Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slováci nepostúpili na finálový turnaj Davis Cupu,prehrali v Holandsku

Na archívnej snímke slovenský tenista Lukáš Klein. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slováci budú v septembri bojovať o to, aby si v roku 2024 mohli opäť zahrať o účasť medzi elitnou 16-kou.

Groningen 5. februára (TASR) - Slovenskí tenisti ani na štvrtý pokus nepostúpili na finálový turnaj Davisovho pohára. V kvalifikačnom dueli prehrávajú na harde v Groningene s Holandskom 0:3. O rozhodujúci tretí bod pre domáce farby sa postarali Wesley Koolhof a Matwe Middelkoop, ktorí vo štvorhre zdolali pár Lukáš Klein, Alex Molčan 6:3, 6:3. Slováci budú v septembri bojovať o to, aby si v roku 2024 mohli opäť zahrať o účasť medzi elitnou 16-kou.

Slovenský kapitán Tibor Tóth urobil pred štvorhrou zmenu v nominácii a namiesto Jozefa Kovalíka nastúpil Molčan. Holanďanom vyšiel úvod zápasu, keď v treťom geme prelomili podanie Molčana a ujali sa vedenia 2:1. Koolhof úradoval na sieti a potvrdzoval, prečo je svetovou deblovou jednotkou. Vo štvrtej hre mali Slováci tri šance vyrovnať na 2:2, no Koolhof si udržal servis a holandský tandem pretavil výhodu brejku v zisk prvého setu.

Na začiatku druhého dejstva domáci po skvelom returne Middelkoopa Slovákov opäť brejkli, následne odskočili Molčanovi s Kleinom na 3:0 a zápas už dotiahli do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenili Koolhof s Middelkoopom hneď prvý mečbal a rozjasali vypredanú halu Martini Plaza. Holanďania odplatili slovenskému tímu prehru 1:4 zo štvrťfinále svetovej skupiny Davisovho pohára v bratislavskom NTC z roku 2005.

Molčan priznal, že holandský pár bol v debli lepší. "Bol to veľmi ťažký zápas. Bolo vidno, že Holanďania majú veľké deblové kvality. Nepodali sme optimálny výkon, neboli sme presní. Oni boli na sieti fakt neomylní, nedali nám žiadnu šancu. Uhrali si to sami. Sme sklamaní, že to takto dopadlo. Nič sa nedá robiť, musíme ďalej trénovať. Škoda sobotňajších dvojhier, ktoré boli veľmi tesné," uviedol Molčan pre JOJ Šport.

Najlepší slovenský singlista neskrýval sklamanie, že o výsledku sa rozhodlo už v úvodnom nedeľňajšom zápase. "0:3 po troch zápasoch je prísny výsledok. Čakali sme, že po prvom dni to bude aspoň 1:1. Pred dnešnou štvorhrou sme si mysleli, že naša hra od základnej čiary by mohla Holanďanom robiť problémy, no nestalo sa tak. Od polovice prvého setu to bol na podaní z ich strany masaker. Mali vysokú percentuálnu úspečnosť prvého servisu. Nerobili chyby od základnej čiary ani pri volejoch. Keď sa dostali na koňa, bolo ťažké ich zastaviť," zdôraznil v rozhovore pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu.

Aj Klein ocenil kvality Holanďanov. "Boli jasne lepší a aktívnejší. V prvých dvoch gemoch na ich servise sme mali aké také šance, no počas celého duelu dobre podávali, verili si. Mrzí nás, že po prvom dni nebol stav 1:1, možno by boli Holanďania pod väčším tlakom." Koolhof sa poďakoval fanúšikom za podporu: "Diváci v Groningene vytvorili skvelú atmosféru a hnali nás za víťazstvom. S Matwem si na kurte veľmi dobre rozumieme, sme zohratí, čo je v debli dôležité."



kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára:



Holandsko - SLOVENSKO 3:0 po štvorhre

Tallon Griekspoor - Lukáš Klein 7:6 (6), 2:6, 6:4

Tim van Rijthoven - Alex Molčan 7:6 (6), 5:7, 6:3

wesley Koolhof, Matwe Middelkoop - Lukáš Klein, Alex Molčan 6:3, 6:3