Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenské basketbalistky na univerziáde zdolali Mexiko

Basketbal Foto: TASR

Slovenské reprezentantky opäť zvládli vstup do duelu, tentoraz odskočili už v úvode sedembodovou šnúrou.

Neapol 4. júla (TASR) – Slovenské basketbalistky získali na Svetovej letnej univerziáde v talianskom Neapole prvé víťazstvo, keď vo štvrtok zdolalo Mexiko 54:48. Účinkovanie v C-skupine zakončia zverenky trénera Pavla Horičku v piatok 5. júla, o 17.30 h nastúpia proti Američankám.

Slovenky v stredu v prvom zápase prehrali s Taiwanom 54:75. Do štvrťfinále postúpia zo skupiny tímy na prvom a druhom mieste, ostatné družstvá čakajú súboje o 9. až 16. miesto.

Svetová letná univerziáda – C-skupina:

Mexiko – Slovensko 48:54 (14:28)


Slovenské reprezentantky opäť zvládli vstup do duelu, tentoraz odskočili už v úvode sedembodovou šnúrou. V bodovo chudobnej prvej štvrtine to bol v podaní zvereniek trénera Pavla Horičku oveľa koncentrovanejší výkon, ktorý priniesol vedenie 12:6. Ten sa podaril držať aj v druhej časti, naopak ich súperky sa naďalej strelecky trápili. Slovenky tohto faktu využili, ich sa dostal do dvojcifernej hodnoty a na polčasovú prestávku odchádzali za stavu 28:14 v ich prospech.

V druhom polčase prišiel očakávaný tlak Mexika, ale Slovenky nepripúšťali žiadnu výraznejšiu drámu. Do záverečnej 10-minútovky išli vďaka kolektívnemu výkonu s 11-bodovým vedením – 40:29. V štvrtej štvrtine sa podarilo slovenským basketbalistkám udržať koncentráciu v kľúčových okamihoch, čo ich napokon priviedlo k cennej výhre.

hlasy po zápase:

Pavol Horička, tréner Slovenska: "V prvom rade, som rád, že sme tento zápas zvládli, pretože to vôbec nebolo ľahké stretnutie. Začali sme veľmi dobre, myslím si, že obrana v prvom polčase bola veľmi dobrá. Na tej sme zápas vyhrali. Hrali sme veľmi bojovný duel, v závere to bolo aj dosť tvrdé, ale neuhli sme a vďaka veľkej bojovnosti celého tímu sme to zvládli. Gratulujem dievčatám. V piatok nás čakajú Američanky, čo je opäť veľmi kvalitný tím, ale ak budeme dobre brániť ako dnes, tak môžeme odohrať dobrý zápas."

Nikola Kováčiková, rozohrávačka Slovenska: "Zápas sme začali veľmi dobre, od toho sa odvíjal ďalší priebeh. Začali sme hrať veľmi rýchlo, nestíhali nám. Potom sa to ale zlomilo, keď postavili do zóny, na začiatku nám to robilo problémy. Na konci nás preto stiahli, urobili trošku drámu, ale som veľmi rada, že sme to udržali a dotiahli do víťazného konca. Dúfam, že v piatok s Američankami budeme pokračovať v takomto tempe a že ten zápas vyhráme."

Stella Tarkovičová, krídelníčka Slovenska: "Myslím si, že sme odohrali veľmi dobrý zápas. Prvý polčas bol lepší, ale nenechali sme sa nakoniec vyprovokovať. Hrali sme veľmi dobrú obranu, čo nás potiahlo k dobrému výkonu a dobrému útoku. Som hrdá na baby, že sme na takomto veľkom podujatí dokázali zvíťaziť a dúfam, že sa nám podarí prekvapiť Američanky."

ďalší výsledok:

USA – Taiwan 93:85 (46:47)


Tabuľka C-skupiny:

1. USA 2 2 0 153:134 4

2. Taiwan 2 1 1 160:147 3

3. SLOVENSKO 2 1 1 108:123 3

4. Mexiko 2 0 2 97:114 2