Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Slováci idú na Škoda Cup s cieľom vyhrať a nabrať sebavedomie

Foto: TASR/Michal Svítok

V predbežnom rebríčku krajín pred A-kategóriou majstrovstiev sveta, ktorý vo štvrtok zverejnila Medzinárodná hokejová federácia na svojej stránke iihf.com, vedú Fíni, Slovákom patrí až 10. priečka.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti veria, že na generálkovom turnaji záverečnej prípravy, domácom Škoda Cup-e konečne pocítia chuť víťazstva a naladia sa tak pred blížiacim sa svetovým šampionátom.

Tréner Vladimír Vůjtek chce zároveň skompletizovať jednotlivé formácie do takej podoby, v akej budú hrať na MS.

Slováci v doterajšej záverečnej príprave na šampionát vo Fínsku a Švédsku ani raz nevyhrali, keď v rámci 2. ročníka projektu Euro Hockey Challenge postupne prehrali s Dánskom (1:3 a 3:4 po sn), Ruskom (1:2 po sn a 2:3) i Českom (1:3 a 2:3 po sn).

"Samozrejme, že už chceme zvíťaziť. Nepodarilo sa nám to už v šiestich zápasoch, aj keď výsledky boli tesné a boli tam aj remízy. Pred šampionátom by nás však povzbudili víťazstvá," uviedol reprezentačný kouč.

Vykryštalizovanie formácií

Aj keď Slováci ešte očakávajú nejaké posily zo zámoria, na Škoda Cup-e by sa mali už vykryštalizovať formácie, tak ako budú nastupovať počas svetového šampionátu vo Fínsku a Švédsku.

"Hlavne už chceme dať dokopy päťky, s ktorými počítame na majstrovstvá sveta, ale stále to nie je definitívne. Ešte čakáme, ako sa vyvinie situácia v zámorí, kde pripadá do úvahy príchod niektorých hráčov," uviedol tréner. Tím by mohol posilniť Michal Handzuš, ktorý však mal menšie zdravotné problémy a čaká na vyjadrenie svojho klubu San Jose Sharks. Takisto Zdeno Chára, keďže jeho Boston v noci na štvrtok prehral v 1. kole play off s Washingtonom 3:4 na zápasy.

Slovenský hokejový útočník Michal Handzuš
Foto: TASR/AP Photo/Mike Strasinger
"Handzuš stále čaká na definitívny verdikt klubu. Chára v noci vypadol, ešte sme s ním nehovorili. Budeme ho kontaktovať v priebehu dňa. Uvidíme, či a kedy by sa k nám mohol pridať, či ešte tu v Bratislave, alebo vo Fínsku," povedal pre TASR vo štvrtok dopoludnia generálny manažér Otto Sýkora.

V hre sú aj Marián Gáborík z NY Rangers a Tomáš Kopecký z Floridy. Dvojica však má pred sebou ešte rozhodujúce siedme zápasy sérií. K tímu by sa mal v najbližších dňoch pridať aj čerstvý majster KHL, obranca Dominik Graňák z Dinama Moskva.


Prvý zápas s Nórskom

Vůjtekovi zverenci si na Škoda Cup-e na bratislavskom štadióne Ondreja Nepelu najprv v piatok o 17.00 h zmerajú sily s Nórskom, o deň neskôr ich v rovnakom čase čaká Nemecko.

"O Nórsku toho zatiaľ veľa nevieme, proti Nemecku sme hrali a poznáme ich. U oboch sa rovnako ako u nás ešte tvorí súpiska, čakajú aj na posily z NHL," uviedol Vůjtek. Štvrtým tímom na turnaji je Bielorusko.

Na snímke v popredí Jakub Petružálek (Česko) padá po zrážke s Petrom Mikušom (Slovensko) v druhom z dvojice prípravných zápasov Slovensko proti Česku v rámci 3. dvojkola Euro Hockey Challenge, 20. apríla 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Stretneme sa s rovnocennými súpermi a budeme sa snažiť vyhrať, pretože sme doteraz ťahali za kratší koniec," pridal sa útočník Juraj Mikúš a pokračoval: "Nemyslím si, že by nás to úplne zrážalo, ale bolo by veselšie, keby sme vyhrali a dosiahli by sme nejaké góly a body. Myslím, že hovorím za všetkých útočníkov."

Mikúš patril medzi tých, ktorým sa v záverečnej príprave darilo, keď v šiestich dueloch strelil tri góly a pridal aj jednu asistenciu. "Aj tak to nie je nejaký výnimočný počin. Mohlo to tam viackrát padnúť, aj v zápase proti Čechom, keď sme mohli vyhrať. Ale ak by góly prišli na MS, tak by to bolo lepšie," želal si.

Slováci majú s oboma súpermi lepšiu bilanciu. S Nórskom sa doteraz stretli 18-krát, pričom až v pätnástich dueloch zvíťazili, dvakrát remizovali a raz ťahali za kratší koniec s celkovým skóre 80:29. S Nemeckom je to už vyrovnanejšie, v 24 dueloch sa tešili z výhry, jeden skončil deľbou bodov a v 18 triumfovali ich súperi (skóre 113:101).


Špecialita pre fanúšikov
Peter Bondra
Foto: TASR/Martin Baumann


Slovenský zväz ľadového hokeja si pre fanúšikov pripravil aj jednu špecialitu. Pred posledným duelom turnaja medzi domácimi a Nemeckom si totiž pripomenú desiate výročie od zisku titulu majstrov sveta vo švédskom Göteborgu, pričom účasť na slávnosti potvrdila väčšina "zlatých chlapcov" vrátane strelca víťazného gólu Petra Bondru.

Doteraz sa na Slovensku odohralo deväť ročníkov medzinárodného turnaja pod rôznymi názvami Corgoň Cup, Tatra Poisťovňa Cup, Loto Cup a Slovakia Cup v piatich mestách (Spišská Nová Ves, Poprad, Trenčín, Piešťany a Bratislava). Slovenská reprezentácia pred domácim publikom z 26 zápasov vyhrala 21, dva sa skončili remízou a len trikrát prehrala. Zverenci reprezentačných trénerov Šterbáka, Filca, Hossu, Šuplera a Hanlona na turnajoch sedemkrát triumfovali, raz skončili na 2. mieste a raz na treťom.

Celkovo sa na Slovensku predstavilo jedenásť reprezentačných družstiev, okrem domáceho tímu je najčastejším účastníkom turnajov reprezentačný výber Švajčiarska, ktorý štartoval na podujatí osemkrát a tešil sa z jedného triumfu.

Predšampionátový rebríček vedú Fíni, Slováci na 10. mieste


V predbežnom rebríčku krajín pred A-kategóriou majstrovstiev sveta, ktorý vo štvrtok zverejnila Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) na svojej stránke iihf.com, vedú Fíni, Slovákom patrí až 10. priečka.

Priamu miestenku na zimné olympijské hry do Soči v roku 2014 však získa iba prvých deväť tímov koncoročného rebríčka a zverenci trénera Vladimíra Vůjteka tak budú musieť v poradí preskočiť aspoň Nórov, na ktorých strácajú dvadsať bodov.

Osem dní pred štartom 76. svetového šampionátu, ktorý budú spoločne hostiť Fínsko a Švédsko (4.-20. mája) figurujú úradujúci majstri sveta Fíni na čele rebríčka vôbec po prvý raz od jeho zavedenia

. S 2245 bodmi vedú "Suomi" len tesne pred Švédskom 2240, nasleduje tretie Rusko (2225), štvrtá Česká republika (2210) a piata Kanada (2195). Nový majster sveta si v poradí polepší o 1200 bodov, vicemajster o 1160 a bronzový káder o 1120. Hodnotenie klesá postupne až na 820 bodov, ktoré zinkasuje zostupujúci tím z poslednej, 16. priečky.

Práve boj o olympijské miestenky sľubuje veľkú drámu, keďže mužstvá na 7. až 10. mieste od seba delí iba 50 bodov. Momentálne má siedme Švajčiarsko 1990, ôsme Nemecko 1985, deviate Nórsko 1960 a desiate Slovensko 1940 bodov. Bojovať sa bude ale aj o priečky v rebríčku na 10.-12. mieste, lebo tie zaručujú krajinám právo usporiadať vo februári 2013 kvalifikačné turnaje na vlastnom ľade. Chúťky si môžu robiť predovšetkým Bielorusi, Dáni a Lotyši.

Záverečný rebríček roka 2012, ktorý bude známy hneď po finálovom stretnutí 20. mája v Helsinkách, však určí aj zloženie troch skupín základnej fázy olympijského turnaja (A-skupina: 1., 6. a 7. tím rebríčka a tretí kvalifikant, B-skupina: 2., 5. a 8. tím rebríčka a druhý kvalifikant, C-skupina: 3., 4. a 9. tím a prvý kvalifikant), ale aj obsadenie dvoch osemčlenných základných skupín MS 2013 vo Švédsku a Fínsku.

Predšampionátový rebríček IIHF: 1. Fínsko 2245, 2. Švédsko 2240, 3. Rusko 2225, 4. Česko 2210, 5. Kanada 2195, 6. USA 2045, 7. Švajčiarsko 1990, 8. Nemecko 1985, 9. Nórsko 1960, 10. SLOVENSKO 1940, 11. Bielorusko 1845, 12. Dánsko 1830, 13. Lotyšsko 1825, 14. Francúzsko 1700, 15. Rakúsko 1685, 16. Kazachstan 1620, 17. Taliansko 1600, 18. Slovinsko 1575, 19. Ukrajina 1535, 20. Maďarsko 1505
Nominácia SR na turnaj Škoda Cup 2012:

Brankári - Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd.), Ján Laco (Lev Poprad, SR/KHL)

Obrancovia - Ivan Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL), Milan Hruška (HC Kometa Brno, ČR), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín.), Vladimír Mihálik (HC Timra, Švéd.), Peter Mikuš (HC Mountfield České Budějovice, ČR), Andrej Sekera (Buffalo Sabres/NHL), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL), Richard Stehlík (Atlant Mytišči, Rus./KHL), René Vydarený (HC České Budějovice, ČR)

Útočníci - Milan Bartovič (Bílí Tigři Liberec, ČR), Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR), Martin Cibák (Neftechimik Nižnekamsk, Rus./KHL), Vladimír Dravecký, Marcel Haščák, Michel Miklík (všetci HC Košice), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR), Milan Kytnár (HPK Hämeenlinna, Fín.), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín.), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL), Miroslav Šatan, Libor Hudáček (obaja HC Slovan Bratislava), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL), Tomáš Tatar (Detroit Red Wings, NHL)

Realizačný tím - Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimir Vůjtek (tréner), Jerguš Bača (asistent trénera), Igor Andrejkovič (video tréner), Jozef Kubašovský (lekár), Roman Švantner (kondičný tréner), Branislav Prokop (fyzioterapeut), Michal Malina (masér), Samuel Petráš (výstrojový manažér)

Nominácia Nemecka:

Brankári - Dennis Endras (IFK Helsinki/Fín.), Dimitrij Kočnev (Atlant Mytišči, KHL/Rus.), Dimitri Pätzold (Hannover Scorpions)

Obrancovia - Sinan Akdag (Krefeld), Christopher Fischer (Grizzly Adams Wolfsburg), Justin Krueger (Charlotte Checkers/USA), Kevin Lavallee, Moritz Müller (obaja Kölner Haie), Florian Ondruschka (Straubing Tigers), Felix Petermann (EHC Mníchov), Christoph Schubert (Hamburg Freezers), Tim Schüle (Thomas Sabo Ice Tigers)

Útočníci - Alexander Barta (Malmö Redhawks/Švéd.), Martin Buchwieser (EHC Mníchov), Jerome Flaake (Hamburg), Sebastian Furchner, Kai Hospelt (obaja Wlofsburg), Philip Gogulla, Felix Schütz, John Tripp (všetci Kölner Haie), Thomas Greilinger (ERC Ingolstadt), Evan Kaufmann, Patrick Reimer (obaja DEG Metro Stars), Daniel Pietta (Krefeld), Andre Rankel (Berlín), Frank Mauer (Mannheim)

Nominácia Nórska:

Brankári - Lars Volden (Espoo Blues/Fín.), Lars Haugen (Dinamo Minsk, KHL/Bielorus.), Pal Grotnes (Stjernen)

Obrancovia - Juha Kaunismäki, Henrik Solberg (obaja Stavanger), Jonas Holos (Växjö/Švéd.), Mats Trygg (HV 71/Švéd.), Lars Lokken Ostli (Storhamar), Alexander Bonsaksen (Rögle/Švéd.), Ole-Kristian Tollefsen (Modo/Švéd.)

Útočníci - Mads Hansen (Brynäs/Švéd.), Lars Erik Spets, Martin Laumann Ylven (obaja Lorenskog), Mats Rosseli Olsen, Mathis Olimb (obaja Frölunda/Švéd.), Tommy Kristiansen, Morten Ask (obaja HV 71/Švéd.), Per-Age Skroder, Kristian Forsberg (obaja Modo/Švéd.), Anders Bastiansen (Färjestad/Švéd.), Martin Roymark (Timra/Švéd.), Andreas Martinsen (Lilllehammer), Ken Andre Olimb (Leksand/Švéd.), Patrick Thoresen (SKA Petrohrad, KHL/Rus.)

Predbežná nominácia Bieloruska:

Brankári - Vitalij Kovaľ (Torpedo Nižnij Novgorod, KHL/Rus.), Andrej Mezin (Dinamo Minsk, KHL/Bielorus.), Dmitrij Milčakov (Metallurg Žlobin)

Obrancovia - Pavel Černook (Soligorsk), Oleg Goroško, Dmitrij Korobov, Vladimir Denisov (všetci Dinamo Minsk, KHL/Bielorus.), Nikolaj Stasenko (Severstal Čerepovec, KHL/Rus.), Viktor Kosťučonok (Avtomobilist Jekaterinburg, KHL/Rus.), Roman Graborenko (Drummonville, QMJHL/Kan.), Andrej Antonov (Neman-Grodno), Kiril Gotovec (Cornell Univeristy/USA), Iľja Kaznadej (Žlobin)

Útočníci - Sergej Drozd, Aleksandr Pavlovič, Andrej Stas, Dmitrij Meleško, Andrei Michaľov, Aleksandr Kitarov, Aleksandr Kulakov, Sergej Dudko (všetci Dinamo Minsk, KHL/Bielorus.), Jevgenij Kovyršin (Čerepovec, KHL/Rus.), Konstantin Koľcov (Salavat Julajev Ufa, KHL/Rus.), Andrej Kolosov (Gomel), Alexej Ugarov (Torpedo Nižnij Novgorod, KHL/Rus.), Alexej Kaľužnyj (Avangard Omsk. KHL/Rus.), Arťom Demkov (Soligorsk), Andrej Stepanov (Amur Chabarovsk, KHL/Rus.)