis Blues. V 44. min vyrovnal na 3:3 a zaznamenal svoj druhý gól v NHL, prvý v presilovke. Zo Slovákov v noci na nedeľu bodoval aj obranca Erik Černák, ktorý asistoval pri výhre Tampy Bay na ľade San Jose 4:3.

Slafkovský sa úspešne vrátil na ľad po trojzápasovej absencii spôsobenej zranením v hornej časti tela. Odohral 10:23 min, z toho minútu a tri sekundy v presilovke. A práve v početnej výhode prišiel veľký moment 18-ročného kridelníka. Slafkovský si vymenil puk s obrancom Chrisom Widemanom a v 34. minúte parádnou strelou bez prípravy prekonal Jordana Binningtona. Prvý muž draftu 2022 vyrovnal na 3:3 a naštartoval obrat Canadiens, ktorí prehrávali 1:3, ale piatimi gólmi za sebou otočili na 6:3. “Cítim sa už na 100 percent zdravý. Je nepríjemné, keď nemôžete hrať a zápasy len sledujete. Strela mi dnes sadla, mal som šťastie, že to išlo dnu,” povedal Slafkovský pre nhl.com. Mladý Slovák skóroval v dvoch zápasoch za sebou, v ktorých nastúpil. Po tom ako si v NHL otvoril strelecký účet proti Arizone Coyotes totiž vynechal tri stretnutia.

Výkon mladého Slováka vyzdvihol aj tréner Canadiens Martin St. Louis. “Myslím, že to bol ‘Slafov’ najlepší zápas. Nielen preto, že skóroval a dostal šancu v presilovke. V každom striedaní išiel na doraz, potom dostal v presilovke šancu a bol z toho home-run,” povedal St. Louis pre montrealgazette.com.

Odohral výborný fyzický zápas. Ako som už viackrát povedal, Slaf má 18 rokov a je stále v procese. Má veľký repertoár zručností, ale musí si zvyknúť na túto ligu a musí si vyprofilovať svoj štýl hry. Týmto procesom práve prechádza. Má 18, ale dnes hral ako veľký chlapec,” dodal St. Louis.

Postavou duelu bol jeho spoluhráč Christian Dvorak. Americký útočník dal tri góly v záverečnej tretine, hetrik zavŕšil do prázdnej bránky. Po svojom treťom góle v zápase 26-ročný Dvorak neprejavil žiadne emócie, čo okomentoval aj Slafkovský. “Je to bláznivé. Neviem či sa mi viac páčil hetrik, alebo oslava," smial sa mladý Slovák. "Bola to najchladnejšia oslava gólu akú som kedy videl. Len stál v rohu a nič. Ja by som sa veľmi tešil, ale toto je presne D-VO. Mne sa to veľmi páčilo,” dodal Slafkovský. Dvorak mal aspoň v šatni po zápase na tvári jemný úsmev. “Mám veľkú radosť, to je jasné. Chlapci mi vyčítali, že som sa neusmieval či čo. Tak si ma všetci doberajú,” povedal Dvorak. Cole Caufield sekundoval s dvoma gólmi a jednou asistenciou. Montreal vyhral druhý zápas v sérii a má šiestu najlepšiu bilanciu vo Východnej konferencii. Sezónne debuty po zranení absolvovali v drese Canadiens útočníci Joel Armia a Michael Pezzetta. Hokejisti St. Louis prvýkrát pod vedením trénera Craiga Berubeho prehrali štyrikrát za sebou.

Černák si pripísal prvý bod v sezóne a 60. v kariére, v 39. min bol pri góle Alexandera Killorna na 3:2. Domáci následne vyrovnali, no 57 sekúnd pred koncom rozhodol Nikita Kučerov, ktorý bodoval v siedmom zápase za sebou. Na ľade strávil Černák 22:14 min, čo bolo druhé najvyššie číslo v drese domácich. Zaznamenal plusový bod, tri hity a jednu strelu na bránku. Lightning na trojzápasovom kalifornskom tripe vyhrali dva zápasy. “Ja som spokojný. V každom zápase sme mali pomalší štart, ale dve víťazstvá beriem,” povedal tréner “bleskov” Jon Cooper. Domácim nestačili ani dva góly obrancu Erika Karlssona.

V drese Washingtonu sa predstavil obranca Martin Fehérváry. Capitals zdolali Nashville na jeho ľade 3:0. Góly strelili Alex Ovečkin, Beck Malenstyn a Alexej Protas, prvé čisté konto v drese tímu z hlavného mesta USA a 26. v kariére zaznamenal Darcy Kuemper. Muž, ktorý v minulej sezóne získal Stanley Cupu s Coloradom, chytil 34 striel. Fehérváry bol na ľade 22 minút, mal plusový bod, dve strely na bránku a štyri hity. Capitals napriek víťazstvu mrzia straty skúsených hráčov, pre zranenia nedohrali T.J. Oshie a John Carlson. “Hrali sme dobre. Už v prvej tretine sme prišli o dvoch skúsených hráčov, ale zomkli sme sa,” povedal tréner Capitals Peter Laviolette. Washington vyhral päť z posledných siedmich duelov.

New York Rangers vyhrali v Dallase 6:3, keď v poslednej časti skórovali trikrát v priebehu 123 sekúnd. Dva góly a asistenciu zaznamenal Vincent Trocheck, tri body si zapísal aj Mika Zibanejad (1+2) a premiérovo v NHL skóroval Zac Jones. V bránke “jazdcov” sa predstavil Igor Šesťorkin (30 zákrokov), Jaroslav Halák bol na lavičke.

Edmonton vyhral v “Bitke o Albertu” na ľade Calgary 3:2, keď pri všetkých góloch bol Connor McDavid. Kapitán Oilers strelil gól, pridal dve asistencie a s 18 bodmi sa usadil na čele štatistík NHL. Dvomi gólmi prispel k triumfu “olejárov” Zach Hyman. McDavid v súbojoch proti Flames zaznamenal 10. trojbodový zápas, čím vyrovnal na druhom mieste klubových zápisov Jariho Kurriho. Na čele je Wayne Gretzky (25).

Obranca Brandon Montour rozhodol tri a pol minúty pred koncom o víťazstve Floridy nad Ottawou, keď zlomil nerozhodný stav a tretím bodom v zápase (1+2) dostal “panterov” do vedenia 4:3. Víťazstvo spečatil do prázdnej bránky Matthew Tkachuk, ktorý mal aj dve asistencie. Skóroval aj jeho brat Brady, kapitán Ottawy. Brankár Senators Anton Forsberg zaznamenal 53 zákrokov.

Tretiu prehru za sebou zaznamenali hokejisti Toronta, keď prehrali v Los Angeles 2:4. Formu potvrdil útočník Kings Gabriel Vilardi, ktorý skóroval v treťom zápase v rade. Za Maple Leafs absolvoval debut v NHL český obranca Filip Král. Len dva góly v deviatich zápasoch strelil Auston Matthews, ktorý v minulej sezóne pokoril 60-gólovú hranicu.

Carolina vyhrala vo Philadelphii 4:3, v predĺžení rozhodol Brent Burns. Bol to jeho 16. gól v "extračase", čo je najviac spomedzi obrancov v histórii NHL. Veterán “Canes” Jordan Staal oslávil 1100. zápas v základnej časti gólom.

Detroit zdolal Minnesotu 2:1, dvakrát skóroval Lucas Raymond a otvoril si strelecký účet v tejto sezóne. V bránke žiaril Ville Husso (30 zákrokov), prekonal ho len Kirill Kaprizov. Veľký obrat z 0:3 predviedli hokejisti New Yorku Islanders, ktorí zdolali obhajcov Stanley Cupu z Colorada 5:4. “Ostrovania” strelili štyri góly v poslednej tretine. Štvrtú prehru za sebou si pripísali hráči Pittsburghu, keď podľahli Seattlu na jeho ľade 1:3. Dobrý vstup do sezóny potvrdilo Buffalo, Sabres vyhrali nad Chicagom 4:3, keď v predĺžení svojím druhým gólom v zápase rozhodol Victor Olofsson.

Sumáre NHL:


Dallas Stars - New York Rangers 3:6 (1:1, 2:2, 0:3)
Góly: 2. Marchment (Seguin), 22. Hintz (Pavelski, Robertson), 39. Robertson - 9. Kreider (Kakko, Schneider), 21. Trocheck (Zibanejad, Fox), 35. Zibanejad (Panarin, Kreider), 52. Jones (Trocheck, Gauthier), 52. Gauthier (Blais, Jones), 54. Trocheck (Zibanejad, Lafreniere). Brankári: Oettinger (27. Wedgewood) - Šesťorkin, strely na bránku: 33:27, 18.532 divákov.

Florida Panthers - Ottawa Senators 5:3 (2:0, 1:2, 2:1)
Góly: 8. Verhaeghe (M. Tkachuk, Montour), 12. Barkov (M. Tkachuk), 40. Verhaeghe (Montour, Barkov), 57. Montour (Barkov, Verhaeghe), 60. M. Tkachuk (Lundell) - 21. Pinto (Giroux, Sanderson), 24. B. Tkachuk (Batherson, Holden), 52. Holden (Motte). Brankári: Knight - Forsberg, strely na bránku: 58:26, 15.577 divákov.

San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)
Góly: 2. Karlsson (Hertl), 26. Sturm (Kunin, Vlasic), 45. Karlsson (Meier, Hertl) - 1. Hedman (Point), 14. Colton (Killorn, Hagel), 39. Killorn (Paul, ČERNÁK), 60. Kučerov (Hagel, Point). Brankári: Reimer - Vasilevskij, strely na bránku: 27:26, 15.122 divákov.

Buffalo Sabres - Chicago Blackhawks 4:3 pp (1:1, 0:2, 2:0 - 1:0)
Góly: 7. Olofsson (Mittelstadt), 52. Thompson (Okposo, Skinner), 57. Thompson (Skinner, Okposo), 61. Olofsson (Dahlin, Thompson) - 11. Dickinson (Entwistle, C. Jones), 25. Lafferty (McCabe, S. Jones), 27. Raddysh (Kurashev, Toews). Brankári: Anderson - Söderblom, strely na bránku: 45:26, 14.547 divákov.

Detroit Red Wings - Minnesota Wild 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Góly: 17. Raymond (Erne, Larkin), 40. Raymond (Kubalík, Larkin) - 2. Kaprizov (Zuccarello, Gaudreau). Brankári: Husso - Gustavsson, strely na bránku: 25:31, 17.364 divákov.

Los Angeles Kings - Toronto Maple Leafs 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)
Góly: 24. Kempe (Fiala, Kopitar), 30. Arvidsson (Danault), 35. Vilardi (Kopitar, Durzi), 43. Fiala - 11. Tavares (Nylander, Marner), 37. Engvall (Kämpf, Giordano). Brankári: Petersen - Samsonov, strely na bránku: 29:28, 17.530 divákov.

Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 3:4 pp (0:2, 2:0, 1:1 - 0:1)
Góly: 26. Deslauriers (Sedlák, Allison), 28. Tippett (Konecny, DeAngelo), 47. Allison (Sedlák, Deslauriers) - 6. Staal (Pesce, Skjei), 16. Martinook (Fast, Staal), 58. Nečas, 65. Burns (Aho, Nečas). Brankári: Hart - Raanta, strely na bránku: 29:38, 13.335 divákov.

St. Louis Blues - Montreal Canadiens 4:7 (1:1, 2:3, 1:3)
Góly: 8. Kyrou (Schenn, Faulk), 26. Acciari (Pitlick, Krug), 30. Kyrou (Faulk, Schenn), 43. Tarasenko (Thomas) - 16. Suzuki (Harris, Caufield), 31. Caufield (Suzuki, Dach), 34. SLAFKOVSKÝ (Wideman, Gallagher), 36. Caufield (Suzuki, Dach), 41. Dvorak, 42. Dvorak (Anderson, Harris), 59. Dvorak (Monahan, Allen). Brankári: Binnington - Allen, strely na bránku: 30:25, 18.096 divákov.

New York Islanders - Colorado Avalanche 5:4 (0:0, 1:3, 4:1)
Góly: 30. Dobson (Romanov, Wahlstrom), 44. Parise (Pageau, Pulock), 51. Mayfield (Barzal, Cizikas), 51. Beauvillier (Lee), 59. Nelson - 21. Rodrigues (Rantanen, Lehkonen), 28. Rantanen (Manson), 29. Rodrigues (MacKinnon, Toews), 60. Newhook (Makar, MacKinnon). Brankári: Varlamov - Georgijev, strely na bránku: 44:36, 17.255 divákov.

Nashville Predators - Washington Capitals 0:3
(0:0, 0:1, 0:2)
Góly: 33. Malenstyn (Dowd), 47. Protas (Sheary, Jensen), 58. Ovečkin (Orlov). Brankári: Saros - Kuemper, strely na bránku: 34:35, 17.159 divákov.

Calgary Flames - Edmonton Oilers 2:3
(0:0, 2:1, 0:2)
Góly: 25. Backlund (Lindholm), 37. Ritchie (Lewis, Lucic) - 26. Hyman (McDavid, Draisaitl), 50. McDavid (Ceci, Holloway), 53. Hyman (McDavid). Brankári: Markström - Skinner, strely na bránku: 42:26, 19.289 divákov.

Seattle Kraken - Pittsburgh Penguins 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly: 32. Eberle (Beniers, Schwartz), 39. Geekie (Sprong, Dunn), 59. Schwartz (Wennberg, Tanev) - 31. Guentzel. Brankári: Jones - DeSmith, strely na bránku: 30:33, 17.151 divákov.

Slováci v akcii:

Juraj Slafkovský (Montreal) 10:23 1 0 1 0 1 0
Erik Černák (Tampa Bay) 22:14 0 1 1 +1 1 0
Martin Fehérváry (Tampa Bay) 22:01 0 0 0 +1 2 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankár: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/