Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: EURÓPSKA LIGA: Slovan zdolal Besiktas, rozhodol v samom závere

Na snímke radosť po strelení druhého gólu, vpravo Andraž Šporar a vľavo Ibrahim Rabiu (obaja Slovan) v zápase 1. kola skupinovej fázy v základnej K-skupine Európskej ligy 2019/2020 vo futbale Slovan Bratislava - Besiktas Istanbul na Tehelnom poli v Bratislave 19. septembra 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na konci zápasu Besiktas síce pritlačil, no v nadstavenom čase po rohu rozhodol o domácom triumfe Ljubičič a exportnou strelou ešte skóre prikrášlil Moha.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava vstúpili do bojov v K-skupine Európskej ligy UEFA 2019/2020 štvrtkovým víťazstvom na Tehelnom poli nad tureckým Besiktasom Istanbul 4:2 vďaka dvom gólom v nadstavenom čase. Zverenci Jána Kozáka ml. sa v druhom kole 3. októbra predstavia na ihrisku portugalského Sportingu Braga (18.55 SELČ).

Slovan pred hľadiskom, v ktorom ho pre trest od UEFA neustále sympaticky povzbudzovalo asi 5000 detí do 14 rokov, viedol po obrovskej chybe brankára hostí Lorisa Kariusa 1:0 vďaka Andražovi Šporarovi. Hostia ale do polčasu otočili z penalty Ademom Ljajičom a vlastným gólom kapitána Vasila Božikova.



V druhom polčase vyrovnal svojim druhým gólom v stretnutí Šporar a v nadstavenom čase o vôbec prvom triumfe Slovana v skupine EL rozhodol striedajúci Marin Ljubičič a exportnou strelou prikrášlil o pár okamihov skóre aj Moha.

1. kolo skupinovej fázy EL 2019/2020, K-skupina:

Slovan Bratislava - Besiktas Istanbul 4:2 (1:2)

Góly:
14. a 58. Šporar, 90.+2 Ljubičič, 90.+4 Moha - 29. Ljajič (z 11 m), 45.+1 Božikov (vlastný), ŽK: de Kamps, Ljubičič - Ruiz, Ljajič. Rozhodoval: Tohver (Est.)

Slovan: Greif - Medveděv, Abena, Božikov, De Marco - Rabiu (88. Bajrič), de Kamps (82. Ljubičič), Holman - Dražič (76. Daniel), Šporar, Moha

Besiktas: Karius - Douglas, Vida, Ruiz (73. Hutchinson), Rebocho - Elneny - Diaby (78. Lens), Toköz, Ljajič, N'Koudou (82. Yalcin) - Nayir


Besiktas začal aktívne a usadil sa na polovici domácich. Jeho kombinácie ale boli platonické a organizovaná defenzíva Slovana nemala žiadne problémy. Naopak, Slovan vedel rýchlo zaútočiť, v 5. minúte však Moha netrafil technickým obstrelom bránku a neujala sa ani hlavička Šporara v 12. minúte. V 14. minúte sa "belasí" ale dostali do vedenia. Greif stiahol loptu z rohu a dlhým výkopom poslal dopredu Šporara.



Brankár Karius sa snažil loptu odhlavičkovať, ale netrafil ju a zrazil sa s vlastným obrancom Rebochom. Pre Šporara potom už nebol problém zasunúť loptu do prázdnej brány. Besiktas si nevedel nič vypracovať, pôsobil nezohrane a Slovan bol čoraz sebavedomejší.

Na snímke vpravo hlavný rozhodca Kristo Tohver udeľuje žltú kartu, druhý zľava potrestaný Joeri De Kamps (Slovan) v zápase 1. kola skupinovej fázy v základnej K-skupine Európskej ligy 2019/2020 vo futbale Slovan Bratislava - Besiktas Istanbul na Tehelnom poli v Bratislave 19. septembra 2019.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


V 20. minúte si pekne nabehol Šporar za obranu, dostal sa pred Kariusa, prepadol cez neho, ale faul sa nepískal. V 29. minúte dostal z ničoho nič šancu Besiktas, keď de Kamps fauloval v šestnástke Ljajiča a sám faulovaný suverénne penaltu premenil. Bola to prvá strela hostí do priestoru brány.



Obraz hry sa nemenil, hostia boli na polovici domácich, ale neboli vôbec kreatívni. V nadstavenom čase ale opäť studenou sprchou zmrazili Slovan, keď si po centri z ľavej strany strelil nešťastný vlastný gól Božikov.

Na snímke vľavo vo výskoku Umut Nayir (Besiktas) a vpravo Myenty Abena (Slovan) v zápase 1. kola skupinovej fázy v základnej K-skupine Európskej ligy 2019/2020 vo futbale Slovan Bratislava - Besiktas Istanbul na Tehelnom poli v Bratislave 19. septembra 2019.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Slovan začal druhý polčas odvážnejšie, hostia sa snažili držať loptu a hru kúskovať. V 58. minúte po ďalšej chybe v defenzíve hostí sa dostal po vysunutí od Holmana za obrancov Šporar a v nájazde rutinérskym obstrelom na bližšiu tyč nedal Kariusovi šancu - 2:2.



Tureckým tímom gól neotriasol, naopak pridal plyn a domácich zatlačil. V 63. minúte podnikol rýchly prienik po krídle domáci Moha, aj sa dostal do zakončenia, ale o centimetre nepresného. Besiktas stále tlačil, ale v 75. minúte mohol dostať Slovan do vedenia po rýchlom šprinte Dražič, no Karius bol na mieste a pri dorážke Holmana nad už zasahovať nemusel.

Na snímke fanúšikovia Slovana v zápase 1. kola skupinovej fázy v základnej K-skupine Európskej ligy 2019/2020 vo futbale Slovan Bratislava - Besiktas Istanbul na Tehelnom poli v Bratislave 19. septembra 2019.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


V 81. minúte po rohu a hlavičke striedajúceho Hutchinsona zachránil domácich Božikov výborným zákrokom. Už sa hralo hore-dolu, oba tímy chceli strhnúť víťazstvo pre seba. V 85. minúte to mohol vyriešiť po centri Daniela Šporar, ale jeho hlavička v čistej šanci išla nad.



V úplnom závere Besiktas síce pritlačil, no v nadstavenom čase po rohu rozhodol o domácom triumfe Ljubičič a exportnou strelou ešte skóre prikrášlil Moha.

Tabuľka K-skupiny:

1. SLOVAN BRATISLAVA 1 1 0 0 4:2 3
2. Sporting Braga 1 1 0 0 1:0 3
3. Wolverhampton 1 0 0 1 0:1 0
4. Besiktas Istanbul 1 0 0 1 2:4 0

Hlasy po zápase:

Abdullah Avci, tréner Besiktasu: "Odohrali sme zlý zápas so zlým výsledkom. Očakával som podobný priebeh, keďže sme držali loptu a súper mal rýchle brejky. Ale ako mohol každý vidieť, urobili sme obrovské individuálne chyby, ktoré na tejto európskej scéne nie sú mysliteľné. Ospravedlňujem sa našim fanúšikom. Hrali hráči, ktorí nie sú zohratí a čaká nás ešte veľmi veľa práce."

Ján Kozák ml., tréner Slovana: "Krásny zápas. Musím chlapcov pochváliť, odovzdali na ihrisku všetko. Emócie, ktoré tam boli, zažijete len na futbale. Bolo to nádherné a s úspešným koncom pre nás. Besiktas je veľkoklub, ktorý sem prišiel vyhrať. Chlapci si zaslúžia obdiv a rešpekt za to, čo ukázali na ihrisku. Aj pre mňa je to najväčšie víťazstvo. Musím pochváliť detičky, boli tam emócie. Boli sme smutní, že nemohli byť na štadióne diváci, ale tie deti by možno nikdy na takýto zápas neprišli. Prvý polčas bol z našej strany tiež výborný, hoci sme bránili v hlbšom bloku. Súper si až na penaltu nič nevypracoval. Naopak, my sme mali nebezpečné brejky. Druhý polčas sme chceli hrať vyššie. Striedania boli ovplyvnené zdravotnými problémami. A takto to vo futbale býva, že rozhodne hráč, ktorý nahradil zraneného. Takže by som to nepridával k môjmu umeniu, takto to vyšlo. Máme tri body a platí, že do každého ďalšieho zápasu pôjdeme s tým, aby sme potešili ľudí a zlepšovali sa. A ak sa dokážeme zlepšiť, prídu aj ďalšie body."

Dominik Greif, brankár Slovana: "Moje pocity sa ťažko opisujú. Bol to pre nás ťažký zápas z pohľadu psychiky. Súper má veľké meno, ale nebol o nič lepší. V záver sa mi podaril zákrok z kategórie "viac šťastia ako rozumu", ale vyšlo to. Záver bol o explózii eufórie. Som veľmi pyšný na mužstvo."