Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenské kanoistky obhájili zlato v 3xC1 žien

Na snímke slovenská reprezentantka Soňa Stanovská, foto z archívu. Foto: TASR/Michal Svítok

Menej sa darilo v C1 mužom, ktorí obsadili štvrté miesto. Na víťazných Nemcov stratili 5,56 sekundy

Liptovský Mikuláš 27. mája (TASR) - Slovenské kanoistky získali na domácich majstrovstvách Európy vo vodnom slalome zlaté medaily v 3xC1 žien. Hliadka v zložení Emanuela Luknárová, Zuzana Paňková a Soňa Stanovská triumfovala v piatkovom finále tímovej súťaže pred Francúzskom (+1,44 s) a Českom (+1,68). Slovenky tak obhájili vlaňajšie zlato z talianskej Ivrei.

Slovenky pôvodne figurovali na štvrtom mieste, pretože dostali 50-sekundovú penalizáciu za minutie ôsmej bránky. Jury im však trest dodatočne upravila na dvojsekundový a v konečnom hodnotení tak predstihli Francúzky. Pre tie by to bol prvý triumf na ME v tejto disciplíne a druhé zlato na Liptove, keďže vo štvrtok triumfovali v ženskej 3xK1.

"Je to skvelý pocit. Keď po rozhodcovských zmenách oznámili, že sme vyhrali, celá tribúna jasala. Bolo to super," citoval Stanovskú oficiálny účet ME na sociálnej sieti Instagram. "Išli sme na záver a tak sme vedeli, ako sa darilo dievčatám pred nami. Nedali sme to však na sebe pocítiť, užili sme si to a dúfali sme v čo najlepší výsledok," dodala Luknárová, ktorá sa predstaví aj v sobotnom semifinále C1.

Tri medailové hliadky boli napokon jediné, ktoré sa zaobišli bez väčších trestov, pričom slovenská mala s dvomi trestnými sekundami najčistejšiu jazdu. Z minuloročného tímu štartovala len Paňková a v 17 rokoch si tak pripísala na konto druhý európsky titul.

Menej sa darilo v C1 mužom, ktorí obsadili štvrté miesto. Na víťazných Nemcov stratili 5,56 sekundy a nepodarilo sa im tak pridať do zbierky trinásty európsky titul ani sedemnásty cenný kov.

Aj tím v zložení Matej Beňuš, Marko Migorodský a Alexander Slafkovský sa dočkal zmiernenia trestu - pôvodný 50-sekundový trest z ôsmej bránky bol zmenený na dvojsekundový. Na pódium to však nestačilo a na bronzové Španielsko stratili kanoisti 1,11 sekundy. Okrem spomínanej chyby "ťukol" do druhej červenej bránky s číslom päť víťaz piatkovej kvalifikácie Slafkovský.

Striebro získali prekvapivo Poliaci, pre ktorých je to najlepší výsledok na ME v tímovej "céjednotke" od roku 2016, keď skončili druhí tiež v Liptovskom Mikuláši. Bronz spred šiestich rokov zopakovali aj Španieli.

ME v Liptovskom Mikuláši - finále:


3xC1 muži:
1. Nemecko (Sideris Tasiadis, Franz Anton, Timo Trummer) 107,94 s (2),
2. Poľsko (Grzegorz Hedwig, Kacper Sztuba, Michal Wiercioch) +2,94 (4),
3. Španielsko (Luis Fernandez, Miquel Trave, Ander Elosegi) +4,45 (4),
4. SLOVENSKO (Matej BEŇUŠ, Marko MIRGORODSKÝ, Alexander SLAFKOVSKÝ) +5,56 (4),
5. Taliansko +5,70 (6),
6. Česko +9,08 (6)

3xC1ž:
1. SLOVENSKO (Emanuela LUKNÁROVÁ, Zuzana PAŇKOVÁ, Soňa STANOVSKÁ) 131,13 s (2),
2. Francúzsko (Laurene Roisinová, Marjorie Delassusová, Lucie Bauduová) +1,44 (12),
3. Česko (Gabriela Satková, Tereza Fišerová, Martina Satková) +1,68 (10),
4. Veľká Británia +46,39 (56),
5. Nemecko +51,78 (60),
6. Slovinsko +113,77 (110)