Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slovenskí hádzanári chcú proti Rusku nadviazať na Litvu

Na snímke hráči Slovenska ďakujú fanúšikom po výhre 31:26 v zápase základnej F-skupiny majstrovstiev Európy v hádzanej mužov Slovensko - Litva v Košiciach v sobotu 15. januára 2022. Foto: FOTO TASR – František Iván

Slováci dosiahli v sobotňajšom zápase nad Litvou historické víťazstvo 31:26, po ktorom je pred nimi nová méta.

Košice 16. januára (TASR) - Slovenskí hádzanári nastúpia na pondelňajší zápas F-skupiny ME proti Rusku (od 18.00 h v Košiciach) s cieľom nadviazať na výkon proti Litve, ale aj s postupovým ultimátom. To im velí zvíťaziť o šesť gólov. Práve takýto gólový rozdiel potrebujú na definitívu postupu do hlavnej fázy v prípade očakávaného triumfu Nórska nad Litvou. Ak by Nóri zakopli, stačí im zdolať Rusko akýmkoľvek rozdielom.

Slováci dosiahli v sobotňajšom zápase nad Litvou historické víťazstvo 31:26, po ktorom je pred nimi nová méta. Je ňou postup do ďalšej fázy, ktorý majú stále vo svojich rukách. Do karát im však nezahralo víťazstvo Ruska nad favorizovaným Nórskom 23:22. Pri predpokladanom triumfe Nórov v záverečnom zápase skupiny nad Litvou a prípadnom víťazstve Slovenska nad Ruskom sa vytvorí minitabuľka troch tímov a domáci v nej môžu doplatiť na nepriaznivé skóre po vysokej prehre s Nórskom o desať gólov v prvom dueli na ME. V prípade, že by Rusi v sobotu podľahli Nórom, stačilo by Slovákom na postup akékoľvek víťazstvo nad Ruskom, no to sa nestalo.

Slováci si boli po zápase s Litvou vedomí, že pre postup musia zdolať Rusov, avšak netušili, že pravdepodobne budú potrebovať aj výraznejší rozdiel v skóre. "S Rusmi máme odohratých veľa zápasov. Je to silný súper, viackrát sme s nimi prehrali. Aj oni však obmenili mužstvo, viacerých skúsených hráčov už nemajú v tíme. My musíme ísť do zápasu s nimi naplno a zopakovať nasadenie a výkon, aké sme mali proti Litve," povedal brankár Teodor Paul.

Rusi sú pomerne častý súper Slovákov na medzinárodnej scéne. Zatiaľ posledný vzájomný zápas tímy odohrali v závere II. fázy kvalifikácie ME 2020. Prehru v Petrohrade 20:30 absolvovali viacerí hráči zo súčasného kádra Slovákov, ktorých aj vtedy viedol Peter Kukučka. "Rusi majú veľmi kvalitnú strednú spojku, ktorá predstavuje ich najväčšiu silu. V ich tíme sú aj iné silné stránky, ktoré si rozoberieme," povedal kormidelník domácej ekipy.

Bez ohľadu na výsledok bude zápas s Ruskom pre Slovákov posledný v košickej Steel aréne. Víťazne by sa s ňou rád rozlúčila aj Oliver Rábek, ktorý si uvedomuje silu súpera. Práve on bol jedným zo slovenských hrdinov pri remíze 31:31 v úvode kvalifikácie ME 2018. V novembri 2016 predviedli Slováci v Petrohrade heroický záver, keď v poslednej 60. minúte strelili tri góly, pričom Rábek uspel zo sedmičky štyri sekundy pred koncom. Odvtedy slovenský tím podľahol Rusku v štyroch zápasoch po sebe. Skúsená spojka verí, že v pondelok by sa mohlo prekvapenie z Petrohradu zopakovať. "Hrajú silnú, agresívnu a vysunutú hádzanú. V ich kádri je veľa výborných hráčov s množstvom skúseností, napríklad Dmitrij Žitnikov," upozornil Oliver Rábek.

pondelok 17. januára:

F-skupina (Košice):

18.00 SLOVENSKO - Rusko

20.30 Litva - Nórsko


Tabuľka:

1. Rusko 2 2 0 0 52:49 4
2. Nórsko 2 1 0 1 57:48 2
3. SLOVENSKO 2 1 0 1 56:61 2
4. Litva 2 0 0 2 53:60 0