Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovenské hokejistky prehrali aj s Fracúzkami a na olympiáde nebudú

Na archívnej snímke strelkyňa slovenského gólu Nicol Čupková. Foto: TASR Ján Súkup

Na februárové ZOH sa prebojuje iba víťaz skupiny.

Lulea 13. novembra (TASR) - Slovenské hokejové reprezentantky neuspeli ani vo svojom druhom vystúpení na finálovom turnaji kvalifikácie ZOH 2022, keď prehrali v Lulee s Francúzkami 1:3. Definitívne tak prišli o šancu postúpiť do Pekingu.

Na februárové ZOH sa prebojuje iba víťaz skupiny. Slovenky sú po prehre so Švédkami (0:3) a Francúzkami v tabuľke stále bez bodu, na záver nastúpia v nedeľu proti hráčkam Kórejskej republiky (12.00).

Slovenky mali od úvodu problém vyrovnať sa s nátlakovou hrou Francúzok, ktoré vďaka vysokému napádaniu získavali puky a vytvárali si šance. Už v 2. minúte nechali Duvinovú obkrúžiť bránku a vykorčuľovať si do stredu útočného pásma, kde jej strela spoza kruhov zapadla za chrbát Zimkovej - 1:0. Gól nakopol súperky, Barbiratiová trafila hornú žŕdku, dvojitú možnosť na zvýšenie náskoku mala Aurardová, ktorá pohorela na pozornej Zimkovej. Slovenky vstúpili do druhej tretiny aktívnejšie, sľubné šance na vyrovnanie mali R. Halušková a Maskaľová. Gólovo však udreli súperky, zaváhanie Ištocyovej potrestala Gendarmeová - 2:0. Francúzky mali potom v ďalších momentoch navrch. Slovenky sa museli zväčša brániť počas ich náporu, no v niektorých momentoch vedeli nebezpečne vyraziť do útoku. V 37. minúte Košecká v tutovke trafila brankárku Baldinovú. Hráčky v bielych dresoch v treťom dejstve v snahe zdramatizovať zápas zvýšili forčekovanie a tlačili si viac dopredu. Ich nádeje schladila Baudritová, ktorá sa v 51. minúte vo vlastnom oslabení predrala do koncovky a tretíkrát prekonala Zimkovú. Slovenky boli blízko k prvému gólu na turnaji v 55. minúte, keď tečovaná strela Lucák Čupkovej skončila na žŕdke a následne sa neujala ani dorážka Leskovjanskej. Francúzky si vzápätí v neprehľadnej situácii pred vlastnou bránkou rukou posunuli a priľahli puk a nasledovalo trestné strieľanie, kapitánka Lucák Čupková trafila presne pomedzi betóny Baldinovej a znížila na 1:3. Na zvrat však už bolo neskoro. V závere Slovenky stiahli brankárku a skúsili hru v power play, no súperky si už víťazstvo postrážili.

hlasy po zápase /zdroj: hockeyslovakia.sk/:

Tomáš Segíň, tréner SR: "Úprimne poviem, že to bolí, je to sklamanie. Plány boli iné a robili sme pre ne maximum. Dievčatá si musia uvedomiť, ako pracujú v kluboch a koľko úsilia do toho dávajú. Ženský hokej dostáva podporu ako od nás, členov realizačného tímu, tak aj od zväzu. Dievčatá ju však musia potvrdiť na ľade. Žiaľbohu, v tomto zápase sa to nestalo."

Lenka Čurmová, obrankyňa SR: "Cítim sklamanie. Veľké sklamanie... Na takomto turnaji sa musí dať do každého striedania všetko. Nemám pocit, že by sa nám to v zápase proti Francúzkam darilo. Až na konci tretej tretiny sme začali konečne strieľať na bránku, vynútili sme si presilovky aj šance. Ibaže na takomto podujatí ich musíme dokázať využiť. Proti Kórejčankám musíme odohrať kvalitný zápas, aby sme mohli odísť so cťou."

Lívia Kúbeková, obrankyňa SR: "Som sklamaná a smutná. V šatni pred začiatkom sme si povedali, že do zápasu ideme naplno a že ho vyhráme. Že odovzdáme v ňom maximum. Bohužiaľ, nestalo sa. Hokej sa nehrá ani na dvadsať, ani na štyridsať minút. Táto prehra zanechá vo veľa dievčatách veľkú ranu. Musíme sa z nej poučiť. Premárnili sme šancu postúpiť na olympiádu. Šancu, ktorá tu nie je každý deň."

olympijská kvalifikácia žien:


Francúzsko - SLOVENSKO 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Góly: 2. Duvinová (Rozierová), 23. Gendarmeová (Aurardová), 51. Baudritová - 55. Lucák Čupková (z tr. strieľania). Rozhodovali: Abrosimovová (Rus.), Nurmiová (Fín.) - Čerhitová (SR), Hammarová (Švéd.), vylúčené: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0, 157 divákov.

Francúzsko: Baldinová - Parmentová, Gendarmeová, Locatelliová, Villiotová, Quartová, Pelissouová, Passardová, Morelová - Baudritová, Allemozová, Escuderová - Aurardová, Duvinová, Rozierová - Barbiratiová, Mespledeová, Boucheová - Jouannyová, Rihetová, Grenierová

Slovensko: Zimková - Kubeková, Drábeková, Leskovjanská, Vysokajová, Bednáriková, Čurmová, Šulíková, Cagaňová - Ištocyová, Lucák Čupková, Matejková - Koreňková, R. Halušková, L. Halušková -Maskaľová, Košecká, Hlinková - Sádecká, Záborská, Šuráková

Švédsko - Kórejská republika 15:0 (7:0, 4:0, 4:0)

Góly: 3. Carlssonová, 3. Wiknerová-Zienkiewiczová, 7. Nordinová, 9. Hjalmarssonová, 11. Ljungblomová, 12. Hedinová, 19. Wiknerová-Zienkiewiczová, 21. Nordinová, 28. Bouvengová, 37. Hjalmarssonová, 38. Wiknerová-Zienkiewiczová, 45. Lundinová, 46. Ljungblomová, 55. Nordinová, 56. Fallmanová


tabuľka:

1. Švédsko 2 2 0 0 0 18:0 6

2. Francúzsko 2 2 0 0 0 7:1 6

3. SLOVENSKO 2 0 0 0 2 1:6 0

4. Kórejská rep. 2 0 0 0 2 0:19 0


ďalší program finálového turnaja:

sobota 13. novembra

16.00 Švédsko - Kórejská republika

nedeľa 14. novembra

12.00 Kórejská republika - SLOVENSKO

19.00 Švédsko - Francúzsko