Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Slováci na bronz nedosiahli, s favorizovaným Švédskom prehrali 0:4

Slovenský hokejista Andrej Fabuš (vpravo), hráč Švédska Linus Eriksson (druhý sprava), brankár Slovenska Alan Lenďák (uprostred) a jeho spoluhráč Luka Radivojevič počas zápasu o 3. miesto Švédsko - Slovensko na MS hráčov do 18 rokov vo fínskom meste Espoo v nedeľu 5. mája 2024. Slovensko prehralo 0:4 a obsadilo na šampionáte opäť po roku 4. miesto. Foto: TASR/AP

Vo finále od 17.00 SELČ nastúpili proti sebe v zámorskom derby obhajcovia titulu z USA a Kanada.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Espoo 5. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka. V nedeľnom súboji o bronz v Espoo podľahli Švédsku 0:4, keď všetky góly inkasovali až v tretej tretine. Nenadviazali tak na medailové pozície slovenskej osemnástky zo šampionátov v roku 1999 (bronz) a 2003 (striebro).

Zverenci trénera Martina Dendisa držali s favoritom dlho bezgólový stav najmä zásluhou parádneho výkonu brankára Alana Lenďáka a obetavosti v defenzíve. O triumfe obhajcov striebra rozhodol až v 50. minúte útočník Lucas Pettersson a gólové poistky potom pridali Melvin Fernström, Alfons Freij a Victor Eklund. Slováci boli na strely aktívnejší 36:29, no ani raz nedokázali prekonať brankára Lovea Härenstama

Mladí Slováci postúpili medzi elitné kvarteto na svetovom šampionáte osemnásťročných druhýkrát za sebou. Vlani vo Švajčiarsku prehrali s Kanaďanmi v zápase o 3. miesto 3:4 po predĺžení. Tentoraz sa do bojov o cenné kovy dostali vďaka štvrťfinálovému triumfu nad Českom (3:2), v semifinále potom podľahli USA jednoznačne 2:7.

Vo finále od 17.00 SELČ nastúpili proti sebe v zámorskom derby obhajcovia titulu z USA a Kanada.

MS do 18 rokov - zápas o 3. miesto /Espoo/:


Švédsko - SLOVENSKO 4:0 (0:0, 0:0, 4:0)

Góly: 50. Pettersson (Freij, Fernström), 57. Fernström (Berglund), 59. Freij (Berglund, Pettersson), 60. Eklund. Rozhodovali: Burzminski, Gour (obaja Kan.) - Ankerst Jerne (Dán.), Mäkinen (Fín.), vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Švédsko: Härenstam – Annborn, Sahlin Wallenius, Öhrqvist, Freij, Eliasson, Gustafsson, Wernquist – Pettersson, Berglund, Fernström – Eklund, Eriksson, Nordlund – Sterner, Orrsten, Hesselvall – Wozniak, Lindberg, Toresson
SR: Lenďák - Radivojevič, Fabuš, Húževka, Beluško, Ličko, Kupec, Zubek, Kalman - Tomík, Pobežal, Straka - Chrenko, Pitka, Nemec - Chovan, Šatan, Svrček - Liščinský, Vrtiel, Maruna


Švédi boli v úvode aktívnejší, ale vo viacerých príležitostiach nedokázali prekonať Lenďáka. Slováci čakali na šance z brejkov, no defenzíva severského tímu bola pozorná. V 7. minúte dostali zverenci Dendisa šancu hrať svoju prvú presilovú hru, Beluško viackrát ohrozil brankára Härenstama, ten svoj tím podržal. Favorit mohol otvoriť skóre duelu v 17. minúte, Fernström našiel úplne voľného Berglunda, no ten netrafil puk pred odkrytou bránkou. Slováci nevyužili v závere prvej časti ďalšiu presilovku pri vylúčení Walleniusa, do kabín sa teda išlo za bezgólového stavu so streleckou prevahou na strane slovenského tímu (12:9).

Na začiatku druhej periódy preveril Lenďáka nebezpečnou strelou Freij a o chvíľu neskôr putoval na trestnú lavicu Vrtiel za podrazenie. "Tri korunky" početnú výhodu nevyužili, no dostali sa do hernej pohody a herne mali navrch. Slováci aj vďaka Lenďákovi a obetavosti v defenzíve držali nerozhodné skóre, platilo to aj po koncovke Orrstena v polovici stretnutia. Na druhej strane brankára Härenstama preveril Beluško. Švédi boli blízko k úvodnému gólu v 37. minúte, strelu Erikssona však zastavila ľavá žŕdka slovenskej bránky. Do brejku sa o chvíľu neskôr rútil Maruna, ale nedostal sa do dobrej streleckej pozície. V 39. minúte Švédi skórovali po zakončení Petterssona, ale po trénerskej výzve gól neplatil pre predchádzajúci ofsajd.

Pettersson mal na hokejke gól aj v prvej minúte tretej časti, no za Lenďáka zaskočil na bránkovej čiare v poslednej chvíli útočník Straka. Slováci sa vymanili z tlaku po vylúčení švédskeho útočníka Toressona, no v ich presilovke sa nejali pokusy Radivojeviča, Pobežala a neskôr ani Svrčeka. Nordlund potom krúžil v slovenskom pásme, jeho koncovka spomedzi kruhov nebola dostatočne presná. Skóre sa zmenilo až v 50. minúte, keď snahu Švédov korunoval presnou strelou Pettersson - 1:0. Slováci sa potom snažili o vyrovnanie, ale Härenstam neinkasoval ani z hokejok Beluška, Pobežala, či Radivojeviča. Sedem minút pred koncom musel ísť na trestnú lavicu Freij a slovenský tím opäť neúspešne ostreľoval bránku súpera. Skóre sa zmenilo na druhej strane, keď Fernström pridal v 57. minúte poistku na 2:0. Viac ako tri minúty pred koncom kouč Dendis odvolal brankára Lenďáka, no tlak jeho tímu zastavilo vylúčenie Pobežala a presilovku využil Freij. Skóre ešte 37 sekúnd pred sirénou uzavrel Eklund na 4:0.

Hlasy po zápase /zdroj: JOJ Šport/:

Martin Dendis, tréner SR: "Som hrdý na chalanov, ako sa zomkli a ako bojovali celý zápas. Päťdesiat minút to bolo 0:0 a nakoniec to bolo o jednom odraze, ktorý sa dostal Švédom na palicu, ale ja môžem byť naozaj hrdý na celý tím."
Tomáš Pobežal, útočník a kapitán SR: "Som hrdý na všetkých chlapcov. Veľmi veľa ľudí nás odpisovalo, že máme slabý ročník, ale dokázali sme, že keď sa zomkneme ako tím, dokážeme ísť ďaleko. Po prvých dvoch zápasoch na šampionáte to vyzeralo, že budeme hrať o záchranu, ale zomkli sme sa a išlo to."
Alan Lenďák, brankár SR: "Chalani mi veľmi pomáhali, zblokovali veľa striel a upratovali to spred bránky. Bohužiaľ sme nedali my ten prvý gól a v závere to Švédi zlomili."
Adam Beluško, obranca SR: "Švédi mali možno trochu viac z hry, ale góly sme mohli dať aj my. To sa nám, bohužiaľ, nepodarilo."