Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenské tenistky zabojujú o finálový turnaj doma proti Taliansku

Na snímke tenistka Anna Karolína Schmiedlová počas tlačovej konferencie k nominácií hráčok Slovenského tenisového zväzu (STZ) pred finálovým turnajom Pohára Billie Jean Kingovej v Glasgove v Bratislave 10. októbra 2022. Foto: TASR Jaroslav Novák

Protagonistky nedeľňajšieho glasgowského finále Austrálčanky a Švajčiarky majú účasť zabezpečenú automaticky.

Glasgow 13. novembra (TASR) - Slovenské tenistky zabojujú o budúcoročný finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej doma proti Taliansku. Rozhodol o tom žreb v Glasgowe, počas ktorého figurovali medzi nasadenými tímami. Hrať sa bude 14.-15. apríla 2023, postup si zaistia víťazi deviatich kvalifikačných duelov.

Protagonistky nedeľňajšieho glasgowského finále Austrálčanky a Švajčiarky majú účasť zabezpečenú automaticky. Dvanáste miesto bude patriť hostiteľskej krajine finálového turnaja 2023, pokiaľ sa ešte nekvalifikovala. V opačnom prípade voľnú kartu udelia tímu, ktorý sa priamo nekvalifikoval.

Slovenky obsadili v Glasgowe 5.-8. miesto. Po prehre s Austráliou 1:2 zdolali Belgicko 2:1 a v B-skupine skončili druhé za oceánskym družstvom. Žreb im okrem Talianska mohol určiť za súpera Rakúsko, Belgicko, Brazíliu, Veľkú Britániu, Mexiko, Poľsko, Slovinsko alebo Ukrajinu.

S Taliankami má slovenský tím priaznivú bilanciu 2:0. Vo februári 2017 ho zdolal 3:2 na antuke vo Forli. V novembri 2002 nad ním zvíťazil na finálovom turnaji v Maspalomase a po triumfe nad domácim Španielskom napokon získal cennú trofej.

Generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku potešilo, že zverenky kapitána Mateja Liptáka nastúpia v apríli doma. "Je skvelé, že budeme hrať pred našimi fanúšikmi. Osobne som si želal domáci duel s Mexičankami, Talianky sú však veľmi atraktívny súper. Majú päť hráčok v elitnej svetovej stovke rebríčka WTA a budú papierové favoritky. Verím však, že naše dievčatá zabojujú a postúpia po tretí raz za sebou na finálový turnaj. O povrchu rozhodnú hráčky po porade s kapitánom. Talianky sú však výborné antukárky, takže pravdepodobne zvolíme hard," uviedol pre TASR Moška.

Aj Viktória Kužmová sa teší, že Slovenky budú mať za sebou domáce publikum: "Myslím si, že sme pri žrebe nemali veľmi na výber. Všetky tímy sú silné. Taliansko je veľmi dobrý tím, ktorý aj v Glasgowe ukázal, že môže hrať s každým vyrovnanú partiu. Domáce prostredie a slovenskí fanúšikovia sú určite výhodou, ktorá nás bude hnať vpred," povedala slovenská dvojka pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu.

Talianskou jednotkou je momentálne Martina Trevisanová, ktorá figuruje v rebríčku WTA na 28. mieste. Lucia Bronzettiová je 56., Jasmine Paoliniová 59. Elisabtetta Cocciarettová 65. a Camila Giorgiová 67. Na tohtoročnom finálovom turnaji sa Taliankam nedarilo, keď v A-skupine prehrali so Švajčiarskom aj Kanadou 0:3.

Žreb kvalifikácie o postup na finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej (14.-15. apríla 2023):

Španielsko - Mexiko

Ukrajina - Česko

Veľká Británia - Francúzsko

Kanada - Belgicko

USA - Rakúsko

SLOVENSKO - Taliansko

Nemecko - Brazília

Kazachstan - Poľsko

Rumunsko - Slovinsko