Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Straka Slovanistom radil, aby si Európsku ligu užívali.Užili si fiasko

J.Chovanec a F.Straka, kombo snímka. Foto: TASR

Po šiestich kolách Európskej ligy má Slovan nového trénera a dvadsať gólov vo vlastnej sieti, súperom strelil iba jeden. Napriek tomu chystá na budúci rok reparát.

Bratislava 13. decembra (Teraz.sk/TASR) - Hovorí sa, že čo ťa nezabije, ťa v konečnom dôsledku posilní. Fanúšikovia Slovana Bratislava musia dúfať, že je to pravda, lebo tohoročné účinkovanie ich klubu v Európskej lige sa dá prinajlepšom označiť za draho vykúpenú skúsenosť. Po šiestich zápasoch skončili bodovo na nule, inkasovali celkovo dvadsať gólov a vsietili len jediný čestný úspech, strelil ho v domácom zápase proti Young Boys Bern Seydouba Soumah.

Vľavo Seydouba Soumah (Slovan) v zápase 5. kola I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015 ŠK Slovan Braislava - BSC Young Boys Bern 1898 v Bratislave 27. novembra 2014. Vpravo bráni Sekou Sanogo a za ním Guillaume Hoarau (obaja Bern).
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Tréner František Straka pritom pred prvým zápasom Európskej ligy vo Švajčiarsku s Young Boys Bern hecoval svojich zverencov, aby si Európsku ligu užívali. Young Boys označil za nenápadného, ale nebezpečného súpera, ktorý bude mať navyše v prvom zápase výhodu umelej trávy, na ktorej sú domáci futbalisti zvyknutí hrať. Slovan sa snažil, strelil tri brvná, ale útočníci Bernu príliš ľahko prechádzali obranou Bratislavčanov. Slovanisti nakoniec podľahli Bernu v pomere 0:5.

"Zahodili sme za hlavu to, čo sme si veľmi ťažko vybojovali v predkolách Ligy majstrov postupom do skupiny Európskej ligy. Teraz najmä musíme rýchlo nájsť príčiny, prečo k tomu takto prišlo. Verím, že takéto niečo sa už nebude opakovať. Mali sme inak vykrývať priestory, inak brániť. Prišli aj obrovské individuálne chyby. Namiesto toho, aby sme si to užili, sme utrpeli takýto debakel," konštatoval po zápase smutný Straka.

To však ešte netušil, aké trpké bude pre jeho zverencov tohoročné užívanie si Európskej ligy. A ani to, že na konci série už nebude viesť Slovan on, ale nový tréner Jozef Chovanec.

Výmena trénera

Novým trénerom futbalistov úradujúceho slovenského šampióna ŠK Slovan Bratislava sa v októbri stal Jozef Chovanec. Bývalý kouč českého národného tímu, pražskej Sparty či MFK Ružomberok nahradil vo funkcii Františka Straku, ktorý skončil na lavičke "belasých" pre neuspokojivé výsledky mužstva.

"Vždy som mal rád výzvy a trénovať Slovan je pre mňa ďalšou v poradí. Slovenský futbal som spoznal bližšie z pôsobenia v Ružomberku. Najdôležitejšie teraz bude, aby sme sa s hráčmi pochopili a začali víťaziť. Prehľad o mužstve mám, viem, že počas leta prišli do tímu viacerí mladí a talentovaní futbalisti. Som presvedčený, že Slovan má v slovenskej lige najkvalitnejší káder a teraz je na nás, aby sme klub vrátili na pozície, na ktoré je zvyknutý," uviedol po nástupe do funkcie 54-ročný kouč, ktorý podpísal s klubom zmluvu do konca sezóny s následnou opciou.

Trápenie Slovana v tohoročnej Európskej lige však nedokázal prerušiť ani nový tréner.

Posledný zápas

S nulou na bodovom konte a katastrofálnym skóre 1:20 zakončili futbalisti Slovana Bratislava svoju púť v tohtoročnej edícii Európskej ligy. Chuť po zbabranej jeseni si nenapravili ani vo štvrtok, keď v súťažnej derniére tohto roka podľahli víťazovi I-skupiny SSC Neapol na jeho pôde 0:3.

Hráči Neapola sa tešia po strelenom góle v zápase skupiny I Európskej ligy SSC Neapol - Slovan Bratislava v Neapole 11. decembra 2014.
Foto: TASR/AP


"Belasí" neoslnili výkonom ani na štadióne San Paolo a od začiatku duelu ťahali jasne za kratší koniec. Neapol si po presvedčivom triumfe 3:0 postrážil prvenstvo v skupine, Slovan sa stal so spomínanou bilanciou štatisticky najhorším tímom európskeho pohára číslo dva. "Zaplatili sme daň za veľa zranených hráčov v kádri. Do poslednej chvíle sme netušili, aká zostava vôbec vybehne na trávnik proti silnému Neapolu," uviedol na oficiálnom webe UEFA na margo neúspešného vystúpenia proti SSC tréner Jozef Chovanec.

Pod šiestu prehru Slovana v EL za sebou sa výrazne podpísal slovenský reprezentant Marek Hamšík. V 6. minúte vypracoval gól Driesovi Mertensovi a o desať minút sa sám zapísal do streleckej listiny. "Poznali sme kvalitu súpera a vedeli sme, že bude rýchly. Po zápase som sa rozprával s Marekom Hamšíkom a povedal mi, že si gól šetril na nás. Je to skvelý hráč, o tom niet pochýb. Dúfam, že bude pokračovať vo výborných výkonoch," zaželal Chovanec tvorcovi hry SSC.

Bilancia

"Belasí" na pôde súperov v EL nestrelili v troch zápasoch ani gól. Young Boys Bern podľahli na úvod 0:5, na Letnej ich deklasovala domáca Sparta Praha v pomere 4:0 a neúspešné účinkovanie zakončili práve v Neapole (0:3). Rovnako na všetkých nestačili ani doma, s SSC prehrali 0:2, so Spartou 0:3 a Bernu podľahli 1:3. Práve v tomto súboji strelil Seydouba Soumah ich jediný gól v tohtoročnej skupinovej fáze EL po 371 minútovom čakaní.



Napriek negatívnym výsledkom našli na účasti v EL predsa len jedno pozitívum. "Nazbierali sme množstvo skúseností počas pôsobenia v Európskej lige. Tento rok sme sa veľa naučili, hoci sme sa neprebojovali ďalej. Máme v tíme množstvo mladých hráčov, ktorým to dalo určite mnoho," povedal Lester Peltier.

Na snímke futbalista Slovana Lester Peltier (vpravo) a domáci hráč Sparty Pavel Kadeřábek bojujú o loptu v zápase 4. kola skupinovej fázy Európskej ligy Sparta Praha - Slovan Bratislava v Prahe, 6. novembra 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Aj pre Peltiera bola šesťzápasová európska prax dobrou školou. "Nikdy som nehral v takejto súťaži. Verím, že som sa osobne veľa naučil a v budúcnosti to aj z mojej strany bude lepšie," zhodnotil reprezentačný útočník Trinidadu a Tobaga. Následne priznal, že slovenský šampión mal v konkurencii Sparty Praha, Young Boys Bern a SSC Neapol v I-skupinu veľmi ťažkú pozíciu. "Tieto mužstvá sú veľmi silné. Dostali sme lekciu, ale sme skúsenejší. Aj v budúcom roku chceme hrať Európsku ligu. Osobne milujem cestovanie po rozličných kútoch sveta a meranie si síl s tímami ako napríklad Neapol. Verím, že sa do tejto súťaže kvalifikujeme znova," uzavrel Peltier.