Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NOVÁ KOLEKCIA PRE SLOVENSKÝCH ŠPORTOVCOV: Motívom je futuristický svet

Na snímke prezentácia oblečenia pre slovenských olympionikov a paralympionikov na zimné olympijské a paralympijské hry v Pekingu 2022, v Bratislave 19. januára 2022. Foto: TASR – Martin Baumann

Oblečenie do Číny si už mali možnosť vyskúšať aj ambasádorka Kuzminová v pozícii "modelky", či Adam Žampa v extrémnych tatranských podmienkach na mrazivom Skalnatom plese.

Bratislava 19. januára (TASR) – Slovenskí športovci sa na zimných olympijských a paralympijských hrách v Pekingu predstavia v oblečení, ktorého motívom bude futuristické videnie sveta. Na stredajšom spoločnom podujatí Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a Slovenského paralympijského výboru (SPV) s názvom Misia Peking 2022 odprezentovali oficiálnu kolekciu oblečenia oboch výprav.

Pred rokom na preložených OH 2020 v Tokiu tvorcovia kolekcie na oficiálnom oblečení a doplnkoch využili čatajský vzor, resp. na minulých ZOH 2018 v Pjongčangu to bol zasa čičmiansky vzor (štvrtýkrát). Tradícia pokračuje, keď aj teraz sa na oblečení objavil čatajský vzor. Výrobca kolekcie značka 4F ďalej nechal vzniknúť Fúzii technológie a prírody, ktorej inšpiráciou bola "expedícia Arktický ľadovec, vízie z Himalájskych trekingových výprav, extrémne poveternostné podmienky, ako aj futuristické videnie sveta". "Z toho vyplýva aj paleta farieb zvolených pre Peking 2022 založená na prírodných odtieňoch skál a piesku (béžová), priezračných horských jazerách (indigová) a čistom neznečistenom vzduchu (modrá). Okrem čistých a strohých foriem, podčiarknutých matnou úpravou a voľbou viacerých textilných materiálov sme sa zamerali na inteligentné vrstvenie viacerých kúskov oblečenia, na vysokú priedušnosť, vyrovnanú telesnú teplotu a ochranné vonkajšie oblečenie, ktoré jednoducho odolajú vetru, dažďu či snehu," uviedli tvorcovia kolekcie, ktorá zahŕňa oblečenie pre tréningy, súťaže, ako aj spoločenské pre slávnostné ceremoniály. Slávnostný odev bude mať premiéru v pondelok 24. januára na sľube členov výpravy u prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Na akcii spojenej s prehliadkou oblečenia sa zúčastnili i veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Lijie Sun, generálny sekretár SOŠV Jozef Liba i prezident SPV Ján Riapoš. Nechýbali olympijské víťazky Anastasia Kuzminová a Zuzana Rehák-Štefečeková, resp. viacnásobná paralympijská šampiónka Veronika Vadovičová.
Na snímke prezentácia oblečenia pre slovenských olympionikov a paralympionikov na zimné olympijské a paralympijské hry v Pekingu 2022, v Bratislave 19.
Foto: TASR – Martin Baumann

Oblečenie do Číny si už mali možnosť vyskúšať aj ambasádorka Kuzminová v pozícii "modelky", či Adam Žampa v extrémnych tatranských podmienkach na mrazivom Skalnatom plese. "Ja som dostala šancu skúsiť si oblečenie ako modelka. Sú to príjemné materiály v slovenských farbách. Cítila som sa ako v bavlnke," povedala trojnásobná olympijská víťazka v biatlone. "Oblečenie sme na sto percent otestovali na Skalnatom plese, kde bola nielen dostatočná zima, ale fúkal i pravý tatranský vietor. Som pripravený na Misiu Peking," povedal Adam Žampa, pre ktorého bude Peking 2022 už tretími olympijskými hrami.
Na snímke prezentácia oblečenia pre slovenských olympionikov a paralympionikov na zimné olympijské a paralympijské hry v Pekingu 2022, v Bratislave 19. januára 2022.
Foto: TASR – Martin Baumann

V priestoroch generálneho partnera Slovenského paralympijského tímu (SPT) Peking 2022 spoločnosti SPP, a. s., sa uskutočnila aj slávnostná inaugurácia poštovej známky k nadchádzajúcim Zimným olympijským a paralympijským hrám Peking 2022, ktoré sa prvýkrát v histórii budú označovať týmto spoločným názvom. Metropola Číny privíta v dňoch 4.–20. februára olympionikov z celého sveta a následne v dňoch 4.–13. marca paralympijských športovcov.
Na snímke poštové známky počas predstavenia na spoločnom podujatí Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a Slovenského paralympijského výboru (SPV) s názvom Misia Peking 2022, v Bratislave 19. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

V duchu zbližovanie olympijského a paralympijského športu vo svete sa zrodila aj emisia poštovej známky na Slovensku. Ide o historický moment, keď olympijská a paralympijská známka sa síce budú používať samostatne, ale spolu vytvoria jeden celok, čo kopíruje aj stále intenzívnejšiu spoluprácu Slovenského paralympijského výboru (SPV) a Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) pri projektoch účasti slovenských športovcov na vrcholných športových podujatiach, v tomto prípade ZOH a ZPH. Autormi známok sú akademickí maliari Igor Piačka (SPV) a Marian Komáček (SOŠV). Na známke dominujú športy parahokej a boby, spája ich motív Tigra, v roku, ktorého sa podľa čínskeho kalendára hry konajú. V oboch športoch bude mať Slovensko zastúpenie aj v Pekingu, kde parahokejistov čaká historická premiéra. Spájanie známok zároveň symbolizuje celkové spájanie sa športu zdravých aj zdravotne znevýhodnených vo svete – napríklad v USA funguje spoločná inštitúcia Olympijský a Paralympijský výbor (USOPC), hry v Paríži 2024 sa už dokonca budú konať pod jedným logom.
Na snímke poštové známky počas predstavenia na spoločnom podujatí Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a Slovenského paralympijského výboru (SPV) s názvom Misia Peking 2022, v Bratislave 19. januára 2022.
Foto: TASR – Martin Baumann

Na podujatí predstavili aj olympijskú kolekciu slovenských euromincí s príležitostným žetónom (medailou). Mince k XXIV. ZOH v Pekingu vyhotovia nasledovne: lesklé, špeciálne neobiehajúce (6000 ks), proof-like – balené v plexi kazete (1200 ks) a proof-like – balené v drevenej kazete (700 ks).