Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovenky v kvalifikácii MS 2023 v A-skupine proti Švédkam či Fínkam

Na snímke vľavo kapitánka Slovenska Dominika Škorvánková a hráčka Švédska Filippa Angeldalová počas kvalifikačného zápasu na EURO 2022 žien vo futbale medzi Slovenskom a Švédskom v Trnave v utorok 1. decembra 2020. Foto: TASR – Lukáš Grinaj

Kvalifikácia pozostáva zo šiestich šesťčlenných skupín a troch päťčlenných.

Nyon 30. apríla (TASR) - Slovenské futbalistky sa v kvalifikácii MS 2023 žien v Austrálii a na Novom Zélande predstavia v A-skupine. Ich súperkami budú Švédky, Fínky, Írky a Gruzínky. Rozhodol o tom piatkový žreb v centrále Európskej futbalovej únie (UEFA).

"Spomienky na Švédsko máme veľmi čerstvé. A až bolestivé," priznala Futbalista roka 2020 Mária Korenčiová. "Každý tím z prvého koša by bol ťažký, ale Švédky som si fakt nepriala... Hrali sme aj s ďalšími tímami, aj keď pár mesiacov odvtedy uplynulo a ako to sledujeme, prakticky všade ženský futbal napreduje. Len mi tak napadlo, že Fínsko premiérovo postúpilo na finálový turnaj ME," uviedla pre web Slovenského futbalového zväzu (SFZ) reprezentačná brankárska jednotka. "Ale pôjdeme do toho. Pri stopercentných výkonoch a tej potrebnej dávke šťastia skúsime zabojovať o 2. miesto. Musíme si veriť."

Spoluhráčku doplnila opora defenzívy národného tímu Diana Bartovičová. "To Švédsko je šok, nepríjemný šok. Prvý pocit bol, že stačilo, nechceme... Ale nič sa nedá robiť," povedala pre futbalsfz.sk kapitánka Slavie Praha. "Tri tímy si môžu robiť zálusk na 2. miesto, radím tam aj nás. Áno, trúfneme si, pravda leží vo futbale na ihrisku, chceme, aby tá o nás bola pozitívna."

V osudí figurovalo dovedna 51 družstiev rozdelených do šiestich výkonnostných košov. Slovenky figurovali vo 4. koši spoločne s Maďarkami, Bieloruskami, Chorvátkami, Grékyňami, Albánkami, Severnými Macedónkami, Izraelčankami a Azerbajdžankami.

Kvalifikácia pozostáva zo šiestich šesťčlenných skupín a troch päťčlenných. Víťazky automaticky získajú miestenku na šampionát, družstvá na druhých miestach absolvujú baráž o zostávajúce dve miesta. Tretí tím zabojuje o MS v medzikonfederačnej vyraďovačke. Kvalifikácia sa odohrá medzi septembrami 2021 a 2022, play off v októbri na budúci rok.

Skupiny európskej časti kvalifikácie MS 2023 žien:


A-skupina: Švédsko, Fínsko, Írsko, SLOVENSKO, Gruzínsko
B-skupina: Španielsko, Škótsko, Ukrajina, Maďarsko, Faerské ostrovy
C-skupina: Holandsko, Island, Česko, Bielorusko, Cyprus
D-skupina: Anglicko, Rakúsko, Severné Írsko, Severné Macedónsko, Lotyšsko, Luxembursko
E-skupina: Dánsko, Rusko, Bosna a Hercegovina, Azerbajdžan, Malta, Čierna Hora
F-skupina: Nórsko, Belgicko, Poľsko, Albánsko, Kosovo, Arménsko
G-skupina: Taliansko, Švajčiarsko, Rumunsko, Chorvátsko, Moldavsko, Litva
H-skupiny: Nemecko, Portugalsko, Srbsko, Izrael, Turecko, Bulharsko
I-skupina: Francúzsko, Wales, Slovinsko, Grécko, Kazachstan, Estónsko