Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenské hádzanárky nad Dánkami nezvíťazali,Túrociová ale kúzlila

Brankárka Slovenska Martina Túrociová (vľavo) so spoluhráčkami Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenky prehrali nad Dánkami 18:24 a definitívne prišli o účasť na ME 2012.

Považská Bystrica 31. mája (TASR) - Ani životný výkon Martiny Túrociovej v bránke nestačil slovenským hádzanárkam na to, aby senzačne zdolali Dánsko a udržali svoje šance na účasť na európskom šampionáte v Holandsku pri živote. Hoci tréner Peter Sabadka nešetril slovami chvály najmä na výkon v obrane všetkých jeho zverenkýň, gólmanka Šale si zaslúžila absolutórium.

Proti favorizovaným severankám, ktoré si triumfom 24:18 spečatili postup na slovenský úkor, Túrociová sa úctyhodnými pätnástimi zákrokmi starala o to, že duel mal aspoň miestami dramatický náboj s možným nádychom slovenskej stíhacej jazdy a hlavne o to, že sa z neho nestala jednoznačná záležitosť hráčok dvojnásobného olympijského víťaza Jana Pytlicka.

Výpadok brankárky Zuzany Školkovej

V pozícii slovenskej jednotky sa pritom 25-ročná dovtedy "výrazne nenápadná" brankárka ocitla len preto, že skúsenej opore Zuzane Školkovej v štarte zabránili zdravotné problémy. "Pocity mám úplne skvelé. Som šťastná, že zápas odpadol, ako dopadol. Síce sa prehralo, ale snažila som sa v bránke urobiť všetko, čo som mohla. Snažila som sa nahradiť zranenú Zuzku Školkovú, neviem, či sa mi to podarilo, lebo Zuzka je skvelá brankárka. Môj výkon možno nebol najlepší, dostala som aj pár gólov, ktoré ma dosť mrzia a pre ktoré som sa na seba veľmi hnevala. Baby výborne bránili, defenzíva bola naozaj skvelá a aj keď sem-tam súperky prešli, to je úplne normálne a stáva sa to v každom zápase," chválila spoluhráčky pred sebou Túrociová a dodala: "Pred zápasom som bola síce dosť vystresovaná, predsa len boli to Dánky, no na prekvapenie sa mi proti nim celkom dobre chytalo. Bola som naozaj prekvapená, lebo som si myslela, že to bude oveľa horšie. Tie ich strely, to je trochu iná liga ako v našej WHIL-ke a v podstate v reprezentácii som ešte doteraz nemala šancu si toľko zachytať, aj keď som nebola na prvom zraze."

Výpadok Školkovej prišiel naozaj nečakane a tak museli jej mladšiu kolegyňu prakticky hodiť do vody. Od začiatku zrazu si ju ale vzala do parády asistentka trénera Lenka Černá. "Martina chytala fantasticky a som veľmi rada, že jej to takto vyšlo. Počas sústredenia sme sa ju snažili, čo najlepšie pripraviť na jej úlohu jednotky a myslím si, že sa to naozaj podarilo," konštatovala brankárska legenda, ktorá v československom drese získala striebornú medailu z MS 1986 práve v Holandsku, kam sa ale v decembri so slovenskou družinou nevyberie. Černej usmernenie si pochvaľovala aj Túrociová: "Lenka ma strašne veľa učí a myslím si, že už som sa pri nej aj veľa naučila. Dáva mi určité rady do zápasov a aj keď ja mám už zažitý svoj štýl, snažím sa ich preniesť do zápasu a robiť to dobre. Ak budem takto pokračovať, tak moja výkonnosť by mohla ísť ešte vyššie."

Šnúra slovenských absencií na vrcholných podujatiach sa v decembri natiahne už na sedemnásť rokov, no gólmanka verí, že novotvoriaci sa tím má perspektívu: "Sme jeden skvelý kolektív, je tu veľa mladých hráčok, ktoré sa ešte musia zohrávať. Navyše zopár je zranených, no postupne ak sa to zozbiera a ak to pôjde takto ďalej pod vedením tohto trénera a Lenky Černej, tak šanca by v budúcnosti mohla prísť, ale treba pre to spraviť úplne všetko."