Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slováci v Košiciach prvýkrát od MS 2019, proti Nemcom o 39. víťazstvo

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay s hráčmi na prvom tréningu počas reprezentačného zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie pred prípravnými zápasmi s Nemeckom 6. februára 2023 v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

V Michalovciach sa tímy stretnú v 70. vzájomnom stretnutí, o deň neskôr v Košiciach si konfrontáciu zopakujú.

Košice 7. februára (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia v stredajšom prípravnom zápase proti Nemecku so snahou o 39. víťazstvo nad týmto súperom. V Michalovciach sa tímy stretnú v 70. vzájomnom stretnutí, o deň neskôr v Košiciach si konfrontáciu zopakujú. Pre slovenský tím pôjde o prvý zápas v Michalovciach od apríla 2019, do košickej Steel arény zavíta premiérovo od duelov v základných skupinách MS 2019.

Slováci si držia proti Nemecku pozitívnu bilanciu, v ktorej majú po 38 víťazstvách, jednej remíze a 30 prehrách skóre 169:151. Zatiaľ naposledy sa s nimi stretli na Nemeckom pohári v novembri 2022. Víťazstvo domáceho tímu 3:0 znamenalo jeho celkový triumf na turnaji a zároveň posledné 4. miesto pre Slovákov. V nemeckom výbere pre zápasy v Michalovciach a Košiciach sú všetci traja strelci z tohto zápasu - Tim Wohlgemuth, Tobias Eder a Tim Fleischer.

Reprezentačné A-mužstvo SR doteraz odohralo v Michalovciach dva zápasy, oba víťazné. V apríli 2018 triumfovalo nad Lotyšskom 4:1 a v spomínanej generálke pred MS 2019 zdolalo Nórov 3:2 po predĺžení.

Hokejová reprezentácia sa v Košiciach prvýkrát v ére samostatnosti predstavila 24. apríla 2007. V generálke na MS s Bieloruskom podľahla 1:2. Za SR si vtedy zahrali aj Jaroslav Halák, Zdeno Chára či súčasný asistent reprezentačného trénera Andrej Podkonický. Slováci odvtedy nastúpili v Steel aréne v ďalších 19 dueloch, ku ktorým patrí aj sedem stretnutí základnej skupiny MS 2019. Bilancia SR v Košiciach je zatiaľ 8 víťazstiev a 12 prehier. Zatiaľ posledný reprezentačný duel v Steel aréne bol proti Dánsku v závere základnej skupiny MS 2019, v ktorom domáci reprezentanti zvíťazili 2:1 po samostatných nájazdoch. O ich víťazstve vtedy rozhodol Ladislav Nagy, ktorý tým pred domácimi divákmi v rodných Košiciach ukončil kariéru.

Slováci sa v domácom dvojzápase pokúsia nadviazať na výkony z decembrového Vianočného Kaufland Cupu, na ktorom triumfovali po víťazstvách nad Nórskom (6:0) a Lotyšskom (6:1). Na úvodnom turnaji sezóny v Nemecku obsadili posledné 4. miesto po prehrách s Rakúskom (2:3 pp), Dánskom (3:4 pp) a Nemeckom (0:3).



Káder SR na dvojzápas s Nemeckom:

Brankári: Samuel Hlavaj (HC Slovan Bratislava), Eugen Rabčan (HC 21 Prešov)

Obrancovia: Martin Bučko (HC Dynamo Pardubice/ČR), Pavol Funtek (Youngstown Phantoms/USHL), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice Ridera/ČR), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR), Branislav Ligas (HC Nové Zámky), Dávid Mudrák (HKM Zvolen), Dávid Romaňák (HK Rysy Spišská Nová Ves)

Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Daniil Fominych (HC Slovan Bratislava), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec/ČR), Maroš Jedlička (HKM Zvolen), Dominik Jendek (HC ’05 Banská Bystrica), Andrej Kollár (HC Kometa Brno/ČR), Adam Lukošik (HC Slovan Bratislava), Patrik Marcinek (HKM Zvolen), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR), Adam Sýkora (HK Nitra)




Program prípravných zápasov s Nemeckom:

streda 8. februára: Slovensko - Nemecko /18.00, Michalovce/

štvrtok 9. februára: Slovensko - Nemecko /17.30, Košice/