Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slovenská výprava odletela na Svetové detské hry víťazov

Slovenská výprava, ktorá bude reprezentovať krajinu na The World Children's Winners Games 2019, dnes ráno /3.7.)odletela z košického letiska vládnym špeciálom do Moskvy. Foto: Košice – Veronika Miháliková

Stovky detí z celého sveta sa zídu na medzinárodnom podujatí, ktoré oslávi svoj jubilejný desiaty ročník.

Košice 3. júla (TASR) – Z košického letiska v stredu v skorých ranných hodinách odletela slovenským vládnym špeciálom do Moskvy výprava detí, ktoré budú Slovensko reprezentovať na The World Children's Winners Games 2019 (Svetové detské hry víťazov). Podujatie je určené deťom od siedmich do 16 rokov, ktoré prekonali onkologické ochorenie. TASR o tom informovala predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Športom k radosti Monika Brillová.

Stovky detí z celého sveta sa zídu na medzinárodnom podujatí, ktoré oslávi svoj jubilejný desiaty ročník. Vďaka iniciatíve prešovského OZ Športom k radosti a jeho partnerom budú prvýkrát v štartových listinách figurovať aj mená slovenských detí. Slávnostné otvorenie podujatia je naplánované na stredu a program športových hier potrvá do 8. júla.

„Máme obrovskú radosť z toho, že naše deti môžu Slovensko reprezentovať na tomto podujatí. Do športových súbojov s ostatnými krajinami posielame 20 mladých športovcov, ktorí sú odhodlaní hájiť farby našej krajiny na športoviskách CSKA v Moskve. Výprava absolvovala v máji celoslovenské hry a sústredenie v Šamoríne. Dnes sú deti pripravené bojovať na hrách víťazov,“ konštatovala pred odletom predsedníčka OZ.

V Moskve budú deti súťažiť v atletických disciplínach, plávaní, šachu, streľbe, stolnom tenise a minifutbale. Zvolili si disciplíny, v ktorých si zmerajú sily s rovesníkmi z Ruska, Maďarska, Bieloruska, Nemecka, Indie a ďalších krajín. Vedenie výpravy verí, že aj Slovensku sa podarí získať nejaké medaily, hoci konkurencia bude veľká.

„Okrem športu je pre účastníkov pripravený aj bohatý program. Po prílete absolvuje celá výprava prijatie a spoločný obed na slovenskom veľvyslanectve. Rodičia detí si zmerajú sily s tímom osobností Ruska vo futbale a chýbať nebudú ani prehliadky pamätihodností v hlavnom meste Ruska,“ dodáva Brillová.

Organizátorom výpravy je OZ Športom k radosti Prešov, ktoré sa venuje práci s deťmi po absolvovaní onkologickej liečby. Výpravu podporili Ministerstvo vnútra SR, Slovenský olympijský a športový výbor, Veľvyslanectvo SR v Moskve, Nadácia x-bionic sphere, Prešovský samosprávny kraj, mestá Poprad, Sečovce, Prešov, Kežmarok, Sabinov, obce Kamenica, Dubovica, Valaliky, Jakubany, Seňa a ďalší reklamní partneri. Mediálnym partnerom výpravy je Tlačová agentúra Slovenskej republiky.