Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovenské volejbalistky nezískali želané súperky na osemfinále ME

Na archívnej snímke slovenské volejbalové reprezentantky. Foto: TASR - Pavol Zachar

Taliansky kouč povedie Slovenky v boji proti svojim krajankám.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Slovenským volejbalovým reprezentantkám neboli dopriate želané súperky na osemfinále majstrovstiev Európy. Namiesto Belgičaniek pricestujú do Bratislavy Talianky a tie budú napriek prehre s Poľkami v záverečnom stretnutí skupinovej fázy a presunu z Lodže jednoznačnými favoritkami na postup. Duel, ktorý sa na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu začne v nedeľu o 18.00 h, bude špecifický pre trénera Marca Fenoglia či blokárku Jaroslavu Pencovú.

Taliansky kouč povedie Slovenky v boji proti svojim krajankám. "Bolo by pre nás lepšie, keby sme hrali s Belgičankami, lebo by sme mali väčšiu šancu postúpiť do štvrťfinále. Na druhej strane, toto je pre mňa špeciálne, budú to vysielať aj v Taliansku. Mám mnoho priateľov na opačnej strane. Pre Slovensku to bude úžasná udalosť, neviem, či tu už niekedy Taliansko hralo, tobôž nie v osemfinále ME," povedal Fenoglio, ktorý si uvedomuje úlohu papierového outsidera: "Taliansko je jeden z troch najlepších tímov na svete. Musíme byť realisti, ak budú hrať naplno, nemáme šancu. Sú silnejšie, videli sme, čo sa stalo proti Ruskám. Myslím si, že Taliansko je ešte silnejšie než Rusko, môžeme si predstaviť, ako to bude vyzerať, keď budú hrať ako Rusky vo štvrtok. Nemyslím si, že majú slabiny, no v každom prípade musíme bojovať."

Skúsenosti z Apeninského polostrova má aj 29-ročná Pencová vďaka pôsobeniu v klube SAB Legnano (2017-2018). Následne zamierila do poľskej Lodže, kde sa práve odohrala B-skupina šampionátu: "Mohla som zostať v Taliansku, ale chýbal mi tam boj o medaily. Bolo moje rozhodnutie, že som chcela ísť bližšie k domovu do Poľska. Vôbec sa na to nepozerám, že idem ja ukázať, že som mohla ešte hrať v Taliansku. Musíme si to užiť ako kolektív, prežili sme spolu celé leto a družstvo si zaslúži dobrý výkon na koniec." Slovenky ho budú potrebovať, pokiaľ chcú pomýšľať na priaznivejší výsledok ako v stretnutí s Ruskami, v ktorom uhrali v jednom sete nanajvýš štrnásť bodov.

Talianky síce podľahli Poľkám, no tie podľa Pencovej tiež patria k okruhu favoritiek: "Sledovali sme zápas v skupine v Poľsku a pocity boli možno ešte horšie, ako keď sme prehrali s Ruskom, naozaj sme si viac priali Belgicko. Taliansko je jeden z najlepších národných tímov na svete, nieto v Európe. Bude veľmi ťažké bojovať o víťazstvo v tomto zápase. Na druhej strane, je to obrovský zážitok. To, aký hrajú volejbal, sa nevidí každý deň. Od prvej do poslednej hráčky nemajú ani jednu technickú chybu v prevedení akejkoľvek hernej činnosti. Sú svetová trieda, nám určite pomôže, keď ich odtlačíme od siete a nebudeme sa báť tlačiť na servise. Určite si to pôjdeme užiť a odvďačiť sa za podporu počas celého šampionátu."

Slovenky sa meno osemfinálového protivníka dozvedeli až vo štvrtok neskoro večer, keďže súboj Poľsko - Taliansko bol na programe úplne na záver skupinovej fázy a navyše sa skončil päťsetovou bitkou. "Do večera nebolo jasné, s kým hráme, skaut ani tréneri nevedeli, na koho sa chystať. Zápas, samozrejme, ukázal nejaké veci, ale Poľsko je favorit minimálne do najlepšej päťky a má úplne iné družstvo ako my. Ťažko to porovnávať s nami, Poľky majú dve hráčky pod dva metre a možno najlepšiu nahrávačku na svete z talianskej ligy," dodala Pencová a naznačila, že Fenogliove zverenky si vydareným úvodom šampionátu s víťazstvami nad Španielskom, Švajčiarskom i Belgickom tak trocha uplietli na seba bič: "Duel Talianok bol plný výkyvov, ukázali, že aj ich môže niekedy zastihnúť strata koncentrácie. Rusky však ukázali, že sme si u súperov vybudovali rešpekt. Možno v minulých rokoch by sa stalo, že by nás podcenili, dnes s tým už nemôžeme rátať. Myslím si, že sa pripravia absolútne zodpovedne a pristúpia k zápasu na sto percent."