Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slováci na MS družstiev bez Pišteja, Truksa: Vyťažiť maximum

Slovenský stolný tenista Ľubomír Pištej odráža loptičku počas semifinálového zápasu v mixe proti francúzskemu páru Ťia-nan Jüan, Emmanuel Lebesson na majstrovstvách Európy v Mníchove v pondelok 15. augusta 2022. Foto: TASR/DPA

V nominácii figurujú Wang Yang, Jakub Zelinka a Adam Klajber. Ženské družstvo cestuje v plnej sile s Barborou Balážovou, Tatianou Kukuľkovou a Emou Labošovou.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Slovenskí stolní tenisti sa na MS družstiev v čínskom Čcheng-tu predstavia bez Ľubomíra Pišteja. V nominácii figurujú Wang Yang, Jakub Zelinka a Adam Klajber. Ženské družstvo cestuje v plnej sile s Barborou Balážovou, Tatianou Kukuľkovou a Emou Labošovou. Šampionát štartuje 30. septembra.

"Pokúsime sa vyťažiť, čo sa bude dať. Ak sa teda naskytne šanca na dobrý výsledok, tak ju využiť. Uvidíme, koho nám žreb určí do skupiny. Okrem toho si želám, aby sme v zdraví dorazili na MS a rovnako sa vrátili domov," uviedol pred nedeľňajším odchodom na MS Jaromír Truksa, ktorý bude mať trénersky na starosti oba tímy.

Už takmer štyri a pol roka uplynulo od doteraz posledných MS družstiev vo švédskom Halmstade. Šampionát v kórejskom Pusane plánovaný na marec v roku 2020 dvakrát preložili, no napokon ho museli zrušiť. Na 56. MS v Čcheng-tu sa počas desiatich hracích dní predstaví viac ako 250 hráčov. Štartovať by malo 33 mužských a 29 ženských tímov, niektoré krajiny štart v Číne odriekli.

"Ja som bol jeden z prvých, ktorí sa zasadzovali za to, aby sme urobili všetko pre našu účasť v Číne. Pre prísne podmienky tam takpovediac nikto nechcel ísť, lebo v prípade pozitívneho testu by musel v krajine nejaký čas zotrvať, kým by nemal dva negatívne výsledky a až potom by mu začala plynúť doba, po ktorej by mohol opustiť Čínu. Mne išlo predovšetkým o športovú stránku, keďže týmto turnajom sa prakticky začína kvalifikácia na olympijské hry. Ak by sme na MS nešli, pripravili by sme sa o šancu na bodový zisk do rebríčka krajín. Pre nás je to dôležité, keďže bojujeme o účasť na Európskych hrách i olympijských hrách v súťaži družstiev. Uvidíme, či budeme úspešní. Na MS sme sa pôvodne nedostali, ideme z pozície náhradníkov, takže môžeme len získať," vysvetlil v tlačovej správe Truksa.

Slovenská výprava sa najskôr presunie do Dubaja a odtiaľ bude nasledovať chartrový let do čínskeho dejiska. "Snažili sme sa to vymyslieť tak, aby to bolo pre náš zväz finančne únosné, keďže náklady narastajú. Aby sme boli schopní našu účasť zaplatiť, tak sme okresali počet ľudí na minimum. Okrem šiestich hráčov pocestujem už len ja ako tréner. Dúfam, že sa nebudú prekrývať zápasy mužov a žien," uviedol Truksa. Slováci na MS pred štyrmi rokmi obsadili 27. miesto medzi mužmi a 29. v súťaži žien. Súperov v základných skupinách im určí žreb v stredu 28. septembra.



Nominácia SR na 56. MS družstiev v čínskom Čcheng-tu:

muži: Wang Yang, Jakub Zelinka, Adam Klajber

ženy: Barbora Balážová, Tatiana Kukuľková, Ema Labošová

tréner: Jaromír Truksa