Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slováci opäť zabojujú o finálový turnaj Davis cupu, rozhodol Molčan

Na snímke vpravo slovenský tenista Alex Molčan a nehrajúci kapitán Tibor Tóth sa radujú z víťazstva 2:0 v zápase dvojhry nad Nicholasom Davidom Ionelom z Rumunska v dueli 1. svetovej skupiny Davisovho pohára Slovensko - Rumunsko v bratislavskom NTC v sobotu 17. septembra 2022. Víťaz zápasu postúpi do kvalifikácie o postup na finálový turnaj 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Najlepší slovenský singlista uspel proti Rumunom v oboch dvojhrách, v piatok si poradil s Mariusom Copilom.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti sa po štvrtý raz za sebou prebojovali do kvalifikácie o finálový turnaj Davisovho pohára. V dueli 1. svetovej skupiny zvíťazili na antuke v bratislavskom NTC nad Rumunskom 3:1. O rozhodujúci tretí bod sa postaral Alex Molčan, ktorý v dueli tímových jednotiek po koncentrovanom výkone deklasoval Nicholasa Davida Ionela 6:1, 6:1.

Najlepší slovenský singlista uspel proti Rumunom v oboch dvojhrách, v piatok si poradil s Mariusom Copilom. Dôležitý druhý bod získali v sobotu deblisti Lukáš Klein s Igorom Zelenayom po triumfe 7:6 (4), 6:2 nad párom Victor Vlad Cornea, Copil. Slováci budú mať vo februári 2023 štvrtú možnosť postúpiť na finálový turnaj, predchádzajúce tri pokusy im nevyšli. V marci podľahli doma Talianom 2:3, predvlani Česku 1:3 a v roku 2019 Kanade 2:3.

Molčan proti Ionelovi naplno potvrdil úlohu favorita. Za stavu 2:1 vďaka skvelým stopbalom prelomil podanie mladého Rumuna, v šiestom geme súpera opäť brejkol a prvý set sa stal jasne jeho korisťou. Molčan nerobil vo výmenách takmer žiadne chyby, hral variabilne, jeho údery od základnej čiary mali optimálnu dĺžku. V úvodnom geme druhého dejstva po ďalšom učebnicovom dropšote opäť zobral Ionelovi servis, po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:1 premenil pri podaní Rumuna po forhendovom winneri hneď prvý mečbal.

Molčan bol po víťaznom zápase s Rumunskom spokojný, že vo dvojhrách splnil dvojbodovú misiu. Priznal však, že ho najviac ohúril výkon daviscupového debutanta Lukáša Kleina, ktorý na antuke v bratislavskom NTC získal po boku Igora Zelenaya dôležitý druhý bod.

"Luki si počínal ako skúsený harcovník, nabol na ňom vidieť žiaden stres. Pri mojom vlaňajšom debute proti Čiľanovi Cristianovi Garinovi som bol vyklepaný ako rezeň, nervozita mi zväzovala ruky aj nohy. Je obdivuhodné, ako to Luki v pozícii nováčika zvládol," vystrúhal Molčan poklonu svojmu spoluhráčovi z tímu.

Najlepší slovenský singlista poďakoval aj Norbertovi Gombosovi, ktorý v piatok odčerpal rumunskej jednotke Nicholasovi Davidovi Ionelovi veľa síl. "Noro síce prehral, ale až po vyše trojhodinovom boji a Ionela poriadne vyšťavil. Dnes som ho dorazil dropšotíkmi, počas celého zápasu mi vychádzali na jednotku," pochvaľoval si Molčan, ktorý dovolil uhrať Ionelovi iba dva gemy.

Zverenec trénerov Mariána Vajda a Karola Becka verí, že štvrtý slovenský pokus o postup na finálový turnaj Davisovho pohára dopadne úspešne. "Tvoríme skvelú partiu, navzájom sa dopĺňame a povzbudzujeme, nie sú medzi nami žiadne hádky či spory. V tíme je skvelá chémia. Dúfam, že toto všetko zúročíme a v roku 2023 postúpime na finálový turnaj."

Kapitánovi slovenského tímu Tiborovi Tóthovi odľahlo, že jeho zverenci proti Rumunom potvrdili úlohu favorita. "Upozorňoval som, že to nebude jednoduchý zápas. Som rád, že sme rozhodli už v úvodnej sobotňajšej dvojhre. Vedel som, že štvorhra môže byť jazýčkom na váhach. Chcel by som vyzdvihnúť výkon debutanta Lukáša Kleina, ktorý odohral fantastický zápas, v druhom sete na kurte dominoval. Nebolo na ňom vidieť žiadnu nervozitu. S Igorom sa dobre dopĺňali, bola to symbióza mladosti so skúsenosťou. Alex hral dnes ešte o dve triedy lepšie ako proti Copilovi a Ionela rozobral na súčiastky. Potvrdil svoje rebríčkové postavenie. Dúfam, že sa nám už konečne podarí prebojovať na finálový turnaj. Tím má perspektívu, Alex sa môže ešte zlepšovať na rebríčku a Lukáš podáva aj v singli kvalitné výkony."



zápas 1. svetovej skupiny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Rumunsko 3:1

Norbert Gombos - Nicholas David Ionel 7:6 (4), 5:7, 4:6

Alex Molčan - Marius Copil 7:5, 6:1

Lukáš Klein, Igor Zelenay - Victor Vlad Cornea, Copil 7:6 (4), 6:2

Molčan - Ionel 6:1, 6:1