Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Slováci zabojujú o miestenku na šampionát vo florbale vo Švédsku

Z tlačovej konferencie pred kvalifikáciou MS mužov vo florbale 28. januára 2014 v Bratislave. Na snímke prezident Slovenského zväzu florbalu (SZFB) a predseda prípravného výboru MS vo florbale mužov 2014 vo Švédsku Daniel Granec. Foto: TASR/Michal Svítok

Priamu miestenku na svetový šampionát si zabezpečia prvé dva tímy z každej európskej kvalifikačnej skupiny a dve najlepšie mužstvá z tretích miest.

Bratislava 28. januára (TASR) - Slovenská florbalová reprezentácia mužov odohrá v bratislavskej HANT Aréne od 29. januára do 2. februára kvalifikačný turnaj o postup na majstrovstvá sveta vo Švédsku. Slováci si postupne zmerajú sily so Srbskom (29.1.), Švajčiarskom (30.1.), Estónskom (1.2.) a Belgickom (2.2.).

Priamu miestenku na svetový šampionát si zabezpečia prvé dva tímy z každej európskej kvalifikačnej skupiny a dve najlepšie mužstvá z tretích miest.

"Čaká nás veľmi náročná kvalifikácia, veľmi náročný turnaj a štyri ťažké zápasy. Spoločne s realizačným tímom sme od septembra urobili pokrok a chlapcov pripravili na to, aby dôstojne, zodpovedne a úspešne dokázali reprezentovať farby našej krajiny. Našim hlavným cieľom je postup na majstrovstvá sveta. Budeme doma trošku aj pod tlakom, pretože budeme hrať pod drobnohľadom médií a florbalovej verejnosti. Čo sa týka zloženia tímu, tak sme z 22 vybrali celkovo 20 hráčov, ktorí figurujú na súpiske florbalovej federácie. Oproti januárovej nominácii došlo k dvom vynúteným zmenám. Brankára Kalčuka nahradil Turek a Porubana zasa Joščák," povedal Miroslav Sága, hlavný tréner slovenskej reprezentácie vo florbale.

Slováci na domácej pôde zabojujú o svoju druhú účasť na svetovom šampionáte. Mužský slovenský florbal zaznamenal za posledné roky výrazný vzostup vo výkonnosti a kvalite. Na premiérovom šampionáte vo Švajčiarsku v roku 2012 skončili na ôsmom mieste.

"V kvalifikačnom turnaji bude dôležitý hneď prvý zápas so Srbskom, ktoré je pre nás určitou neznámou. Majú údajne v tíme naturalizovaných Švédov, takže sami nevieme, čo od nich čakať. Hráme proti mužstvám, ktoré sú väčšinou vyššie v rankingu, ale s chlapcami si veríme. Dúfam, že nás prídu povzbudiť fanúšikovia, aby sme hrali skutočne v domácej atmosfére," povedal kapitán tímu Martin Petróci.

Nominácia SR na kvalifikáciu MS 2014:

Brankári: Gabriel Mészáros (ŠK 1. FBC Trenčín), Turek Dominik (FBC Ostrava)

Hráči do poľa: Marek Bulko, Norbert Ondrášik, Branislav Straka, Roman Zeliezka (všetci ŠK 1. FBC Trenčín), Ladislav Gál, Patrik Pelegrín, Jozef Halás (všetci ATU Košice), Marián Galovič, Michal Hrín, Matej Novák (FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina), Jakub Konečný, Martin Petróci, Marián Zemen (všetci FbO Florko Košice), Jan Komínek (FBC Mikuláš Prešov), Juraj Matejka (ŠK Victory Stars Nová Dubnica), Václav Komačka (FBC Ostrava), Lukáš Řezanina (1. SC WOOW Vítkovice), Martin Joščák (Predator Sabinov)

Zápasy 2. skupiny v kvalifikácii MS 2014:
Streda - 29. 1. 2014
(16.00 h) Švajčiarsko – Belgicko
(19.00 h) Srbsko – Slovensko

Štvrtok - 30. 1. 2014
(16.00 h) Estónsko – Srbsko
(19.00 h) Slovensko – Švajčiarsko

Piatok - 31. 1. 2014
(16.00 h) Belgicko – Estónsko
(19.00 h) Srbsko – Švajčiarsko

Sobota - 1. 2. 2014
(15.00 h) Belgicko – Srbsko
(18.00 h) Estónsko – Slovensko

Nedeľa - 2. 2. 2014
(12.00 h) Švajčiarsko – Estónsko
(15.00 h) Slovensko – Belgicko

Zloženie ďalších európskych skupín v kvalifikácii MS 2014:
1. skupina: Fínsko, Rusko, Poľsko, Španielsko, Francúzsko, Ukrajina
3. skupina: Česká republika, Nemecko, Dánsko, Rakúsko, Holandsko, Veľká Británia
4. skupina: Nórsko, Lotyšsko, Maďarsko, Taliansko, Lichtenštajnsko