Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenskí hokejisti do 20 rokov ľahko podľahli Fínom

Na snímke zľava Ville Heinola (Fínsko), Michal Mrázik (Slovensko), Mikko Kokkonen (Fínsko) a brankár Justus Annunen (Fínsko) v zápase základnej A skupiny MS hokejistov do 20 rokov Slovensko - Fínsko, 28. decembra 2019 v českom Třinci. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zápas mali Fíni od úvodu pod kontrolou, jediný gól Slovenska strelil v 37. minúte Róbert Džugan.

Třinec 28. decembra (TASR) - Slovenskí hokejisti do 20 rokov prehrali vo svojom druhom zápase na MS tejto vekovej kategórie v Třinci s obhajcom titulu Fínskom 1:8. Zápas mali Fíni od úvodu pod kontrolou, jediný gól Slovenska strelil v 37. minúte Róbert Džugan.

A-skupina:

Fínsko - Slovensko 8:1 (2:0, 5:1, 1:0)

Góly: 5. Puistola (Oden, Tanus), 14. Ak. Räty (Ranta, Aa. Räty), 28. Oden (Tanus, Heinola), 29. Aa. Räty (Killinen, Maccelli), 34. Kokkonen, 35. Erholtz, 40. Ak. Räty (Maccelli, Heinola), 53. Petman (Hatakka) - 37. Džugan (Tkáč, Mudrák). Rozhodovali: Fatejev (Rus.), Hejduk (ČR) - Bowles (USA), Obwegeser (Švaj.), vylúčení: 5:4 na 2 min, navyše Okuliar 10 min za nešportové správanie, presilovky: 2:1, oslabenia: 1:0, 4915 divákov.

Fínsko: Annunen - Nousiainen, Thomson, Hatakka, Heinola, Utunen, Kokkonen, Seppälä, Honka - Maccelli, Saarela, Killinen - Puistola, Tanus, Oden - Ak. Räty, Aa. Räty, Ranta - Erholtz, Petman

Slovensko: Vyletelka (35. Hlavaj) - Dlugoš, Bučko, Kňažko, Vitaloš, Mudrák, Česánek, Turan - Faško-Rudáš, M. Minárik, Džugan - Okuliar, Kováčik, Čajkovič - Mrázik, Paulíny, Tkáč - Jendek, Ďurina, J. Minárik


Slovenskí hokejisti mali proti Fínom prevahu iba v hľadisku, na ľade sa hralo podľa scenára "Suomi". Prvú strelu na Vyletelku vyslal Thomson, v presilovke to potom dvakrát z ľavej strany skúšal Maccelli. V ďalšej početnej výhode po tlaku Fínov sa už skóre menilo, Vyletelku prekonal Puistola. Slováci odpovedali po akcii Kňažka, ale vzápätí opäť faulovali. V ďalšej šanci vychytal slovenský brankár Rantu, ale v 14. minúte nestačil na dorážku Aku Rätyho - 2:0. Šancu na zníženie mal potom Paulíny, ale z pravej strany mieril iba do Annunena.

V druhej tretine prišli na úvod veľké šance Slovenska v presilových hrách. Prvú mal Mrázik po prihrávke Čajkoviča, neskôr pri dvojnásobnom fínskom oslabení mieril Faško-Rudáš iba do brankára. Ako sa majú hrať presilovky ukázali Fíni v 28. minúte, keď na 3:0 zvýšil Tanus. O 71 sekúnd to už bolo 4:0, kedy sa pred Vyletelku natlačil spoza bránky Aatu Räty a presne zakončil. V druhej tretine strelili Fíni ešte dva góly. Najskôr mieril presne Kokkonen a potom zvýšil na 6:0 Erholtz. Po tomto zásahu nahradil Vyletelku v bránke Samuel Hlavaj. Tento ťah Slovákov nabudil a v 37. minúte znížil v presilovej hre Džugan. Posledné slovo v druhej tretine však mal Aku Räty - 7:1.

V treťom dejstve už obhajca titulu hral na istotu, tempo poľavilo, Fíni si postupne bez komplikácií dokráčali po hladký triumf. Skomplikovalo im ho iba vylúčenie Thomsona, v presilovej hre mohol znížiť Čajkovič. Ten istý hráč sa potom individuálne presadil aj v 53. minúte, ale mieril do brankára. Ihneď na to sa krásne preštrikoval pred Hlavaja vo vlastnom oslabení Petmana a uzavrel konečné skóre na 8:1.


hlasy po zápase:



Róbert Petrovický, tréner SR: "Nie je jednoduché zhodnotiť takúto prehru. Chýbala nám osobná herná disciplína, chalanov sme pritom upozorňovali, aby boli sústredení. Prehra je krutá, ale ideme ďalej. Teraz si odpočinieme, pripravíme sa na ďalší zápas, ktorý chceme odohrať čo najlepšie."



Samuel Vyletelka, brankár SR: "My sme nezačali dobre, hneď sme dostali gól a potom druhý. Aj my sme mali záblesky v prvej tretine, ale súper nás potom zatlačil. Škoda, že sme nevyužili presilovku 5 na 3. Súper dal niektoré góly aj so šťastím. K inkasovaným gólom sa nechcem vracať, chcem to hodiť za hlavu a sústrediť sa na ďalší zápas."

Martin Faško-Rudáš, útočník SR: "Začiatok nám ušiel mali sme hneď dve vylúčenia a ťažšie sme sa dostávali do zápasu. Nemôžeme hrať takto ďalej, musíme byť disciplinovaní. Ak by sme hrali 5 na 5, nemusel byť z toho takýto výsledok."



Róbert Džugan, útočník, strelec jediného gólu Slovenska: "Bol to kvalitný súper, výborne korčuľoval. Fíni sú špička a je sa od nich čo učiť. Sú silní na puku, piati bránia a piati útočia."



Tabuľka:

1. Švédsko 2 1 1 0 0 8:4 5

2. Fínsko 2 1 0 1 0 10:4 4

3. Švajčiarsko 2 1 0 0 1 7:8 3

4. Slovensko 2 1 0 0 1 4:9 3

-------------------------------

5. Kazachstan 2 0 0 0 2 4:8 0



Po hodoch prišlo bolenie brucha, Fíni Slovákov nešetrili


Slovenskí hokejisti do 20 rokov majú po dvoch dueloch na MS na konte tri body, no pasívne skóre 4:9. Po piatkovom triumfe nad Kazachstanom 3:1 im obhajca titulu z Fínska uštedril v sobotu debakel 8:1, Slováci videli rozdiely najmä v disciplíne a v korčuľovaní. Zverenci trénera Róberta Petrovického si chcú pred pondelňajším zápasom proti Švajčiarsku dobre oddýchnuť, no budú sa venovať aj chybám, ktoré urobili v dueli s Fínskom.

Po kľúčovom zápase s Kazachstanom chceli uspieť aj proti favoritovi, ale ten bol nad ich sily. "Po prvom zápase bolo na chlapcoch vidieť, že sa tešili, tento výsledok je krutý. Ale boli tam aj dobré veci. Dôležité je premeniť šance, aby mužstvo pocítilo 'momentum'. Ale v oslabení to nepôjde," povedal Petrovický.

Okrem zlej disciplíny mrzí trénera aj jalová efektivita v presilových hrách, Slováci nedokázali premeniť ani šancu pri dvojnásobnom oslabení Fínov. "Vieme, čo treba urobiť na začiatku presilovky, aby sa súper stiahol. No musíme byť vo viacerých veciach lepší, pretože presilovky a oslabenia rozhodujú zápasy a turnaje. Musíme si to pozrieť a stále komunikovať s chlapcami. Musíme strieľať puky, toto sa musí zlepšiť."

Trpký zápas má za sebou brankár Samuel Vyletelka, ktorý inkasoval šesťkrát, potom ho nahradil Samuel Hlavaj. "Dostal šancu proti inému súperovi, ale chytal dobre. Škoda gólu, keď si chcel puk skočiť pod seba. Stratil koncentráciu, bol tam aj kontakt s hokejkou súpera. Nechytal zle, my sme potom zareagovali a poslali do hry Hlavaja, lebo sme niečo chceli urobiť," uviedol Petrovický. Kormidelníka Slovenska potešila aspoň záverečná fáza zápasu, v ktorej dokázali Fínov občas zatlačiť. "Hráme za každého stavu. Ku koncu tretej tretiny sme aj niečo vyskúšali, mohli sme aj skôr, ale nevadí. Chceli sme vidieť, ako chlapci reagujú na určité situácie."

Súper bol však z kategórie tých najťažších a obranca Samuel Kňažko to športovo priznal: "Fíni lepšie korčuľovali, boli vo všetkom o triedu lepší. Na takejto úrovni je nesmierne dôležité korčuľovať celých 60 minút. Využili aj presilovky, my nie. Na to sa však nemôžeme vyhovárať, naša disciplína bola hrozná. Možno sme sa nechali uniesť atmosférou, ale pri hre 5 na 5 to však podľa mňa bola vyrovnaná partia. V oslabení nás točili, to je nesmierne ťažké na psychiku aj kondíciu, udržať tempo je potom veľmi ťažké."

Mladý slovenský obranca sa tiež vyjadril k nezvládnutej presilovej hre o dvoch hráčov, ktorú Slováci nezahrali dobre. Aj preto chceli ešte so zápasom niečo urobiť, už len kvôli divákom. Tí im v třineckej Werk Aréne urobili tak ako v prvom zápase na MS aj tentokrát domáce prostredie: "Presilovky nám zatiaľ nejdú, ale hru 5 na 3 musíme zvládnuť. To musí byť jedna prihrávka, druhá a streľba. Chceli sme v tretej tretine potešiť aspoň divákov, no dostali sme gól pri vlastnej presilovke. Taký je hokej, treba to hodiť za hlavu a sústrediť sa na ďalší zápas."

V ňom čaká slovenských hokejistov Švajčiarsko, predtým si hráči užijú deň voľna. "Pomôže nám to, môžeme si lepšie pozrieť, čo sme robili zle a čo dobre. Teraz chceme vyhrať oba zápasy. Ale musíme viac korčuľovať, než ako sme zvyknutí. Vieme, čo nás čaká," uzavrel Kňažko.


ďalší sumár:

Švajčiarsko – Švédsko 2:5 (0:2, 1:3, 1:0)

Góly: 40. Kohler, 55. Gross – 4. Fagemo, 10. Fagemo, 22. Höglander, 30. Henriksson, 35. Raymond