Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Slováci nebudú Oranjes šetriť, Griga chce vyskúšať vlastné zbrane

Tréneri slovenskej reprezentácie Stanislav Griga a Michal Hipp (vľavo) v prípravnom futbalovom zápase s Poľskom v Klagenfurte. Foto: TASR/Michal Svítok

S "orlicou" Slovensko prvýkrát pod vedením trénerskeho dua Stanislav Griga - Michal Hipp prehralo v sobotu 0:1 v Klagenfurte a "Oranjes" preveria na štadióne Feyenoordu ich silu ešte dôkladnejšie.

Bratislava 29. mája (TASR) - Slovenskí futbalisti sú presvedčení, že v stredajšom prípravnom zápase v Rotterdame proti domácim Holanďanom, ich čaká ešte náročnejší súper ako boli naposledy Poliaci. S "orlicou" Slovensko prvýkrát pod vedením trénerskeho dua Stanislav Griga - Michal Hipp prehralo v sobotu 0:1 v Klagenfurte a "Oranjes" preveria na štadióne Feyenoordu ich silu ešte dôkladnejšie.

Výber trénera Berta van Marwijka je úradujúcim vicemajstrom sveta. Práve na MS 2010 v JAR nastúpilo Slovensko v doteraz jedinom vzájomnom stretnutí proti "tulipánom". V osemfinále v Durbane vtedy ešte pod trénerskou taktovkou najúspešnejšieho slovenského kouča Vladimíra Weissa prehralo 1:2. Hviezdny tím Holandska rozhodol zápas gólmi Arjena Robbena a Wesleyho Sneijdera, ich súper ich však potrápil, hoci gól Róberta Vitteka z pokutového kopu v posledných sekundách prišiel už neskoro. Holandsko je v aktuálnom rebríčku FIFA na 4. mieste, Slovákom patrí 34. pozícia. Domáci sa intenzívne pripravujú na finálový turnaj EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine, ktorý odštartujú 9. júna v Charkove proti Dánom. V základnej B-skupine im ešte budú súpermi Nemci a Portugalčania. Proti Slovákom sa domáci budú snažiť odčiniť aj prekvapujúcu poslednú prehru v medzištátnom súboji, keď v Amsterdame nestačili na Bulharov 1:2. A to už majú Holanďania na konte aj prehru v exhibičnom dueli proti Bayernu Mníchov (2:3) 22. mája v mníchovskej Allianz Arene.

Foto: TASR/Pavel Neubauer
Hosťujúci tím sa tak zrejme musí pripraviť na sústredený tlak súpera. "Domáci Holanďania budú v súboji s nami bezpochyby obrovským favoritom. Čakávame výbornú atmosféru a verím, že si zápas užijeme," povedal obranca tureckého Kayserisporu Peter Pekarík, ktorý si spomenul aj na vzájomné meranie síl v Afrike. "Bol by som rád, ak by sa niečo podobné opakovalo aj teraz, ale s lepším výsledkom pre nás. Holanďanov sme na svetovom šampionáte potrápili a bol by som veľmi rád, ak by sme ich potrápili aj na ich domácej pôde." Stredopoliar talianskeho FC Janov Juraj Kucka verí, že je v silách súčasného slovenského tímu ukoristiť dobrý výsledok: "Spokojný budem, ak odohráme dobrý zápas. Proti Holandsku to bude ešte náročnejší zápas ako proti Poliakom. Verím, že zabojujeme o dobrý výsledok."

Pre zdravotné problémy opustil slovenský výber Stanislav Šesták, ktorého trápi členok. K dispozícii nebude ani Erik Jendrišek, ktorého čakajú štátnice. Pre zranenia chýbajú aj tradiční členovia základného kádra Martin Škrtel, Vladimír Weiss ml. či Radoslav Zabavník, dlhodobo zranený je Vittek Dobrou správou je, že návrat ohlásil po problémoch s kolenom ofenzívny stredopoliar Miroslav Stoch z Fenerbahce Istanbul. Proti Poliakom nemohol ešte hrať podobne ako Kamil Kopúnek, podrobil sa však intenzívnej liečbe a už trénoval naplno. K tímu sa ešte v pondelok mal pripojiť brankár Ján Mucha z FC Everton, ktorý do Rakúska necestoval na poslednú chvíľu z vážnych rodinných dôvodov. Tréneri absencie kompenzovali povolaním Tomáša Kóňu zo Senice ešte pred duelom s Poľskom, najnovšie tím doplnil Ľubomír Guldan, ktorý sa môže tešiť z bulharského double v tíme Ludogorcu Razgrad. "Ľubo má za sebou vydarenú minulú sezónu, v ktorej so svojím klubom získal double. Je to hráč univerzálne využiteľný do defenzívy. Kým na Slovensku hrával v drese Žiliny na poste defenzívneho stredopoliara alebo pravého obrancu, v Bulharsku patril medzi najlepších stopérov ligy," povedal Hipp. Jeho kolega Griga avizuje zmeny v zostave: "Nejaké budú, ale zatiaľ si základnú jedenástku nechám pre seba a nebudem ju zverejňovať. Chceme hrať aktívne, ako sme chceli hrať aj s Poľskom. Budeme hrať svoj futbal a budeme sa chcieť presadiť svojimi zbraňami."

Foto: TASR/Pavel Neubauer


Slováci v tomto roku odohrali zatiaľ dva zápasy prípravného charakteru, 29. februára v Burse zdolali domáce Turecko 2:1 exportnými gólmi mladých krídelníkov Vladimíra Weissa a Miroslava Stocha a v sobotu podľahli Poliakom 0:1. Po Holanďanoch čaká na Slovensko ďalší prípravný súboj v Dánsku (15. augusta v Odense), ktorý bude generálkou na jesenný cyklus kvalifikácie MS 2014. V nej štartujú Slováci septembrový blok v Litve (7.9.) a doma privítajú Lichtenštajnsko (11.9.). Ďalšími súpermi sú Grécko, Bosna a Hercegovina a Lotyšsko.



Vizitka Holandského futbalového zväzu (KNVB):



riadiaci orgán: Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond

rok vzniku: 1889

vstup do FIFA: 1904

vstup do UEFA: 1954

farba dresov: oranžová, čierna

prezident: Michael Van Praag

tréner: Bert Van Marwijk

prezývky: Oranjes, tulipáni, Holland, Lietajúci Holanďania

národné štadióny: Amsterdam Arena (52.342), Stadion Feijenoord Rotterdam (de Kuip) (51.577), Phillips Stadion v Eindhovene (35.000)

účasť na MS: 9x (1934, 1938, 1974, 1978, 1990, 1994, 1998, 2006, 2010)

najväčšíe úspechy: vicemajstri sveta 1974, 1978 a 2010, štvrtí na MS 1998, zlato na EURO 1988, tretí na EURO 1976, 1992, 2000 a 2004

postavenie v rebríčku FIFA: 4. miesto (k 9. máju 2012)



bilancia s Holandskom z pohľadu SR: 1 0 0 1 1:2



28. júna 2010, osemfinále MS, Durban:

Holandsko - Slovensko 2:1 (1:0)


Góly: 18. Robben, 84. Sneijder - 90+3. Vittek (z 11 m). Rozhodovali: Undiano - Martinez, Jimenez (všetci Šp.), ŽK: Robben, Stekelenburg - Kucka, Kopúnek, 61.962 divákov.

Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - van Bommel, de Jong - Robben (71. Elia), Sneijder (90+2. Afellay), Kuyt - van Persie (79. Huntelaar)

Slovensko: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník (86. Jakubko) - Kucka, Hamšík (86. Sapara) - Stoch, Weiss ml., Jendrišek (71. Kopúnek) - Vittek