Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovenky budú prvýkrát v histórii na MS do 18 rokov v prvej šestke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zverenky Gabriely Sabolovej boli počas celého stretnutia strelecky aktívnejšie, ale napriek tomu sa najprv ujali vedenia Nemky.

Middleton 8. júna (TASR) - Slovenské hokejové reprezentantky do 18 rokov postúpili na majstrovstvách sveta v americkom štáte Wisconsin do vyraďovacej časti. V záverečnom treťom vystúpení v B-skupine zdolali v Middletone v noci na piatok Nemky 6:2. V súboji o semifinále ich čaká Kanada už v piatok o 23.00 SELČ.

Slovenky potrebovali vyhrať aspoň o tri góly a museli sa spoliehať aj na to, že Češky zdolajú Švajčiarky v riadnom hracom čase. Obe podmienky sa splnili a k postupu im tak stačilo získať v skupine tri body, v trojtabuľke s Nemkami a Švajčiarkami mali najlepšiu bilanciu.

Hráčky Slovenska sa medzi najlepšiu šestku turnaja dostali prvýkrát v histórii. Zverenky Gabriely Sabolovej boli počas celého stretnutia strelecky aktívnejšie, ale napriek tomu sa najprv ujali vedenia Nemky. V 11. minúte otvorila skóre Lola Liangová. Odpoveď nášho tímu bola blesková a hneď dvojnásobná. Na konci 12. minúty využila presilovku Hana Fančovičová, o päť minút neskôr uspela v početnej výhode aj Nikola Janeková.

V druhom dejstve mala o niečo viac práce slovenská brankárka Lívia Debnárová. Smerovalo na ňu osem nemeckých striel, ale ani jednu z nich nepustila za chrbát a v 33. minúte sa tešila so spoluhráčkami z tretieho gólu. Po prihrávkach Tatiany Blichovej a Sandry Haluškovej rozvlnila sieť Barbora Kapičáková.

Slovenské dievčatá pred treťou tretinou vedeli, že triumf o dva góly by im nestačil na štvrťfinále. Preto v záverečnej dvadsaťminútovke pokračovali v ofenzívnej hre a pridali ďalšie presné zásahy. V 42. minúte sa presadila stále iba 14-ročná Ema Tóthová a v 45. minúte druhýkrát skórovala kapitánka Fančovičová, ktorá vyhnala nemeckú brankárku na striedačku. V 53. minúte Nemky skorigovali nepriaznivý stav zásluhou Yvette Reicheltovou, ale posledné slovo mala Kapičáková. Presnou bekhendovou strelou uzavrela skóre.

MS hráčok do 18 rokov – B-skupina (Middleton/USA):



Nemecko - Slovensko 2:6 (1:2, 0:1, 1:3)

Góly: 11. Liangová (Mayerová, Willeitnerová), 53. Reicheltová (Kleinová) - 12. Fančovičová (Janeková), 17. Janeková (Fančovičová, Hudáková), 33. Kapičáková (Blichová, S. Halušková), 42. Tóthová (Tomaštíková), 45. Fančovičová (Plankenauerová, Hudáková), 57. Kapičáková. Vylúčené: 3:1 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 20:30, rozhodovali: Stapletonová (Kan.), Novotná (ČR) – Anex Dit Chenaudová (Švaj.), Smetková (ČR), 213 divákov.

Zostavy /zdroj: hockeyslovakia.sk/

Nemecko: Lubyová (45. Brammenová) - Schricková, Mayerová, Schmidtová, Schaffrathová, Mannsová, Eggerová, Thierolfová Fernandezová, Pietschmannová - Voigtová, Sterziková, Roseová - Hackelsmillerová, Willeitnerová, Liangová - Gottfriedová, Grussová, Reicheltová - Kleinová, Burgeová, Stoberová.

Slovensko: Debnárová – Stern, Janeková, S. Halušková, Mateičková, Macková, Krákorová, M. Nemčeková – Hudáková, Fančovičová, Plankenauerová – Blichová, Dobiašová, Kapičáková – Donovalová, Tóthová, Tomaštíková – Taricsová, Jancsóová, Štrbáková.



Konečná tabuľka B-skupiny:

1. Česko 3 3 0 0 0 12:2 9 - postup do štvrťfinále

2. Slovensko 3 1 0 0 2 7:9 3 - postup do štvrťfinále

3. Švajčiarsko 3 1 0 0 2 3:4 3

4. Nemecko 3 1 0 0 2 5:12 3