Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slováci na záver remizovali s Bieloruskom 1:1

Na snímke zľava Erik Jirka (Slovensko) a Ruslan Chadarkevič (Bielorusko) bojujú o loptu počas zápasu 6. kola C-divízie Ligy národov Slovensko - Bielorusko v srbskom meste Bačka Topola v nedeľu 25. septembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko získalo v šiestich zápasoch celkovo sedem bodov.

Bačka Topola 25. septembra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti ukončili svoje pôsobenie v 3. skupine C-divízie Ligy národov remízou s Bieloruskom 1:1. Skóre otvoril v srbskom meste Bačka Topola tesne pred prestávkou Ivan Bachar, v 65. minúte vyrovnal Adam Zreľák, ktorý prišiel na trávnik iba päť minút predtým.

Tréner Francesco Calzona si tak pri svojom druhom vystúpení na lavičke Slovenska pripísal prvý bod. Slovensko získalo v šiestich zápasoch celkovo sedem bodov. V tabuľke obsadilo tretiu priečku za Kazachstanom, ktorý postúpil do béčka a Azerbajdžanom. V ďalšej edícii Ligy národov sa opäť predstaví v C-divízii.

Liga národov - 3. skupina C-divízie:


SLOVENSKO - Bielorusko 1:1 (0:1)

Góly: 65. Zreľák - 45. Bachar. ŽK: Pekarík - Bachar, Pečenin, Klimovič, Chadarkevič, Bačarov. Rozhodovali: Dabanovič - Djukič, Todorovič (všetci Č. Hora), 524 divákov

Slovensko:
Rodák - Pekarík, Šatka, Škriniar, Hancko - Kucka (87. Mráz), Lobotka, Bénes (74. Hrošovský) - Jirka, Boženík (60. Zreľák), Ďuriš (74. Bero)

Bielorusko: Plotnikov - Poľjakov, Judenkov, Chadarkevič - Nečajev, Jablonski, Bačarov, Maľkevič - Klimovič, Gromyko (39. Pečenin) - Bachar (68. Bogomolski, 89. Savickij)


Tréner Calzona pripravil na rozdiel od predchádzajúceho neúspešného duelu s Azerbajdžanom v Trnave tri zmeny v základnej zostave. Na kraj obrany sa postavil Peter Pekarík, na kraji zálohy nastúpil Juraj Kucka a v útoku hral Dávid Ďuriš. Oba tímy hrali od úvodu uvoľnene, výsledok duelu nemohol zmeniť fakt, že Bielorusi z C-divízie vypadávajú a Slováci v nej zostávajú.
Na snímke Adam Zreľák (tretí sprava) a kapitán Milan Škriniar sa tešia so spoluhráčmi po strelení vyrovnávajúceho gólu na 1:1 počas zápasu 6. kola C-divízie Ligy národov Slovensko - Bielorusko v srbskom meste Bačka Topola v nedeľu 25. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako prvý trafil priestor medzi tromi žrďami Boženík, no s jeho hlavičkou nemal brankár Plotnikov problémy. Bielorusi sa snažili hrať rýchlo a dostávať sa do protiútokov, no pred slovenskú bránu sa vôbec nedokázali dostať. Na druhej strane však kvalitne bránili, častokrát aj v kompletnej zostave a Slovákov do vyložených šancí veľmi nepúšťali. Až v 23. min sa po priamom kope dostal k strele Jirka, no jeho prízemný pokus brankára Bieloruska nechal chladným. V 28. min Chadarkevič namiesto odohratia lopty zazmätkoval a Jirka sa dostal do prvej veľkej príležitosti, z uhla však bránu netrafil. V 33. min zahrával Bénes priamy kop, lopta sa poodrážala k Boženíkovi, ktorého pokus Plotnikov zneškodnil, no Kucka loptu do siete dorazil. Gól z toho však napokon nebol, pretože videoasistent rozhodcu odhalil ruku Boženíka. V úplnom závere prvého polčasu sa Bielorusi vôbec prvýkrát objavili pred bránou súpera a dostali sa k prvému rohovému kopu. Bachar po ňom zblízka rozvlnil sieť a do šatne odchádzali s náskokom nečakane hráči v zelenom.

Po zmene strán Slováci nastúpili s jednoznačným zámerom streliť gól. Vytvorili si výrazný tlak a viacero šancí. Na ich kopačkách však bola vidno i premotivovanosť, strely Ďuriša, či Bénesa v sieti neskončili. Dvadsať minút po zmene strán sa Bielorusi iba bránili a napokon kapitulovali, Zreľák skóroval zvnútra šestnástky po centri Hancka. Slováci aj po góle ďalej dobýjali zámok súpera. V 81. min zahrával priamy kop Hancko, brankár Bielorusov však bol na mieste. Vzápätí to skúsil individuálne striedajúci Bero. Preštrikoval sa až pred brankára, no Plotnikov opäť ukázal svoje kvality. Napriek viditeľnej prevahe Slováci víťazný gól nedokázali dať.

Povedali po zápase:

Francesco Calzona, tréner SR: "Čakal som iný zápas, hoci sme vedeli, že súper je orientovaný na defenzívu. Veril som, že receptom k úspechu sú krátke prihrávky. V prvom polčase sme však stanovený plán vôbec nenapĺňali. Dobrý futbal sme hrali tridsať minút po zmene strán, ale to nestačí. Možno to bola aj moja chyba. V zápase s Azerbajdžanom sme minuli veľa energie. Možno som mohol urobiť viac zmien. Chcel som však deklarovať kontinuitu a ubezpečiť hráčov, čo hrali, že s nimi počítam. Vedeli sme ako súper kope roh, podobný gól už v skupine takýmto spôsobom dal. Napriek tomu hráči v šestnástke iba stáli. Takéto góly dostávať nemôžeme."

Georgij Kondratiev, tréner Bieloruska: "Slovensko hralo dnes veľmi dobre. Je to veľmi technicky založená reprezentácia. Súper dobre pracoval s loptou a mal výraznú prevahu. Naša obrana však bola veľmi dobre organizovaná."

Adam Zreľák, autor gólu: "Som rád, že ma tréner nominoval. Snažil som sa podať maximum v tomto zápase a aj v minulom. Bielorusi hrali jedenásti na 30 metroch štvorcových. Bolo ťažké do nich búšiť. Mrzí nás to, ale musíme sa pozerať dopredu. V polčase sme si povedali, že chceme hrať rýchlejšie. Jeden gól som dal, mal som tam ešte dve hlavičky. Škoda, ale progres vidno."

Konečná tabuľka:

1. Kazachstan 6 4 1 1 8:6 13*

2. Azerbajdžan 6 3 1 2 7:4 10

3. SLOVENSKO 6 2 1 3 5:6 7

4. Bielorusko 6 0 3 3 3:7 3**