Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ŠK Slovan je v kríze, Straka volá po morálke

Vľavo Samuel Štefánik (Slovan) a vpravo Jakub Holúbek (Trenčín) v dohrávke 2. kola futbalovej Fortuna ligy Slovan Bratislava - AS Trenčín 24. septembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mužstvo 8-násobného slovenského majstra je v kŕči, po nahustenom programe, keď hrá zápasy v lige, európskom pohári i Slovnaft Cupe, dochádzajú hráčom fyzické i mentálne sily.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Futbalový majster Slovan Bratislava sa po eufórii z postupu do Európskej ligy UEFA 2014/2015 preberal do krutej reality. Výprasky v Žiline 0:3 a v Berne 0:5 zanechali na mužstve českého kouča Františka Straku výrazné stopy, hernú a výsledkovú krízu prehĺbila aj stredajšia domáca prehra 0:2 s vicemajstrom AS Trenčín v dohrávke 2. kola Fortuna ligy.

Tréner Straka po zápase s Trenčínom, ktorý sa výhrou dostal na post lídra, bez okolkov priznal, že jeho tím bol slabší, menej agresívny, pomalší a najmä zakríknutejší. Lodivod "belasých" podľa jeho slov jeho hráčov nespoznáva: "Hráči stratili sebadôveru a športovú formu. Musíme sa ale postaviť čelom k situácii, ktorá tu je. Musíme pobrať všetky morálne aj fyzické sily, ktoré máme, tak, aby sme najbližší zápas zvládli. Prichádza krutá realita, ale musíme sa s tým vyrovnať. Zrážajú nás do kolien individuálne chyby."

Mužstvo 8-násobného slovenského majstra je v kŕči, po nahustenom programe, keď hrá zápasy v lige, európskom pohári i Slovnaft Cupe, dochádzajú hráčom fyzické i mentálne sily. "Viacerí hráči absolútne stratili sebadôveru, ktorú mali na začiatku sezóny. Boli istí na lopte, dovolili si, nerobili individuálne chyby. Chýba mi pohyb, chýba mi agresivita. Je to otázka mentálnej i fyzickej pripravenosti. Zvládnuť tento mamutí program nie je jednoduché. Máme za sebou už sedemnásť duelov a vidno, že niektorí hráči toho majú plné zuby. Času na regeneráciu je málo, no to nie je ospravedlnenie. Je obrovská škoda, že po eufórii prichádza krutá realita. S tým sa musíme vyrovnať, aby sme opäť boli úspešní."

Slovan čelí silnej kritike fanúšikov. Terčom kritiky fanklubu Belasá Šlachta sa stal Juraj Halenár, ktorého si už neprajú v tíme. Ten proti AS nenastúpil, Straka tento fakt v zostave nekomentoval, ale priznal, že situáciu rezonuje v kabíne. "Je to otázka individuálneho rázu. Ak má niekto nejaký problém proti individuálnemu hráčovi, je dôležité, aby si to dotyčný hráč vyriešil individuálne, respektíve aby sa situácia upokojila. Nikomu z nás to nepridá, to je logické. Fanúšikov, ktorí na nás prídu a chcú vidieť výkon, by sme si mali vážiť. Ale keď vidia takýto výkon, potom sú tie reakcie veľmi nepríjemné a to celé dolieha aj na mužstvo. Musíme sa zomknúť a ukázať, že tú morálku máme."

Pred duelom s Neapolom v 2. kole I-skupiny EL ešte Slovan v nedeľu čaká súboj na pôde nováčika z Podbrezovej. Podľa Straku je najdôležitejšie, aby sa tím zdvihol. "Je dôležité pobiť sa so situáciou. Toto futbal prináša. Ja nič vzdávať nebudem, nemám dôvod," dodal.

Tréner Trenčanov Ivan Vrabec má síce radosť, že Trenčín je lídrom Fortuna ligy, ale stále vidí priestor na zlepšenie. "Spokojnosť je, chlapci tvrdo pracujú, v zápasoch vydávajú zo seba všetky sily, ale určite sú tam ešte značné rezervy. Vieme hrať ešte lepšie, ako sme hrali proti Slovanu. A budeme na tom pracovať, aby to bolo čím dokonalejšie."