Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slováci si doma na ME veria, tréner Borbély: Základný cieľ je postup

Na snímke hlavný tréner slovenskej reprezentácie v malom futbale Ladislav Borbélypočas tlačovej konferencie k Majstrovstvám Európy v malom futbale EMF EURO 2022 v Bratislave 23. mája 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Kormidelník slovenského tímu má v kádri 15 hráčov, z toho dvoch brankárov. Mužstvo viedol aj pred tromi rokmi na MS 2019 v Austrálii, kde Slováci obsadili 7. miesto.

Košice 3. júna (TASR) - Zúročiť domáce prostredie, uspokojiť náročných divákov a splniť stanovené ciele. To sú základné ambície reprezentantov Slovenska v malom futbale, ktorých od soboty čakajú v Košiciach majstrovstvá Európy (4.-11. júna). Tréner Ladislav Borbély vníma profesionálny rámec turnaja ako určitý paradox, keďže hráči sú amatéri.

Zápasy kontinentálneho šampionátu uvidia diváci v košickej Steel aréne, ktorá prinesie profesionálne zázemie. Na jeho vytvorení sa podieľa aj početný organizačný tím, ktorý už niekoľko dní vopred pripravoval všetko potrebné. "Marketingový a PR rámec je pripravený na profesionálnej úrovni. Verím, že sa tejto úrovni priblížia aj naši hráči na ihrisku. Mám pocit, že sme absolvovali veľmi dobrú prípravu, v ktorej sa naše mužstvo výkonnostne posunulo. Verím, že hráči ponúknu takú kvalitu, aby uspokojili aj najnáročnejších divákov," uviedol Borbély. Malý futbal je na rozdiel od "veľkého" amatérsky šport a takýto status majú aj slovenskí reprezentanti. Prakticky všetci z nich majú civilné zamestnania, futbalu sa venujú zväčša rekreačne a na regionálnej úrovni. Pre mnohých z nich pôjde o prvú skúsenosť s vrcholným podujatím v profesionálnych podmienkach. "Je to paradox. Podmienky na tento turnaj sú úplne profesionálne, ale samotní hráči sú amatéri. Žijú z iného platu, majú iné zamestnania. Toto je pre nich pocitová, zážitková vec a robia to, pretože objavili čaro tohto športu," uviedol Borbély.

Kormidelník slovenského tímu má v kádri 15 hráčov, z toho dvoch brankárov. Mužstvo viedol aj pred tromi rokmi na MS 2019 v Austrálii, kde Slováci obsadili 7. miesto. Na domácom turnaji by sa radi dostali medzi najlepšiu štvorku, no do výsledkov turnaja môže prehovoriť viacero premenných. Otázna je forma jednotlivých tímov, keďže od MS 2019 sa podujatie svetového významu neuskutočnilo. Košice mali ME hostiť už v roku 2020, turnaj však museli pre nepriaznivú pandemickú situáciu dvakrát preložiť. Odhodlanie organizátorov však neutíchlo a na tretíkrát sa ME predsa len uskutočnia. Slováci chcú baviť domácich divákov a mať dobrý pocit z vlastných výsledkov. "Prvotná ambícia je postúpiť zo skupiny. Druhotná je odohrať v play off čo najviac zápasov. Aby som nebol alibistický, tak poviem, že sa moja ambícia naplní, ak postúpime do semifinále," povedal Borbély, ktorý považuje za najväčších favoritov ME tímy Česka, Maďarska a Rumunska. "Som zvedavý na západoeurópske krajiny, ktoré dominujú v klasickom futbale, no bude otázne, akú kvalitu majú v tomto športe," povedal Borbély.

Pre divákov bude pripravený aj sprievodný program a zaujímavým spestrením bude tiež návrat Ľuboša Micheľa k rozhodcovskej píšťalke. Bývalý medzinárodný arbiter, ktorý viedol desiatky stretnutí v Lige majstrov, na MS či ME, sa k rozhodovaniu vráti po 14 rokoch. "Prišli za mnou páni Peter Králik (prezident Slovenského zväzu malého futbalu a zároveň predseda OV ME 2022) a Borbély a oslovili ma s týmto nápadom. Povedali, že by to bolo vítané oživenie tohto podujatia, keďže predsa len je malý futbal v tieni ´veľkého´. Ja som človek so športovým srdcom a neváhal som. Vždy rád pomôžem spropagovať kraj na východe Slovenska," povedal Micheľ. Svoju rozhodcovskú kariéru si vybudoval na veľkom ihrisku, no ani menšie mu nie je cudzie: "Rozhodoval som už niekoľko zápasov v tzv. pouličných ligách, ale aj veľa zimných turnajov, na ktorých sú podobné pravidlá ako v malom futbale. Viem, o čom to asi je, a verím, že sa do toho rýchlo dostanem. Hrací čas je kratší, ale všetko je dynamickejšie. Rozhodca nemá ani sekundu na to, aby vypol. Rozhodca vo veľkom futbale často nabehá aj 10 km, ale teraz to bude podstatne menej. V rámci prípravy som musel trochu obmedziť stravu, viac som bicykloval a plával. Skrátka, robil som určité aktivity, ktorými som sa na to kondične pripravil."

Nominácia SR:


brankári: Stanislav Pella, Martin Kapraľ
hráči v poli: Juraj Kuhajdik, Rudolf Beliš, Tomáš Mikluš, Pavol Gere, Lukáš Janič, Martin Ďuráči, Jaroslav Repa, Dalibor Rožník, Dušan Dzíbela, Peter Brestovanský, Adam Bombicz, Matúš Paukner, Ivan Buchel (kapitán)

program SR v A-skupine:

sobota, 4. júna: SR - Belgicko /20.15/
nedeľa, 5. júna: SR - Taliansko /18.30/
utorok, 7. júna: SR - Poľsko /20.15/

zloženie skupín ME:

A-skupina: SLOVENSKO, Taliansko, Belgicko, Poľsko
B-skupina: Rumunsko, Španielsko, Albánsko, Azerbajdžan
C-skupina: Čierna Hora, Bulharsko, Rakúsko, Gruzínsko
D-skupina: Maďarsko, Ukrajina, Turecko, Portugalsko
E-skupina: ČR, Srbsko, Moldavsko, Francúzsko
F-skupina: Kazachstan, Anglicko, Izrael, Grécko