Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Slováci si na úlohu favorita začnú zvykať v Srbsku proti Bielorusku

Na snímke reprezentačný tréner Štefan Tarkovič počas mediálneho programu slovenskej futbalovej reprezentácie po zraze, pred júnovým asociačným termínom v rámci ktorého odohrá štyri zápasy v Lige národov v Šamoríne 29. mája 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Slováci zostúpili do C-divízie v predchádzajúcej edícii súťaže v konkurencii Česka, Škótska a Izraela.

Bratislava 2. júna (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia začne bojovať o návrat do druhej najvyššej divízie Ligy národov na neutrálnej pôde. Proti Bielorusku nastúpi v piatok o 20.45 h v srbskom Novom Sade, úvodný súboj 3. skupiny "céčka" odohrajú Kazachstan a Azerbajdžan o 16.00 SELČ v Nur-Sultane.

Slováci zostúpili do C-divízie v predchádzajúcej edícii súťaže v konkurencii Česka, Škótska a Izraela. O úroveň nižšie na nich čakajú papierovo slabší a menej atraktívni súperi, proti ktorým si nič iné ako postup naspäť nepripúšťajú. Prvým krokom môže byť "povinné" víťazstvo nad Bieloruskom. Pôvodne sa malo úvodné vzájomné stretnutie hrať na Slovensku, Európska futbalová únia (UEFA) však začiatkom mája potvrdila zmenu poradia zápasov pre sankcie za inváziu Ruska na Ukrajinu, ktoré sa týkajú aj Bieloruska. To bude hostiteľom piatkovej konfrontácie, odveta je na programe 25. septembra v Trnave.

Slováci si v tomto asociačnom termíne zmerajú sily aj s Kazachstanom (6. júna o 20.45 v Trnave), Azerbajdžanom (10. júna o 18.00 v Baku) a opäť Kazachstanom (13. júna o 16.00 v Nur-Sultane). "Nie je to ideálne, ale netýka sa to len nás, musia tomu čeliť aj ostatní. Väčším problémom ako tréningy či zápasy je pre hráčov v takýchto situáciách práve to cestovanie, ale musím sa s tým popasovať, vyhovárať sa nebudeme. Verím, že to zvládneme. Vytvárame si výbornú atmosféru a to nám určite pomôže. Zápasy budú náročné, neklamme si, že nie. Vieme z minulosti, že nám sa lepšie hrá v situácii, keď favoritom nie sme, keď sú naším súperom atraktívnejšie a silnejšie mužstvá. Musíme sa na túto situáciu správne nastaviť, na zápasy sa pripraviť, potrebujeme získať čo najviac bodov," povedal stredopoliar Vladimír Weiss.

Tímy na prvých miestach v skupinách B- až D-divízie budú hrať v nasledujúcej edícii o úroveň vyššie. Naopak, reprezentácie na poslednej priečke v "áčku" a "béčku" zostúpia o "poschodie" nižšie, v C-divízii absolvujú baráž o udržanie sa. "Hráčskou kvalitou patríme do B-divízie, ale to musíme potvrdiť na ihrisku. Predzápasové reči sa musia zhmotniť vo výkone na trávniku. V tomto prípade štyrikrát za desať dní. Súperi sú, podľa mňa, vyrovnaní, takže to budú aj vyrovnané zápasy. Máme skúsenosti s Bieloruskom a Azerbajdžanom, nielen dobré, aj sme raz prehrali. Nič to však nemení na tom, že chceme postúpiť vyššie," zdôraznil pre web futbalsfz.sk Peter Pekarík, stabilný člen zostavy trénera Štefana Tarkoviča na pravom kraji defenzívy.

Duel odvysiela v priamom prenose RTVS Šport. Hlavnou rozhodkyňou bude Francúzka Stephanie Frappartová, ktorej na čiarach pomôžu krajania Mikael Berchebru a Aurelien Berthomieu.

3. skupina C-divízie LN - 1. kolo:



BIELORUSKO - SLOVENSKO /piatok 3. júna, 20.45 h, Nový Sad, Srb., RTVS Šport/

rozhodujú: Frappartová - Berchebru, Berthomieu (všetci Fr.)

ďalší zápas:

Kazachstan - Azerbajdžan /piatok 3. júna, 16.00 SELČ, Nur-Sultan/