Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenskí futsalisti chcú na ME prekvapiť, titul obhajujú Portugalci

Na archívnej snímke z 15. decembra 2021 zľava hráč Bosny Almedin Bundavica, hráč Slovenska Tomáš Drahovský a hráč Bosny Kristijan Pantič v zápase Turnaja 4 krajín vo futsale mužov Slovensko - Bosna a Hercegovina. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Líder slovenského tímu Tomáš Drahovský považuje Rusko za veľého favorita. Ale Slováci už ukázali, že s nimi vedia hrať vyrovnanú partiu, dodal.

Amsterdam 18. januára (TASR) - V holandských mestách Amsterdam a Groningen odštartujú v stredu úvodnými zápasmi skupinovej fázy 12. ME vo futsale aj za účasti slovenskej reprezentácie. Tá sa na finálový turnaj prebojovala prvýkrát v histórii, v C-skupine sa postupne predstaví proti Rusku (21. januára o 17.30 h v Amsterdame), Poľsku (25. januára o 20.30 h v Amsterdame) a Chorvátsku (29. januára o 14.30 h v Groningene).

Tajným cieľom je postup do štvrťfinále, do ktorého sa dostanú dva najlepšie tímy z každej zo štyroch skupín. Okrem zverencov trénera Mariána Berkyho zažijú debut na ME aj tímy Bosny a Hercegoviny, Fínska a Gruzínska. Titul z ME 2018, ktoré sa konali v Slovinsku, obhajuje Portugalsko. Najúspešnejším tímom v histórii európskych šampionátov je suverénne Španielsko, ktoré uspelo sedemkrát, dva tituly majú na konte Taliani a po jednom Portugalci a Rusi.

program SR:


21.1.: Rusko – Slovensko /17.30 Amsterdam (Ziggo Dome)/

25.1.: Poľsko – Slovensko /20.30 Amsterdam (Ziggo Dome)/

29.1.: Chorvátsko – Slovensko /14.30 Groningen (MartiniPlaza)/


Práve "zborná", ktorá pred štyrmi rokmi v Slovinsku vybojovala bronzové medaily, sa postaví do cesty slovenskému tímu ako prvá. "Cítime aj nervozitu, predsa len je to náš prvý šampionát. Sme však veľmi odhodlaní, hoci možno ani veľmi nevieme, čo možno od toho očakávať. Veľmi sa tešíme na zápasy a veríme, že nebudú len tri. V pozícii lídra mužstva som už niekoľko rokov, už sa to očakáva. Nie je to len o mne, myslím si, že máme dosť dobre kvalitatívne poskladaný tím a viacero skúsených hráčov. Aj tí už hrali zápasy Ligy majstrov a ťažké reprezentačné zápasy. Skupinu sme mohli mať aj ľahšiu, aj ťažšiu. Myslím si, že sa z nej dá reálne postúpiť. Rusko je veľký favorit, ale už aj proti nim sme ukázali, že vieme s nimi hrať vyrovnanú partiu. Poľsko a Chorvátsko sú naša kategória. Hoci sme na ME prvýkrát, radi by sme tam urobili nejakú dieru do sveta a ukázali, že by sme mohli byť príjemným prekvapením," povedal líder slovenského tímu Tomáš Drahovský.

V konečnej nominácii figuruje 9 legionárov. Okrem Drahovského, hrajúceho v španielskom Futbol Sala Garcia, je v nej 6 hráčov z českej extraligy. Plzenskí Gabriel Rick, Peter Kozár, Martin Zdráhal, resp. Martin Doša z Chrudimu a duo pražskej Slavie Marek Karpiak - Matúš Ševčík patria ku kostre národného tímu spolu s Vojtechom Turekom z talianskeho ASD Bernalda a Patrikom Zaťovičom z Piastu Gliwice. Zo slovenskej extraligy je v tíme šesť hráčov majstrovského Lučenca (brankár Marek Kušnír a hráči Dominik Ostrák, Martin Směřička, Peter Serbin, Daniel Čeřovský, Anton Brunovský), ako aj brankár Richard Oberman z Košíc.

"Mali sme dostatok času na prípravu, do ktorej sme išli s tým, aby sme sa ju zvládli čo najlepšie. Záverečná nominácia sa rodila veľmi ťažko, lebo tu bolo veľa hráčov a my sme museli zvoliť len šestnástku. Rozhodli sme sa pre troch brankárov a potom sme riešili trinástku hráčov. Na ME sú prísne pravidlá, preto bol náš výber náročný. Pozerali sme sa na posty, na využiteľnosť vo všetkých troch zápasoch skupiny, či na súčinnosť štvorčlenných formácií. Výber nám ovplyvnilo aj to, že sa naša liga prerušila a hráči nemali možnosť trénovať. Robili sme tak krátke tréningové kempy, ale problémom bola zápasová prax," povedal tréner Berky.

Pre pandémiu koronavírusu sa všetky zápasy budú hrať pred prázdnymi tribúnami. "Prvé dva hráme v Amsterdame. Škoda toho, že tam nemôžu byť diváci, pretože je tam kapacita vyše 10.000 miest. Musíme však dodržiavať prísne podmienky, ktoré UEFA stanovila. Budeme v bubline, môžeme sa pohybovať iba v hoteli a v hale, pričom na presun máme vlastný autobus," dodal Berky. Všetky zápays slovenskej reprezentácie odvysiela naživo RTVS Šport.

nominácia SR:


brankári: Marek Karpiak (SK Slavia Praha), Richard Oberman (Podpor Pohyb Košice), Marek Kušnír (MIMEL Lučenec)

hráči do poľa: Tomáš Drahovský (Futbol Sala Garcia), Gabriel Rick, Peter Kozár, Martin Zdráhal (všetci SK Interobal Plzeň), Martin Doša (FK Chrudim), Matúš Ševčík (SK Slavia Praha), Vojtech Turek (ASD Bernalda), Patrik Zaťovič (Piast Gliwice), Dominik Ostrák, Martin Směřička, Peter Serbin, Daniel Čeřovský, Anton Brunovský (všetci MIMEL Lučenec)


Zloženie skupín:
A-skupina: Holandsko, Portugalsko, Srbsko, Ukrajina

B-skupina: Fínsko, Taliansko, Slovinsko, Kazachstan

C-skupina: Poľsko, Chorvátsko, Rusko, SLOVENSKO

D-skupina: Španielsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Bosna a Hercegovina


prehľad doterajších víťazov:
1996 Španielsko

1999 Španielsko

2001 Rusko

2003 Taliansko

2005 Španielsko

2007 Španielsko

2010 Španielsko

2012 Španielsko

2014 Taliansko

2016 Španielsko

2018 Portugalsko