Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Slovenky odštartujú kvalifikáciu o postup na MS 2023 už v prvej fáze

Na snímke slovenské hádzanárky pred zápasom v 5. skupine druhej fázy kvalifikácie ME 2022 v hádzanej žien Slovensko - Maďarsko 10. októbra 2021 v Topoľčanoch. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Slovenky figurujú v prvej kvalifikačnej fáze spolu s ďalšími 17 tímami, ktoré sa nedostali na ME 2022.

Viedeň 27. júna (TASR) - Slovenské hádzanárky odštartujú kvalifikáciu o postup na MS 2023 v Dánsku, Nórsku a Švédsku už v prvej fáze. Európska hádzanárska federácia (EHF) ich pred stredajším žrebom zaradila medzi nasadené tímy.

Slovenky figurujú v prvej kvalifikačnej fáze spolu s ďalšími 17 tímami, ktoré sa nedostali na ME 2022. Z tejto osemnástky vzíde počas žrebu deväť dvojíc, ktoré sa stretnú v dvojzápase doma a vonku o postup do II. fázy.

Okrem slovenského tímu sú nasadené družstvá Rakúska, Islandu, Turecka, Ukrajiny, Faerských ostrovov, Portugalska, Grécka a Talianska. Súperom zvereniek trénera Jorgeho Dueňasa bude jeden z deviatky Kosovo, Izrael, Fínsko, Luxembursko, Azerbajdžan, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Veľká Británia a Lotyšsko. Prvé stretnutia sa budú hrať 2./3. novembra, odvety 5./6. novembra. Druhú fázu vyžrebujú v druhej polovici novembra počas ME 2022 v slovinskej Ľubľane, informoval portál slovakhandball.sk.

Istú účasť na MS 2023 už majú z európskych krajín Dánsko, Švédsko (organizátori) a Nórsko (obhajca a zároveň organizátor). Ďalšie tri získajú najlepšie umiestnené tímy na tohtoročnom európskom šampionáte v Slovinsku, Severskom Macedónsku a Čiernej Hore. O držiteľoch zostávajúcich desiatich miesteniek sa rozhodne v II. fáze kvalifikácie, do ktorej sa zapojí aj desať zostávajúcich účastníkov ME 2022 (z trinástky: Chorvátsko, Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Macedónsko, Čierna Hora, Holandsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Švajčiarsko) a navyše Česko na základe aktuálneho postavenia v rebríčku národných tímov.