Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Slovenskí hokejisti zdolali Švajčiarsko 7:1, Gríger s hetrikom

Na snímke radosť slovenských hokejistov po strelení gólu na 2:1 počas prípravného zápasu Slovensko - Švajčiarsko na Nemeckom pohári v Krefelde vo štvrtok 11. novembra 2021. Foto: TASR/SZĽH - Andrej Galica

Slováci sa na turnaji v Krefelde stretnú ešte v sobotu s Olympijským výberom Ruska a v nedeľu s domácim Nemeckom.

Krefeld 11. novembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v úvodnom zápase Nemeckého pohára v Krefelde nad Švajčiarsku vysoko 7:1, keď strelili v priebehu 2:11 minúty v závere stretnutia až štyri góly. Dávid Gríger strelil dva góly a pridal asistenciu, Samuel Takáč zaznamenal pri premiére v A-tíme gól a prihrávku, Michal Krištof mal bilanciu 1+3.

Na snímke zľava švajčiarsky hokejista Roger Karrer a Slovák Michal Krištof bojujú o puk počas prípravného zápasu Slovensko - Švajčiarsko na Nemeckom pohári v Krefelde vo štvrtok 11. novembra 2021.
Foto: TASR/SZĽH - Andrej Galica


Zverenci trénera Craiga Ramsayho pritom nastúpili v oklieštenej zostave len s tromi útokmi, keďže tesne pred duelom sa v tíme objavil koronavírus. Pozitívne testy mali Filip Krivošík aj Jozef Baláž, okrem nich vo štvrtok nenastúpili ani ich spolubývajúci Michal Ivan a Samuel Buček, ktorí zostali v karanténe. Slováci napriek tomu predviedli kvalitný výkon a nakoniec súpera deklasovali.

Na turnaji v Krefelde sa stretnú ešte v sobotu s Olympijským výberom Ruska (18.00 h) a v nedeľu s domácim Nemeckom (14.30 h). Podujatie je prvým z dvoch prípravných pred februárovými zimnými olympijskými hrami v Pekingu.

Slovensko - Švajčiarsko 7:1 (1:1, 1:0, 5:0)



Góly: 3. Gríger (Krištof, Holešinský), 30. Gríger (Šiška), 46. Krištof (Takáč, Mešár), 58. Holešinský (Regenda), 59. Vitaloš (Krištof), 59. Takáč (Krištof), 60. Hrehorčák (Gríger, Mudrák) – 13. Corvi (Moser). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Schrader (Nem.) - Hancock (USA), Merten (Nem.), vylúčení: 2:5 na 2 min, navyše: Thürkauf 5+DKZ za úder do hlavy a krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0.

SR: Tomek – Čerešňák, Kňažko, Gachulinec, Rosandič, Vitaloš, Koch, Mudrák – Mešár, Krištof, Takáč – Holešinský, Roman, Regenda – Hrehorčák, Šiška, Gríger

Švajčiarsko: Wüthrich - Alatalo, Untersander, Müller, Weber, Riva, Schlumpf, Frick, Karrer - Andrighetto, Corvi, Moser - Vermin, Ambühl, Martschini - Pestoni, Thürkauf, Fazzini - Bertaggia, Schmid, Moy - Eggenberger


Slováci sa museli brániť presile už v prvej minúte, keď zbytočne fauloval Krištof. Nepríjemnú situáciu zvládli a hneď po oslabení sa ujali vedenia. Krištof potiahol puk po ľavej strane, prihral pred bránku Holešisnkému, ktorému sa nepodarilo dostať ho za Wüthricha, no pred bránkoviskom bol dôrazný Gríger a otvoril skóre - 1:0. Zápas pokračoval v dobrom tempe, hra sa prelievala zo strany na stranu a oba tímy si vytvorili zopár šancí. V 10. minúte mohol zvýšiť na 2:0 Takáč, ale nepresadil sa z dorážky a o dve minúty ani bekhendom. Švajčiari mohli otočiť v priebehu necelých dvoch minút, no využili len jednu z dvoch veľkých chýb súpera. V 13. minúte stratil Kňažko puk vo vlastnom pásme, Corvi išiel sám proti Tomekovi a kľučkou ho prekonal pomedzi betóny - 1:1. O minútu neskôr sa dostali do prečíslenia 2 na 1, ale Martschini po peknej kombinácii s Ambühlom netrafil puk. Slováci si v závere zahrali presilovku, no nič z nej nevyťažili.



V úvode druhého dejstva fauloval Thürkauf Holešinského a i keď zákrok nevyzeral veľmi nebezpečne, švajčiarsky center trafil hlavu súpera a rozhodca ho po vzhliadnutí videa poslal predčasne do šatne. Slovensko tak dostalo skvelú možnosť zveľadiť náskok, ale počas päťminútovej presilovky toho vymyslelo pramálo. Okrem Hrehorčákovej strely nemal Wüthrich za celý čas žiadnu prácu. V ofenzíve im to lepšie v rovnovážnom stave, čo sa potvrdilo v polovici zápasu, keď sa opäť ujali vedenia.

Po dobrom napádaní Hrehorčáka opäť predviedol dôraz pred bránkou Gríger a svojím druhým gólom v stretnutí upravil na 2:1. Ramsayho zverenci držali v druhej tretine taktovku hry vo svojich rukách a boli oveľa nebezpečnejší. Od 37. minúty hrali ďalšiu presilovku a Grígerovi chýbalo len málo, aby zavŕšil hetrik. V poslednej minúte tretiny sa predviedol peknou individuálnou akciou nováčik v tíme Mešár, kľučkou sa zbavil dvoch obrancov, ale zoči-voči Wüthrichovi prestrelil.

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay počas prípravného zápasu Slovensko - Švajčiarsko na Nemeckom pohári v Krefelde vo štvrtok 11. novembra 2021.
Foto: TASR/SZĽH - Andrej Galica

Švajčiari mohli znížiť v 42. minúte, keď sa znovu dostali do prečíslenia dvoch na jedného, ale Ambühl minul Tomekovu bránku. Potom si zahrali krátko presilovku, ktorá sa skončila po faule švajčiarskeho kapitána, a 5 proti 4 si zahrali Slováci. Tentokrát sa im už podarilo využiť početnú výhodu, keď sa presadil Krištof.

Slováci si v ďalšom priebehu strážili náskok, hrali spoľahlivo v defenzíve a súpera nepúšťali do výraznejšieho tlaku. Švajčiari na záverečné tri minúty odvolali brankára, čo však využil Holešinský a Vitáloš, ktorí pridal dva góly do prázdnej bránky. Po nich skóroval pri svojej premiére v A-tíme aj Takáč a na 7:1 upravil v presilovke Hrehorčák.

hlasy po zápase /hockeyslovakia.sk/:


Ján Pardavý, asistent trénera SR: "V kontexte toho čo sa stalo je to veľmi dobrý výsledok, no netreba ho preceňovať, dali sme dva góly do prázdnej bránky. Celkovo to bol veľmi ťažký zápas. Mali sme dobrý začiatok, no od nejakej polovice prvej tretiny sme boli pod tlakom a v presilovkách i hre 5 na 5 sme sa nedokázali vyrovnať s forčekingom Švajčiarov. Boli všade a my sme strácali dosť ľahkých pukov v našom pásme. V druhej tretine nám pomohli presilové hry, ktoré sme síce nehrali dobre, ale boli sme viac na puku a v útočnom pásme. V tretej tretine sme boli určite lepší, mali sme dobrý pohyb a boli sme silní v práci s hokejkou. Získali sme veľmi veľa pukov. S Rusmi to bude niečo podobné, vždy sem donesú mladý tím, nie je to inak ani teraz. Sú veľmi šikovní, korčuliarski dobre pripravení."

Dávid Gríger, útočník SR, v zápase 2+1: "Je to super, verím, že nám to vleje takú energiu a sebadôveru do ďalších zápasov, čo nás čakajú. Pred zápasom bolo hektické a ešte hodinu a trištvrte pred ním sme nevedeli, či vôbec budeme hrať. Ale všetci sme profesionáli a pristúpili sme k tomu veľmi zodpovedne. Super, že sme to zvládli aj za chlapcov, ktorí nemohli nastúpiť."

Filip Mešár, útočník SR a hráč zápasu: "Veľmi som si to užil. Hral som v prvej útočnej formácii aj presilovky a mal som okolo seba výborných hráčov, ktorí ma celý zápas podporovali. Celý tím sme bojovali a išli sme si za cieľom vyhrať. Som hrdý na každého, ukázali sme, že sme výborný tím. Som rád, že som takto ukončil môj prvý zápas v A-tíme. Som rád za asistenciu pri góle Miša Krištofa, ale musím byť razantnejší a presnejší v zakončeniach, lebo aj dnes som mal dosť striel."

Michal Krištof, útočník SR, v zápase 1+3: "Na to, čo sa udialo dnes poobede, to dopadlo výborne. Nie každý deň vyhráme nad Švajčiarmi o šesť gólov. Musíme pochopiť, prečo sme vyhrali. Hrali sme zodpovedne, spolu ako tím a keď budeme hrať takto, nemáme sa čoho báť a môžeme vyhrať so všetkými. V prvej tretine bolo náročné si zvyknúť na hru na tri formácie, dôležité bolo, aby sme nemali dlhé striedania. Cez druhú a tretiu tretinu to už bolo fajn."