Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Petrovický po prehre a rozlúčením sa s vyraďovačkou: Cítime sa hrozne

Zľava fínsky hokejista Ville Koivunen a Rayen Petrovický zo Slovenska počas zápasu A -skupiny Fínsko - Slovensko na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Edmontone 14. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Slováci doplácali na šampionáte na individuálne zlyhania, časté vylučovania, v každom zápase mali v defenzíve diery.

Edmonton 15. augusta (TASR) - Slovenskí hokejisti do 20 rokov sa s juniorskými MS v Edmontone lúčia už po základnej skupine. Štvrťfinálové brány im definitívne zavrelo nečakané víťazstvo Lotyšska nad Českom (5:2), ktoré ich odsúdilo na nepostupové 5. miesto v A-skupine.

Slovenská "dvadsiatka" zakončila svoje vystúpenie nedeľnou vysokou prehrou 3:9 s Fínskom. Do štvrťfinále MS sa neprebojovala vôbec prvýkrát od zavedenia systému, keď z každej skupiny postupujú prvé štyri tímy. Naposledy nepostúpila v roku 2013, keď sa do vyraďovačky dostali len prvé tri tímy. Na poslednej priečke v základnej skupine bola naposledy na MS 2007. "Niekedy je realita krutá, bolí. Pre nás sa, žiaľ, turnaj skončil zápasom s Fínskom," povedal tréner slovenskej "dvadsiatky" Ivan Feneš. "Teraz prichádza určite čas na zamyslenie a analýzu, prečo sme zlyhali. Rozhodli o tom hlavne naše výkony. Bolo to o nás, nie o súperoch. My sme na tomto šampionáte hrali katastrofálne, bolo tam veľa chýb, ktoré sa na takomto turnaji nemôžu stávať."

Slováci doplácali na šampionáte na individuálne zlyhania, časté vylučovania, v každom zápase mali v defenzíve diery. "Musíme do budúcna popracovať na mnohých veciach. Musíme si to celé rozanalyzovať, pozrieť sa pravde do očí a urobiť všetko pre to, aby sa mám takéto veci už neopakovali," uviedol Feneš v rozhovore pre web hockeyslovakia.sk.

Jeho zverenci získali na šampionáte iba dva body za víťazstvo nad Lotyšskom 3:2 po samostatných nájazdoch. Aj tie im dávali nádej na postup, lenže prehra Česka s Lotyšskom všetky kalkulácie zmarila. "Všetci sa cítime hrozne. Dá sa povedať, že sme si to zaslúžili. Mali sme to všetko vo vlastných rukách. Žiaľ, taký je hokej," smutne konštatoval kapitán tímu Rayen Petrovický. "Proti Fínom sme sa dopúšťali mnohých faulov, tak sa na medzinárodnej úrovni nedá hrať a už vôbec nie na majstrovstvách sveta. Aj sme si to odpykali, aj to tak dopadlo. Trápili sme sa v obrane i útoku, neviem, čo k tomu povedať..." Hráči si po debakli od Fínov pozreli naživo z tribúny zápas Česka s Lotyšskom, v ktorom držali palce západným susedom. Výsledok ich však nepotešil, prehra ČR definitívne zabuchla Slovákom dvere do štvrťfinále: "Veľmi zle sa na to pozeralo. Sme veľmi sklamaní, ako to dopadlo. Bohužiaľ, nič s tým nemôžeme urobiť." V slovenskom tíme bolo cítiť absenciu mnohých lídrov, ktorí nemohli z rôznych dôvodov štartovať na MS. "Decembrové MS mohli dopadnúť lepšie, ale tie sa zrušili. S tým nič nenarobíme. Pre mňa budú tieto MS zlou spomienkou, že som zlyhal ako kapitán," dodal Petrovický.

Slovenský hokejista Samuel Honzek (24) oslavuje gól, vedľa neho fínsky brankár Juha Jatkola (31) a Joel Maatta (18) počas IIHF majstrovstiev sveta juniorov v hokeji v Edmontone, v nedeľu 14. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Takýto koniec na šampionáte mrzel aj Romana Faitha, ktorý nosil na drese "áčko": "Nepresadzovali sme sa v situáciách, v ktorých sme mohli. Dostávali sme góly, za ktoré môžeme všetci. Každý musí začať sám od seba. Dal som do toho všetko, bohužiaľ to nestačilo. Súperi trestali každú našu individuálnu chybu a dopadlo to nepostupom do štvrťfinále. Myslím si, že ročník 2002 mal naviac. Ja som jeden z chlapcov, ktorí mohli viac zabodovať. Každý z nás sa musí pozrieť do zrkadla. Išli sme na sto percent, ale nevyšlo to. Mrzí nás to všetkých." Slovákov čaká po štyroch skupinových zápasoch smutná cesta domov. "Pozerali sme všetci duel Česka s Lotyšskom, ešte sme dúfali, že to Česi zvrátia, ale nestalo sa. Je to všetko naša chyba, sami si za to môžeme. Mali sme získať body v prvom zápase s Čechmi, alebo zdolať Lotyšov v riadnom hracom čase. Aj ten jeden bod navyše nám mohol pomôcť. Nezostáva nám nič iné, len popriať Lotyšom šťastie," vyjadril sa obranca Maxim Štrbák.

Slováci mohli mať postup vo svojich rukách, ak by zabodovali proti Fínom. Vo svojom záverečnom vystúpení však doplatili na nedisciplinovanosť, v oslabeniach inkasovali až päť gólov. "Na tejto úrovni sme zlyhali. Mať toľko vylúčených - to bolo pre nás doslova a do písmena smrteľné," poznamenal Feneš. Jeho tím mohol získať viac bodov už v úvodnom dueli s Českom, v ktorom prehral tesne 4:5: "Mali sme ho výborne rozohratý, ale napokon sme ho nezvládli. Zápas s Kanadou (1:11) bol pre nás hokejovým fiaskom. Lotyši ukázali, že voľnú kartu, ktorú dostali, si asi zaslúžili. Hrali taký hokej, aký sme mali hrať my, s maximálnou bojovnosťou a obetavosťou. Na Čechov im to stačilo a takmer aj na nás. Proti Fínom sme chceli uspieť, ale nazbierať 35 trestných minút a dostať z toho päť gólov - to je neodpustiteľné."

Feneš sa musel vyrovnať s absenciou viacerých hráčov, ktorí by patrili k lídrom tímu. Oproti nedohratým MS na prelome rokov chýbali draftová jednotka Juraj Slafkovský, dvojka Šimon Nemec, Filip Mešár, ďalej Samuel Kňažko, Martin Chromiak a Marko Stacha, tesne pred šampionátom vypadli i Alex Čiernik, Samuel Krajč, Ján Lašák a brankár Rastislav Eliaš. "Máme veľmi malú základňu. Hráči tu z rôznych dôvodov neboli a nás to možno stálo dobré umiestenie na turnaji. Taká je realita. Mali sme tu však hráčov, ktorí sa mohli ukázať a konfrontovať s tými najlepšími na svete. Vidíme, že je to asi málo," dodal Feneš.