Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Slováci chcú postup z predkvalifikácie MS, Meleščenko je optimista

Na snímke tréner Oleg Meleščenko, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Počas tohto obdobia odohrali Slováci celkovo šesť prípravných duelov, zapísali si v nich dve víťazstvá a štyri prehry.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Slovenskú basketbalovú reprezentáciu čaká budúci týždeň druhé kolo predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. "Bublina" v macedónskom Skopje rozhodne o tom, akým smerom sa bude uberať výber trénera Olega Meleščenka v najbližších rokoch. Jeho zverenci majú v tomto smere jasný cieľ - získať jednu z dvoch postupových miesteniek.

Reprezentačné družstvo sa kontinuálne pripravovalo počas celého leta na kľúčovú fázu predkvalifikácie MS 2023. Po úvodnom "zoznamovacom" zraze si nový tréner Slovenska vybral 16 hráčov, s ktorou sa od začiatku júla pripravoval v bratislavskej Eurovia aréne. "Jednoznačne pozitívne to hodnotím, pretože verím tomu, že sme sa postupne dostali do fyzickej kondície, vďaka ktorej zvládneme dva zápasy po sebe, potom dva dni voľna a potom opäť dva zápasy po sebe. Podmienky, ktoré nám dokázala urobiť Slovenská basketbalová asociácia, za tie sme veľmi vďačný. Tiež aj za prípravné zápasy. Všetko nasvedčuje tomu, že sme na správnej ceste," zhodnotil prípravu pre TASR reprezentačný tréner Slovenska.

Počas tohto obdobia odohrali Slováci celkovo šesť prípravných duelov, zapísali si v nich dve víťazstvá a štyri prehry. Úspechom sa skončil dvojzápas s Írskom (85:84 a 85:76), naopak nestačili na Portugalsko (70:75), Angolu (59:86) a Lotyšsko (81:85 a 84:91). Séria prípravných zápasov mala gradujúcu kvalitu súperov a zároveň pripravovala hráčov na režim v "bubline". "Veľmi som spokojný s výberom prípravných zápasov, keďže sme nemali veľa možností kvôli olympijskej kvalifikácii, niektoré tímy už boli pripravené a my sme len začínali. Keď sme to naplánovali, tak som jednoznačne povedal, že je to dobré, lebo každý súper bol úplne iný. Verím, že z toho budú v 'bubline' výhody," uviedol Meleščenko.

Zmenami prešiel prirodzene aj herný prejav Slovákov, keďže na lavičke je nový kouč. To sa ukázalo aj v samotných prípravných zápasoch: "Nie je to postavené len na Brodzianskom. Je líder, to je jasné, ale nebudeme tak závisieť na ňom. Keď je voľný hráč, tak každý musí zobrať na seba zodpovednosť a nebáť sa jej. To je basketbal, pretože vyhrávame ako tím. Posledné dva prípravné zápasy to ukázali, dali sme 81 a 84 bodov. Nebolo to síce všetko úplne perfektné, ale teraz je ten útočný potenciál oveľa väčší. Je potrebné zlepšiť obranu, keď ju zlepšíme, tak máme šancu."

Slovenskému tímu sa napokon nevyhli drobné absencie, tréner Meleščenko nemôže počítať so službami Tomáša Pavelku. Do finálneho výberu sa napokon nedostalo ani duo Kyle Kuric a Marek Doležaj, respektíve Jakub Merešš a Juraj Páleník.

Druhé kolo predkvalifikácie MS 2023 sa odohrá nárazovým spôsobom. V priebehu šiestich dní sa všetky duely F-skupiny odohrajú v "bubline" v macedónskom Skopje. Najskôr čaká na Slovákov Švajčiarsko (13. a 17. augusta o 19.00 h) a následne domáca reprezentácia (14. a 18. augusta o 19.00 h). Do samotnej kvalifikácie postúpia tímy na prvom a druhom mieste.

"Vždy je to 50 na 50 pred začiatkom. Veľa bude záležať od toho, ako budú veriť hráči v seba. Rešpektujem všetkých súperov. Ako som na začiatku vravel, bol som optimistický realista, teraz som viac optimista. Bude to vždy o nás, ako k tomu pristúpime. Budú to veľmi ťažké zápasy, ale sme na to pripravení, aby sme bojovali. Plánovali sme všetko v príprave tak, ako to bude v 'bubline'," načrtol Meleščenko ciele v druhom kole predkvalifikácie MS 2023.

Nominácia Slovenska na druhé kolo predkvalifikácie MS 2023 (13. – 18. augusta, Skopje/Sev. Mac.):

hráči: Mário Ihring (OSE Lions/Maď.), Matej Majerčák (BC Prievidza), Timotej Malovec, Richard Körner, Michael Fusek (všetci Inter Bratislava), Šimon Krajčovič, David Abrhám (obaja Patrioti Levice), Matúš Hronský (Wasatch Academy/USA), Jakub Mokráň (Iskra Svit), Jakub Petráš, Róbert Rožánek (obaja BC Geosan Kolín/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.)

realizačný tím: Oleg Meleščenko - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Miroslav Páleník - manažér tímu, Jakub Chudý - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár



Program Slovenska v F-skupine predkvalifikácie MS 2023:

piatok 13. augusta o 19.00 h: Švajčiarsko - SLOVENSKO

sobota 14. augusta o 19.00 h: SLOVENSKO - Severné Macedónsko

utorok 17. augusta o 19.00 h: SLOVENSKO - Švajčiarsko

streda 18. augusta o 19.00 h: Severné Macedónsko - SLOVENSKO