Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenské hádzanárky odcestovali na prípravný turnaj do Španielska

Na archívnej snímke slovenské hádzanárky. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Od pondelka do stredy absolvovali slovenské hádzanárky záverečné sústredenie v Púchove.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Hádzanárky Slovenska odcestovali vo štvrtok do Španielska, kde ich začiatkom decembra čaká štart na majstrovstvách sveta. Ešte pred šampionátom absolvujú na konci tohto týždňa generálku na medzinárodnom turnaji štyroch krajín v Madride, na ktorom si zmerajú sily s trojicou účastníkov MS 2021.

"Možnosť štartu na turnaji nám prišla vhod. Je dobré, že pred šampionátom absolvujeme takúto previerku aj vďaka dobrým vzťahom so Španielskou hádzanárskou federáciou, ktorá nám už viackrát pomohla. Hoci tam budú hrať aj Nemky, naše súperky v základnej skupine MS, pre nás by nebolo vhodné odmietnuť takúto ponuku," vysvetlil pre portál slovakhandball.sk kouč Sloveniek Pavol Streicher.

Slovenky na prípravnom podujatí nastúpia postupne v piatok 26. novembra o 21.15 h proti domácim úradujúcim vicemajsterkám sveta Španielkam, v sobotu o 16.00 h budú čeliť Nemecku a v nedeľu o 11.00 h ich čaká súboj s Poľskom (všetky zápasy v priamom prenose na Sport TV). "V Madride nedávame do popredia konkrétne výsledky. Samozrejme, chceme obstáť čo najlepšie, ale prioritou je, aby všetky dievčatá dostali možnosť takpovediac sa vyhrať. Všetky tri zápasy sú pre nás dôležité. Chceme využiť všetky hráčky kádra. V závislosti od momentálneho stavu dostanú šancu, aby sa dostatočne vyhrali a vyskúšali si rôzne herné varianty, ktoré neskôr použijeme v dueloch na majstrovstvách sveta,“ uviedol pred odchodom na juh Európy Streicher.

Od pondelka do stredy absolvovali slovenské hádzanárky záverečné sústredenie v Púchove. Po ňom Streicher zúžil nomináciu na 18 mien, vypadli z nej brankárka Soňa Furgaláková a spojka Erika Rajnohová. "Do Španielska odchádzame s dobrými pocitmi. Myslím si, že sme dobre pripravené. Budeme sa snažiť ukázať čo najlepšie výkony,“ uviedla pivotka Nikoleta Trúnková. Brankárka Adriana Medveďová pred štartom na turnaji v Madride povedala: "Do turnaja ideme s tým, aby sme sa čo najlepšie pripravili na MS. Dôležité bude rozumne rozložiť záťaž, lebo nás čaká niečo, čo ani jedna z nás ešte nezažila. Dúfam, že všetko bude v poriadku a nikto sa nezraní, aby sme v rovnakom zložení potom cestovali aj do dejiska šampionátu.“

Po turnaji sa Slovenky na budúci týždeň v pondelok presunú do Llírie, kde ich 2. decembra čaká prvý duel v E-skupine MS proti Maďarsku. Ďalšími ich súpermi budú Nemecko (4. decembra) a Česko (6. decembra). Zo skupiny postúpia do hlavnej fázy šampionátu prvé tri tímy.

Nominácia hádzanárok Slovenska na turnaj v Madride a MS v Španielsku:


Brankárky: Adriana Medveďová (MGA Fivers Viedeň/Rak.), Alexandra Ivanicjová (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Viktória Oguntoyová (HC DAC Dunajská Streda)

Pivotky: Nikoleta Trúnková, Valéria Dulinová (obe MŠK Iuventa Michalovce)

Krídelníčky: Martina Popovcová, Bibiana Štefaniková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa)

Spojky: Karin Bujnochová (Achenheim Truchtersheim Handball/Fr.), Simona Szarková (Siófok KC/Maď.), Barbora Lanczová (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Marianna Rebičová, Vladimíra Bajčiová, Adriána Holejová (všetky MŠK Iuventa Michalovce), Anette Emma Hudáková, Boglárka Bíziková, Natália Némethová (všetky HC DAC Dunajská Streda)


program medzinárodného turnaja hádzanárok v Madride:

piatok 26. 11.: 19.00 h Poľsko – Nemecko, 21.15 h Španielsko – Slovensko

sobota 27. 11.: 16.00 h Nemecko – Slovensko, 18.00 h Španielsko – Poľsko

nedeľa 28. 11.: 11.00 h Slovensko – Poľsko, 13.00 h Španielsko – Nemecko


program Sloveniek v základnej E-skupine MS v Španielsku:

štvrtok 2. 12.: 20.30 h Maďarsko – Slovensko

sobota 4. 12.: 18.00 h Slovensko – Nemecko

pondelok 6. 12.: 18.00 h Česko – Slovensko