Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slováci chcú Španielov potrápiť, Drahovský: Je to špeciálny zápas

Na archívnej snímke z 15. decembra 2021 zľava hráč Bosny Almedin Bundavica, hráč Slovenska Tomáš Drahovský a hráč Bosny Kristijan Pantič v zápase Turnaja 4 krajín vo futsale mužov Slovensko - Bosna a Hercegovina v Piešťanoch. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Slováci majú pred Španielmi veľký rešpekt, ale nie strach. Cítiť už, že s blížiacom sa výkopom nálada graduje.

Amsterdam 31. januára (TASR) - Futsalový gigant so Španielska bude v utorok súperom outsidera zo Slovenska vo štvrťfinále EURO 2022 v Holandsku. Papierové predpoklady bez akýchkoľvek pochýb posielajú do elitného kvarteta 7-násobných majstrov Európy a otázkou má byť len počet gólov v slovenskej sieti. Zverenci trénera Mariána Berkyho sa však hotujú zopakovať bojovný a obetavý výkon zo súboja s Chorvátskom v základnej skupine, po ktorom vyhrali 5:3 a v debute na kontinentálnom šampionáte prenikli do najlepšej osmičky turnaja.

Po troch náročných zápasoch je zatiaľ zdravotný stav mužstva nad očakávanie. "Momentálne sa vyskytla jedna vec u mladého Matúša Ševčíka, ale verím, že to rýchlo vyriešime. Aj viacerí ďalší hráči majú menšie šrámy zo skupinovej fázy, ale ja dúfam, že všetci budú schopní odohrať zápas," povedal v rozhovore pre TASR kouč Marián Berky. Dvojnásobní majstri sveta nemajú veľké slabiny a Berky ich má naštudovaných dokonale, slovenskí reprezentanti tak prejdú v amsterdamskej hale Ziggo Dome futsalovým peklom. To pri prehrách 1:5 a 0:8 zažili Bosna a Hercegovina a Gruzínci aj s ôsmimi naturalizovanými Brazílčanmi. "Oni sú najväčší favorit, ako som už dávnejšie povedal, spolu s Ruskom a Portugalskom. Tieto tímy sa pobijú o titul. Španielsko je z nich najtaktickejšie vyzreté, vo svojich radoch má skvelých hráčov. Ako individuality, tak aj tím, ktorému sa tieto podriaďujú. Hrajú na dve štvorky a každá má rôzny štýl. Ak tam je Solano, hrajú na pivota, ak tam nie je klasický pivot, hrajú systém 4-0. To znamená, že hrajú behavejší futsal s pripravenou kombináciou. My sa na toto budeme musieť dobre pripraviť, prispôsobiť sa tomu a podľa toho brániť," uviedol bývalý slovenský reprezentant. Nevyhnutnou podmienkou na prípadné znepríjemnenie zápasu favoritovi budú opäť slovenská bojovnosť a obetavosť. "Musíme byť aktívni. Musíme dobre brániť a byť agresívni. Musíme sa tlačiť aj do ofenzívy a tam premeniť naozaj každú šancu. Iba vtedy môžeme pomýšľať na úspech," dodal tréner majstrovského MIMEL-u Lučenec.

Špecifický zápas odohrá najlepší hráč Slovenska Tomáš Drahovský. Opora španielskeho klubu Industrias Santa Coloma patrí k najväčším hviezdam španielskej ligy aj k jej najlepším strelcom. "Ja sa veľmi teším. Jednak v Španielsku pôsobím a všetkých Španielov poznám osobne, oni takisto poznajú mňa. Bude to pre mňa špecifický zápas," priznal v rozhovore pre TASR 29-ročný špílmacher, ktorý španielskych protihráčov dokonale pozná: "Najväčšia hrozba bude ich rýchly prechod do útoku. Sú rýchli a tvrdí, to sú ich najväčšie zbrane. A samozrejme, sú ohromne silní v hre cez pivota. Ten je veľmi silný a potom je tam viacero hráčov, na ktorých si tiež treba dávať viac pozor. Je tam viacero lídrov. Nemám tam síce žiadneho klubového spoluhráča, ale s viacerými z nich som dosť často v kontakte. Najväčší líder je Sergio Lozano. On na ihrisku necháva úplne všetko. Je to neuveriteľný bojovník, trikrát bol zranený, trikrát mu operovali koleno. Pre neho je bonus, že tu vôbec je a hrá, strašne si to užíva. Nebezpečný je ľavonohý pivot Solano, vie loptu udržať a často to hrajú cez neho. A samozrejme Adolfo, v súčasnosti jeden z najlepších hráčov aj strelcov španielskej ligy."

Slováci majú pred Španielmi veľký rešpekt, ale nie strach. Cítiť už, že s blížiacom sa výkopom nálada graduje. "Po výhre nad Chorvátmi bolo vidieť, že každým lomcovali emócie. Každý bol strašne rád, že sa nám to podarilo. Teraz si uvedomujeme, že toto je už štvrťfinále a veru, aj cítiť nervozitu, lebo ak to nevyjde, ideme domov. Všetci sa však na zápas so Španielmi veľmi tešíme, sme motivovaní a verím, že ak zopakujeme podobný bojovný výkon ako proti Chorvátom, tak by sme mohli uspieť," dodal pre TASR Drahovský.