Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Slovákov čaká v nedeľu zápas so Švajčiarmi

Slovenskí hokejisti Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pred víkendom mali oba tímy v tabuľke helsinskej A-skupiny na konte po šesť bodov.

Helsinki 11. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti si v nedeľu o 20.15 miestneho času (19.15 SELČ) zmerajú sily so Švajčiarmi v pravdepodobne rozhodujúcom zápase o postup do štvrťfinále na 76. majstrovstvách sveta.

Pred víkendom mali oba tímy v tabuľke helsinskej A-skupiny na konte po šesť bodov, pričom Slovákov čakal v sobotu napoludnie duel proti nepríjemnému Bielorusku a "Helvéti" hrali o štyri hodiny neskôr s outsiderom Francúzskom.

Švajčiari odštartovali turnaj výborne. V úvodnom zápase zdolali Kazachstan 5:1 a potom aj priameho konkurenta v boji o postup Bielorusko (3:2). V ďalších dvoch podali tiež dobré výkony, no na favoritov skupiny Fínov (2:5) a Kanadu (2:3) to nestačilo. Tréner Sean Simspon sa opiera o káder zložený z hráčov z domácej súťaže, ktorých doplnil tromi posilami zo zámorskej NHL - obrancami Lucom Sbisom z Anaheimu Ducks a Markom Streitom z New Yorku Islanders a útočníkom "ostrovanov" Ninom Niederreiterom.

"Každý súper na týchto majstrovstvách je silný. Aj Švajčiari, ktorí hrajú jednoducho a nahadzujú puky na mantinel. Musíme hrať dobre v obrane a čo najkratšie v našom pásme. Útočiť z brejkov a hlavne premieňať šance," zdôraznil pre TASR Tomáš Starosta. "Sú nepríjemní a veľmi rýchli. Hrajú taký kanadský štýl. Myslím si, že to bude naozaj veľmi náročný zápas," zhodnotil Tomáš Tatar.

Krajiny sa doteraz stretli v 53 vzájomných dueloch, pričom mierne navrch majú Švajčiari. Vyhrali 24 zápasov, sedem sa skončilo remízou a v 22 prípadoch sa z triumfu radovali Slováci, ktorí však dominujú v celkovom skóre pomerom 135:120. Reprezentanti s dvojkrížom na hrudi majú navrch aj v prebiehajúcej sezóne. V novembri na Nemeckom pohári zdolali "Helvétov" tesne 2:1, vo februári v bieloruskom Minsku 3:1. Na svetovom šampionáte proti sebe nastúpili naposledy v roku 2006 v Rige, zápas osemfinálovej skupiny sa skončil remízou 2:2.

Predpokladané zostavy:


SR:
Laco (Hamerlík) - Chára, Graňák, Starosta, Vydarený, Sekera, Baranka, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Haščák, Bližňák, Bartovič - Hossa

Švajčiarsko:
Stephan (Berra) - Du Bois, Bezina, Streit, Sbisa, Blindenbacher, Furrer, Seger, von Gunten - Brunner, Romy, Monnet - Niederreiter, Ambühl, Wick - Hollenstein, Bieber, Rüthemann - Rubin, Trachsler, Plüss