Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Slováci začnú boj o ME 2023, Kentoš: Budú to náročné zápasy

SNSĽP preto upozorňuje na potrebu zosúladenia navrhovaného rodičovského bonusu s Ústavou SR, antidiskriminačnou legislatívou, ako aj Dohovorom o právach osôb so zdravotným postihnutím. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Do bojov o šampionát sa zapojí 53 mužstiev a na záverečný turnaj postúpi 16 tímov. Istotu majstrovstiev Európy majú hostiteľské krajiny Rumunsko a Gruzínsko.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov čaká 3. septembra úvodný zápas kvalifikácie majstrovstiev Európy 2023 v Rumunsku a Gruzínsku. Mladí Slováci v rámci C-skupiny najskôr privítajú v Nitre rovesníkov z Litvy a o štyri dni neskôr zabojujú o body v severoírskom Lurgane.

Tréner Jaroslav Kentoš v stredu oznámil nomináciu na oba zápasy. "Vyberali sme hráčov podľa aktuálnej formy. Hráči, ktorí sú tam, pravidelne hrávajú, majú teda aj výkonnosť. Chceli by sme do kvalifikácie vstúpiť úspešne. Verím, že budeme hrať dobre a dosiahneme dobré výsledky," povedal Kentoš na tlačovej konferencii v Bratislave.

Kentoša teší, že brankársky post je kvalitne obsadený, všetci traja brankári Ivan Krajčírik z Ružomberka, Ľubomír Belko zo Žiliny i Michal Kukučka z Trenčína pravidelne chytávajú: "Aj preto, že máme brankárov, ktorí pravidelne chytávajú, tam sme mali najťažšie rozhodovanie. Tentoraz sme sa rozhodli pre týchto." Dobrá konkurencia je však aj na zvyšných postoch. "V strede poľa máme najväčšiu konkurenciu, rozhodujú detaily. V útoku máme viac možností, vieme tam použiť viacerých. Verím, že tí, ktorí dostanú dôveru, tak sa jej pevne chytia," dodal Kentoš.

Jedným z lídrov tímu bude Peter Pokorný, ktorý pred touto sezónou prestúpil z Rakúska do španielskeho San Sebastianu. "Peter Pokorný je jeden z lídrov, ale máme aj ďalších chalanov, ktorí môžu byť lídri. Pokorný zvládol prestup dobre, v Španielsku sa hrá iný futbal a jemu to môže pomôcť. V prvom zápase podal dobrý výkon," povedal tréner "dvadsaťjednotky".

Slováci chcú do kvalifikácie vstúpiť úspešne, Kentoš o najbližších súperoch povedal: "Litva je dobre organizovaný tím, majú dobrú mentalitu a v minulosti potrápili favoritov. Nemôžeme ich podceniť. Nemajú individuality, ale sú silní ako tím. Musíme byť precízni v príprave na zápas. Severné Írsko hrá systémom 3-4-3, tento systém má dobre zvládnutý. Všetci jeho hráči hrajú na ostrovoch, majú dobrú mentalitu. Budú to náročné zápasy, súperi sú na rovnakej úrovni ako my."

Do bojov o šampionát sa zapojí 53 mužstiev a na záverečný turnaj postúpi 16 tímov. Istotu majstrovstiev Európy majú hostiteľské krajiny Rumunsko a Gruzínsko. Postup na šampionát si vybojuje deväť víťazov skupín a najlepšie mužstvo z druhých miest. O ďalšie štyri miestenky zabojuje zvyšných osem reprezentácií na druhých miestach, ktoré vytvoria dvojice a budú medzi sebou súperiť v baráži, tá je na programe v septembri 2022.

Nominácia tímu SR 21 na zápasy proti Litve a Severnému Írsku:



Brankári: Ivan Krajčírik (MFK Ružomberok), Ľubomír Belko (MŠK Žilina), Michal Kukučka (AS Trenčín)
Obrancovia: Peter Kováčik (FK Železiarne Podbrezová), Kristián Mihálek (FC Petržalka), Sebastián Kóša (Spartak Trnava), Marián Pišoja (MŠK Púchov), Tomáš Nemčík (MŠK Žilina), Ivan Mesík (FC Nordsjaelland), Matúš Vojtko (MFK Zemplín Michalovce), Adam Obert (Cagliari Calcio)
Stredopoliari: Adam Tučný, Samuel Lavrinčík (obaja AS Trenčín), Peter Pokorný (Real Sociedad), Martin Šviderský (Manchester United U23), Miroslav Gono (MŠK Žilina), Ján Bernát (KVC Westerlo) Filip Lichý (ŠK Slovan Bratislava), Adam Goljan (MŠK Žilina), Roland Galčík (FK Železiarne Podbrezová)
Útočníci: Jakub Kadák (AS Trenčín), Matej Trusa (MFK Zemplín Michalovce), Adrián Kaprálik (MŠK Žilina)

Realizačný tím:

Hlavný tréner: Jaroslav Kentoš
Asistenti trénera: Tibor Goljan, Mário Auxt
Tréner brankárov: Tomáš Čechovič
Kondičný tréner: Andrej Caban
Technický vedúci: Martin Hrnčír
Lekár: František Rigo
Fyzioterapeuti: Jozef Štieber, Michal Krajník
Kustódi: Michal Beseda, Patrik Fedor