Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovenské akvabely sa chcú na ME dobre naladiť na OH kvalifikáciu

Na archívnej snímke slovenská reprezentantka v synchronizovanom plávaní Nada Daabousová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Šampionát, ktorý vlani dvakrát preložili pre pandémiu koronavírusu, budú sprevádzať prísne opatrenia.

Bratislava 6. mája (TASR) - Slovenské akvabely sa chcú na ME v plaveckých športoch v Budapešti (10.-23. mája) dobre naladiť na júnovú olympijskú kvalifikáciu v Barcelone. Okrem tria Nada Daabousová, Diana Miškechová, Chiara Dikyová sa v maďarskej metropole predstaví aj miešaný pár Silvia Solymosyová, Jozef Solymosy.

Šampionát, ktorý vlani dvakrát preložili pre pandémiu koronavírusu, budú sprevádzať prísne opatrenia. Už vo štvrtok hneď po príchode do Budapešti sa členovia slovenskej výpravy museli podrobiť PCR testom, ďalšie ich čakali po dvoch absolvovaných tréningoch. Daabousová bude v Budapešti štartovať v súťaži sólistiek i dvojíc. Voľné zostavy absolvuje s Miškechovou, technické s Dikyovou.

"Pre dievčatá je to vítaná príležitosť konfrontovať sa s medzinárodnou konkurenciou pred OH kvalifikáciou. Budú sa môcť porovnať s Nemkami či Lichtenštajnkami, ktoré by mali patriť k ich najväčším súperkám v boji o olympijské miestenky v súťaži dvojíc. Od začiatku januára sa pripravovali v šamorínskej 'bubline'. V zostavách sme urobili iba minimálne úpravy. Pracovali sme na synchronizácii a na tom, aby ich zvládli kondične," uviedla pre TASR slovenská reprezentačná trénerka Nora Szauderová.

Správa o presune dejiska OH kvalifikácie z Tokia do Barcelony ju potešila. "Barcelonský bazén poznáme, dievčatá v ňom súťažili na podujatí Svetovej série. V Španielsku navyše nie je časový posun, čo by nám mohlo vyhovovať. Dostať sa do Tokia však bude veľmi náročné. Na olympiádu sa prebojuje iba 22 párov a každý kontinent by mal mať v Japonsku minimálne dvojnásobné zastúpenie, postupový kľúč je tvrdý."