Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovan triumfoval na ihrisku FC Bazilej 2:0

Futbalista Lukáš Pauschek (uprostred) zo Slovana Bratislava sa teší z gólu počas zápasu H-skupiny 3. kola skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy FC Bazilej - ŠK Slovan Bratislava 6. októbra 2022 v Bazileji. Foto: TASR/AP

Slovan má na konte štyri body a posilnil svoje šance na postup do vyraďovacej fázy.

Bazilej 6. októbra (TASR) - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zvíťazili vo svojom treťom zápase v H-skupine Európskej konferenčnej ligy na ihrisku FC Bazilej 2:0. Na prvom triumfe "belasých" v skupine sa gólovo podieľali Lukáš Pauschek a Alexandar Čavrič.

Slovan má na konte štyri body a posilnil svoje šance na postup do vyraďovacej fázy. Na čele skupiny sú so šiestimi bodmi Pjunik Jerevan a FC Bazilej. Pjunik vo štvrtok zdolal Žalgiris Vilnius 2:0. Slovanisti nastúpia na ďalší zápas v EKL vo štvrtok 13. septembra na domácom trávniku opäť proti Bazileju.

Od úvodu sa hral bojovný futbal, ale gólových príležitostí bolo minimum. Dominovali pozorné defenzívy, tímy si dávali pozor na chyby a hra sa dlho odvíjala najmä medzi šestnástkami. Slovanisti postupne zvýšili aktivitu, obranu domácich sa snažili prekvapiť centrami aj kombináciou. Brankár hostí Chovan čelil prvej priamej strele na bránku v 33. minúte a s pokusom Malesa nemal problémy. Hosťom vyšiel záver prvého dejstva. V 36. minúte Čakvetadze krížnym centrom našiel nepokrytého Pauscheka, ktorý zblízka hlavičkou prekonal brankára Hitza - 0:1. V 43. minúte sa k sľubnej strele dostal domáci Augustin, ale jeho strelu do stredu bránky si Chovan postrážil. Čakvetadze mal výrazný podiel aj na druhom góle hostí, keď v nadstavenom čase prvého polčasu v prečíslení vymyslel prihrávku na Čavriča, ktorý si v šestnástke zasekol obrancu a prestrelil Hitza - 0:2.

Tréner Bazileja vystriedal do druhého polčasu štyroch hráčov, ale obraz hry to príliš nezmenilo. Domáci sa častejšie pokúšali o streľbu, viackrát sa dostali aj k strelám z väčšej vzdialenosti, ale Slovanisti zblokovali viaceré ich pokusy. V 64. minúte sa do sľubnej šance dostal Čavrič, ale v ostrom uhle nezakončil presne. Krátko na to hlavičkou neuspel ani De Marco. V hre Bazileja absentoval moment prekvapenia a organizovaná obrana hostí im veľa nedovolila. V nadstavenom čase mohol znížiť Adams, ale na jeho hlavičku po rohovom kope pohotovo zareagoval brankár Chovan.

hlasy (zdroj: RTVS):


Vladimír Weiss st., tréner Slovana: "Sme radi, že sme takpovediac vstali z mŕtvych. Všetko je v skupine otvorené. Máme tri zápasy na to, aby sme dokázali postúpiť. Dnes to bol obetavý a taktický výkon. Súpera sme prakticky nepustili do vyloženej šance, až na hlavičku v závere. My sme mali okrem gólov ešte 2-3 momenty, ktoré sme pri lepšej realizácii mohli premeniť na ďalšie góly a bolo by skôr rozhodnuté. Výborne hrala naša defenzíva a boli sme nebezpeční aj vpredu. Takto sa bojuje v Európe. Máme ešte kondičné resty, napríklad aj Vlado (Weiss ml.), u ktorého to ešte nie je na celý zápas a sily už v takýchto ťažkých zápasoch chýbajú. Rovnako tak aj Čakvetadze či Zmrhal. Horní hráči veľa nabehajú a musia byť potom striedaní. Je to pre nás veľké víťazstvo, ale musíme ho potvrdiť aj doma. Verím, že v nasledujúcom zápase bude vypredané Tehelné pole. Máme týždeň na to, aby sme vypredali štadión. Teraz sa pozeráme na nedeľný zápas s Trenčínom, v ktorom budeme rotovať so zostavou. Hrať však budú aj niektorí hráči, ktorí hrali aj dnes, keďže máme maródku. Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí za nami prišli do Bazileja. Dnes sme spolu všetci držali ako jedna rodina."


Lukáš Pauschek, strelec prvého gólu Slovana: "Pred zápasom sme si povedali, že pokiaľ sa chceme udržať v hre (o postup), tak musíme uhrať nejaké body, ideálne zvíťaziť. Myslím si, že zaslúžene sa nám to podarilo. Bazilej má silné mužstvo, ale my sme konečne hrali ako tím. To bolo dnes najdôležitejšie. Som asi ešte viac než sviatočný strelec a teší ma, že to vyšlo v takomto zápase. ´Čakves´ si vzal loptu a videl som, že sa pozerá na krížny center. Tak som sa rozbehol, nik so mnou nešiel, zostal som tam úplne sám a chvalabohu mi to tam padlo."




Európska konferenčná liga - H-skupina, 3. kolo:

FC Bazilej - ŠK lovan Bratislava 0:2 (0:2)

Góly: 36. Pauschek, 45.+1 Čavrič. Rozhodovali: Clancy - Stewart, Mulvanny (všetci Škót.), ŽK: Diouf, Comas, Adams - Kankava, Šaponjič

Bazilej: Hitz - Lang (46. Ndoye), Comas, Pelmard, Katterbach - Diouf, Burger (46. Amdouni) - Males (46. Adams), Augustin, Millar - Zeqiri (46. Frei)

Slovan:
Chovan - Pauschek (75. Medveděv), Kašia, De Marco, Lovat - Kucka, Kankava - Zmrhal (63. Barseghjan), Čakvetadze (60. Mustafič), Weiss (62. Šaponjič) - Čavrič (75. Agbo)

ďalší výsledok H-skupiny:

Pjunik Jerevan - Žalgiris Vilnius 2:0 (1:0)

Góly: 44. Juninho, 61. Otubanjo


tabuľka H-skupiny:

1. Pjunik Jerevan 3 2 0 1 5:3 6

2. FC Bazilej 3 2 0 1 4:3 6

3. ŠK SLOVAN BRATISLAVA 3 1 1 1 2:2 4

4. Žalgiris Vilnius 3 0 1 2 0:3 1