Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Siekel o podmienkach v Minsku: Naplnili naše očakávania

Anton Siekel, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Minsk dostal právo organizovať hry v októbri 2016 a odvtedy sa na ne intenzívne pripravoval.

Minsk 21. júna (TASR) - Slovenská výprava je po úvodných dňoch v dejisku II. európskych hier spokojná s infraštruktúrou a organizáciou podujatia a verí, že aj tá prispeje k úspešným výkonom reprezentantov. Tí odštartovali svoje zápolenia v Minsku v piatok súťažami v boxe a lukostreľbe.



Minsk dostal právo organizovať hry v októbri 2016 a odvtedy sa na ne intenzívne pripravoval. V jeho prospech hralo aj to, že okrem rekonštrukcie štadióna Dinama Minsk, kde sa odohrajú otvárací i záverečný ceremoniál a súťaže v atletike, musel postaviť len dve haly. Strelecké centrum a časť Olympijského športového komplexu, v ktorom sa odohrajú súťaže v plážovom futbale.



"Minsk a Bielorusko obnovili štadióny, cesty a parky, aby mesto vyzeralo dôstojne na prijatie európskych športovcov. Pokiaľ ide o Bielorusko, je to krajina, ktorá má svoj systém, svoj režim, je to krajina bezpečná, civilizovaná a usporiadaná. Okrem toho urobili pred hrami viaceré liberalizačné opatrenia na hraniciach a pri vízovej povinnosti. Myslím si, že hry budú dobre zorganizované a všetko dobre dopadne," povedal mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Bielorusku Jozef Migaš, ktorý na pôde zastupiteľského úradu v Minsku privítal úvodnú tlačovú konferenciu slovenskej výpravy. "Sme nesmierne radi, že súčasťou 2. európskych hier je aj naša výprava. Našim športovcom želám, nech sa im darí a dosiahnu úspešné výsledky," dodal.

Slovensko vysiela do Bieloruska celkovo 75 reprezentantov, ktorí sa predvedú v 13 športoch. Svoje prechodné bydlisko našli v dedine športovcov, ktorá vznikla na mieste univerzitného mestečka. Organizátori ju pripravili na vysokej úrovni a vedenie slovenskej výpravy zatiaľ nezaznamenalo od športovcov žiadne výhrady. "Organizátori si dali veľmi záležať, aby EH boli pripravené tak, ako sa od nich očakáva. Môžem povedať, že nielen naše prvé dojmy sú veľmi pozitívne. S rovnakými pocitmi sme sa vracali aj z dediny. Zatiaľ som nepočul žiadne výhrady na ubytovanie a stravu. Je prirodzené, že v prvých dňoch sa to ešte len rozbieha, ale očakávania, ktoré sme mali, boli vysoké a zatiaľ sú veľmi uspokojivo napĺňané," povedal šéf SOŠV Anton Siekel.

Minsk sa pôvodne zaujímal o usporiadanie Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) na rok 2019, no po odstúpení kandidatúry Holandska a problémoch Ruska mu nakoniec pripadli II. európske hry. "Pôvodná myšlienka bola, aby sa tu konal EYOF. Minsk chcel usporiadať svoj prvý multišportový sviatok a chceli sa to naučiť organizovať, no nakoniec sa EYOF zmenil na EH. Keď sme sa včera bavili so šéfom organizačného výboru Georgijom Katulinom, s ktorým sa poznáme už dlho, povedali mi, že to pre nich bola veľká škola. Ale konštatovali sme, že očakávania sú absolútne naplnené. Všetci sú spokojní a to, čo Bielorusi prichystali pre II. EH, je taký rozumný model organizácie takéhoto podujatia," uviedol generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Ten zároveň informoval, že v už sobotu je na programe mimoriadne valné zhromaždenie Európskych olympijských výborov, na ktorom sa rozhodne o dejisku III. EH v roku 2023. Jedinú kandidatúru podal Krakov a región Malopoľsko. O hry mala pôvodne záujem aj ruská Kazaň, no tá svoju kandidatúru neskôr stiahla.

V piatok o 22.00 h miestneho času (21.00 SELČ) sa uskutoční slávnostný otvárací ceremoniál hier. Slovensko by na ňom malo zastupovať asi 50-60 športovcov. Keďže na plochu štadióna Dinama Minsk nastúpia až okolo 22.45 h a do dediny sa dostanú až po polnoci, tí, ktorých na druhý deň čakajú súťaže, na slávnosti nebudú. Jedinou výnimkou je vlajkonosič výpravy pištoliar - Juraj Tužinský. "Dohodli sme sa, že ceremoniál opustí ešte pred koncom," informoval šéf výpravy Roman Buček.